Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Горчив месец

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Десислава Лещарска, http://www.capital.bg

       Първите седмици на кабинета "Орешарски": скандални назначения, блокирани институции и спорни решения

 

Кабинетът "Орешарски" бе избран на 29 май, но за над месец работа вече могат да се правят първи обобщения. Отчет пред парламента за свършеното направи в петък и премиерът. Пламен Орешарски изброи известните вече решения в областта на социалната политика, ценообразуването в енергетиката и др. И начерта следващите си крачки - актуализация на бюджета, стимулиране на младежката заетост, кредитиране на малкия и средния бизнес и т.н.

Той обаче удобно пропусна ключовия проблем от първия месец - тотално неадекватния избор на хора за постове, върхът на който беше Пеевски, но изобилстваше и от други, меко казано, спорни назначения на министри и заместници. Дали заради коалиционни битки, заради страх от нови гафове или заради липса на желаещи, но все още има вакантни постове, които блокират работата на администрацията.

Новата структура на правителството донесе и институционална криза в два големи сектора - строителството и туризма. В първия случай хаосът е резултат от разцепването на регионалното министерство под диктовката на ДПС. Във втория - изтриването на туризма от името на едно министерство и липсата на отговарящ за бранша блокира секторния закон заради липсващи наредби, спря раздаването на категории на хотели и ресторанти, замрази рекламата на България. Вакуумът при назначенията в надзорния съвет на здравната каса пък разболя за дълго системата и доведе до куп забавяния.

Заради профила си на финансист очакванията към Пламен Орешарски бяха за добре обмислени и разуми икономически политики. В първия месец обаче такива не бяха проведени. А Институтът за пазарна икономика определи голяма част от действията през периода като "недомислени", а други – за граничещи с откровената глупост.

Какво отчете Орешарски

Отчетът се състоеше в изреждане на свършеното за месец от правителството: промени в Закона за енергетиката за намаляване цената на тока (подготвени от служебното правителство и съвсем леко редактирани), увеличение на обезщетението за отглеждане на дете, финансово подпомагане на домакинства с ученици, разширяване на обхвата на енергийните помощи (също мярка, подготвена от служебния кабинет) и др.

Премиерът Орешарски включи в отчета си и планираните за в бъдеще мерки. Въпреки че не навлезе в детайли за естеството на промените, някои от тях звучат смислено. В най-скоро време ще бъде представена национална здравна стратегия, от която зависи и разпределението на европарите за здравеопазване през следващия програмен период. Ще стартира схема за кредитиране на малкия и експортния бизнес през Българската банка за развитие, ще се приемат мерки за защита от монополите. Ще има и законодателна инициатива в посока на облекчаване на задлъжнялостта на домакинствата.

И докато социалните мерки са разбираеми поне от гледна точка на електората на БСП, то повече от останалите икономически движения на кабинета могат да влязат в графата "пилеене на държавен ресурс" и/или лобиране. Като двата емблематични примера са огромната държавна помощ за ВМЗ и приоритетното внимание върху борбата с онлайн хазарта и мисленето на по-нисък данък за сектора. Другото е спирането на пенсионната реформа и на приватизацията.

Неясният и скъп ремонт на бюджета

С най-различни и често противоречащи си мотиви Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов обявиха най-едрия си план - да променят бюджета. Първо, дупката варира между 500 млн. лв. и 2 млрд. лв. в зависимост от деня и говорещия. Второ, разминават се и обясненията за какво не стигат и за какво точно ще отидат парите. Най-новият аргумент е с невърнатия ДДС, при което, за да звучи грандиозно, премиерът добави в сметката и все още неразплатени суми, които обаче и не са забавени.

Засега обясненията около бюджета звучат неубедително и остават подозрението, че финансовата дисциплина може да се разхлаби. От ИПИ например коментират, че проблемът с финансите на държавата е, че се харчи по-бързо от планираното. Това сочи анализ на бюджетното изпълнение до май 2013 г. "При такава ситуация най-логичното решение е да се надянат юзди на разходите, а не да се търси лесното решение за ревизия на бюджета, завишаване на дефицита и емитиране на държавен дълг. Всичко останало е популизъм и заиграване със стабилността на публичните финанси", се казва в позицията на ИПИ. По думите на икономистите, ако правителството продължава със същия темп, много е вероятно дори планираната актуализация на бюджет 2013 да не стигне за покриване на разходите. "Тогава освен сегашните протестиращи, които имат принципни различия с управляващите, на площада е много вероятно да видим и тези, които в момента се надяват на щедрите обещания за плащания от бюджета."

Слабостта на правителството се чете и в лесното даване на обещания. Под заплаха от стачка те веднага обещаха субсидии от националния бюджет за тютюнопроизводителите, при това с хоризонт до 2020 г.

И няколко добри идеи

Картината на управлението не е с изцяло черни краски. Например премиерът отново обеща скоро да се промени т.нар. единната сметка за плащане на задължения към бюджета, като се даде избор да посочваш за какви данъчи и осигуровки е плащането. Както и да се направи по-подробна онлайн справката за фирми и граждани.

Дали под натиска на уличните протести или заради проява на здрав разум, правителството на Орешарски даде заявка за ревизия на някои откровено вредни решения - например отмяната на тютюнопушенето на закрито, за която управляващите обявиха, че на този етап отпада от дневния ред. Най-вероятно ще отпадне и предложеният от БСП временен мораториум за събаряне на незаконни жилища, аргументите в полза на който са доста неубедителни и влязоха в графата "първи гафове на кабинета".

В резюме - кабинетът "Орешарски" нямаше своя меден месец с избирателите. Голяма част от тях дори поискаха развод. А списъкът с причините, както виждаме, е дълъг.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional