Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Пеевски" беше само началото

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Deutsche Welle

Почти всеки изминал ден от управлението на кабинета "Орешарски" прилича на онзи петък, в който Пеевски бе избран за шеф на ДАНС. Вече цял месец почти ежедневно управляващите минават границите и забъркват нови скандали. 

  
Първият месец на протестите мина, а най-вероятно ще отброим и още няколко. Фокусирани в тях, в техните искания и в творчеството на участниците, ние обаче сякаш пропускаме какво правят управляващите. Всички помнят как на 14 юни те прекрачиха границата с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Конкретният гаф бе отстранен, но затова пък те успяха да забъркат множество нови скандали. 
 
Почти всеки изминал ден от управлението на неприкритата коалиция БСП-ДПС-"Атака" прилича на онзи петък, в който скандално назначиха "преживелия катарзис" Пеевски, след което го оттеглиха с още по-скандалното обясние, че и те били преживели катарзис. Вече цял месец почти всекидневно преминават границата, почти всеки ден произвеждат нов скандал.
 
Всеки ден е 14 юни
 
Докато едни хора се възмущават и протестират, други изпълняват ангажименти – към партии, началници, групировки. Само за последния месец кабинетът е взел толкова безскрупулни решения, че всяко едно от тях може да бъде повод за протести. Така например управител на София-област стана Емил Иванов от ДПС – прочул се със скандали за заменки и разпродажби на имоти по време на предишния си мандат на този пост от 2005 до 2009. Преди това Иванов е осъждан за нанасяне на средна телесна повреда. 
 
Област Перник пък е поверена на Михаил Михайлов от БСП, който през 2012-та бе уволнен от поста зам.-кмет по строителството в Перник от кметицата Росица Янакиева, която е негова съпартийка. Поводът бяха съмнения за злоупотреби с отпуснатата държавна помощ след земетресението.
 
Гафовете след случая "Пеевски" нямат край
 
Преди това бивш представител на силовата групировка СИК за Шумен беше назначен, макар и само за няколко часа, за зам.-министър на вътрешните работи. А консулът във Франкфурт Иван Йорданов се наложи да опровергава чрез медиите съобщение на правителството, че е назначен за зам.-министър на правосъдието.
 
Министърът на транспорта Данаил Папазов пък сътвори международен скандал като излъга, че еврокомисарят Йоханес Хаан лично бил подкрепил избора на Петър Киров за негов заместник в министерството. След официална позиция от Брюксел, Папазов беше принуден да се извини. Волен Сидеров пък, който обича да призовава да му се извиняват, беше избран за председател на комисията за борба с корупцията и парламентарната етика, като по-късно "етиката" беше извадена от комисията. Всичко това се случи само в този месец от 14 юни насам.
 
Това не е всичко
 
Обявеният за нов шеф на Българския енергиен холдинг Георги Христозов беше оттеглен след припомняне от прокуратурата, че е съден за валутна измама и няма как да има достъп до класифицирана информация. Това става в период, в който НЕК опитва да се спаси от фалит с помощта на нов заем. А подобни назначения само увеличават риска и влошават условията, при които може да бъде договорен кредит. Но това не е всичко: държавата набързо забрани международните сайтове за залагания, защото не са регистрирани у нас. Друг е въпросът, че чисто технически регистрацията към момента се оказва невъзможна, но няма значение - хазартният бос (или босове) на България дали е доволен?
 
Освен това кабинетът реши да използва 27 млн. лв. от парите на данъкоплатците, за да тушира временно напрежението във "ВМЗ-Сопот", без изобщо да предложи трайно решение. Това си е просто купуване на минута спокойствие. Управляващите спряха и поетапното увеличаване на пенсионната възраст и така изложиха на още по-голям риск тази система. На фона на необосновано харчене и блокиране на реформите, сега планират да вземат 1 млрд. лв. заем. За какво?!
 
Границите се прекрачват почти всекидневно
 
В коя година живеем?
 
Докато вършат всичко това, управляващите не спират да демонстрират и презрение към гражданите, които всекидневно отстояват правата си. Нарекоха ги "интернет-лумпени", "беззъби алкохолици", "по-заможните, чиито данъци искаме да вдигнем", "платени", а Сидеров поиска дори да бъдат вкарвани в затвора. Автобуси докарват пред НДК "контрапротестиращи" от Ямбол, а Орешарски "преговаря" с тях. МВР публикува измислени числа за броя на протестиращите, а посланиците на Франция и Германия, които назоваха очевидното, "грубо се намесват във вътрешните работи". Коя година сме?!
 
Това е ежедневието на България от месец насам. Събрани на едно място, действията на управляващите показват пълна политическа неадекватност и настървено преследване на поставени задачи. Затова тук с пълна сила важи клишето за разминаването на дневния ред на властта и хората.
 
Точно поради това обаче е важно големият скандал - бездната между граждани и политици - да не размива поредицата отделни скандали, където е скрит интересът на управляващите и откъдето идва мотивът им да не отстъпват. След като видяха, че цял месец могат да продължават по същия начин, нищо няма да ги спре да опитат да удължат този период колкото се може повече.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional