Свободата днес и тук 05 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Посланиците на Холандия и Белгия: Протестите са за идеали и принципи

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

"Дневник" обобщава интервютата с посланиците на Холандия - Карел ван Кестерен и на Белгия - Аник ван Калстер, дадени за в. "Капитал" и "Капитал Daily" тези дни. В началото на миналата седмица в обща позиция посланиците на Германия и Франция Матиас Хьопфнер и Филип Отие настояха България да се откаже от олигархичния модел на управление, а властите да се вслушат в гражданското общество. В интервютата за "Капитал" колегите им също коментират ситуацията в България. 

Посланикът на Холандия Карел ван Кестерен определя протестите в България като "знак на надежда". Според него за първи път от присъединяването на страната към ЕС гражданското общество надига своя глас толкова отчетливо. То иска да се спазват европейските ценности, а именно - "прозрачни процедури, компетентни и честни хора на високи постове, върховенство на закона, медийна свобода, а не икономически интереси да прозират зад действията на държавата и тъмни сделки зад сцената".

 Той е съгласен с френския си и германския си колега, когато казват, че "зависи от институциите и партиите да обединят усилия, за да намерят начин да постигнат прогрес, отчитайки исканията на гражданското общество". За него демокрацията не се заключава единствено в това да спечелиш изборите и да се отдадеш на произвол след тях. Тя е преди всичко поемане на отговорност за действията си пред обществото и непрекъснат диалог, казва дипломатът.

На въпрос дали посланиците са координирали реакциите си спрямо България, Карел ван Кестерен отговаря отрицателно и добавя, че посланиците изразяват притеснения, основаващи се на общи европейски ценности. Също така казва: "Бих се радвал, ако в моята страна нещата потръгнат по грешен път, партньорите ни да ни го казват. Не е въпрос ние да критикуваме, а никой да не критикува нас".

Посланикът коментира и поведението на "Атака": "Не смятам, че "Атака" е сила, на която трябва да се разчита или да има глас в каквото и да е. Заплахите от радикализъм и насилие и расизъм не бива да намират място в ЕС. Съжалявам за тази ситуация". Той се солидаризира и с действията на президента Росен Плевнелиев, който подкрепя исканията на гражданите.

 Според посланика на Белгия - Аник ван Калстер, правителството трябва да отговаря на две условия, за да функционира пълноценно.  Първото е свързано с математиката - дали има достатъчен брой депутати, за да има кворум. Второто е свързано с духа на демокрацията - дали правителството се чувства легитимно. Според българското правителство то отговаря и на двете условия, но протестите оспорват неговата легитимност, казва дипломатът.

Посланикът на Белгия казва, че "Най-доброто решение ще е онова, което е широко подкрепено от населението". Смята, че във време като нашето трябва да се търси политическа и икономическа стабилност, а изборите не я изключват. Тя дава пример с Белгия, която дълго време не е успявала да състави правителство. Но също така напомня, че дори тогава е имало служебно правителство, което е действало дори по време на изборите и е приемало много важни закони.

Аник ван Калстер подчерта, че една от основите на българската и белгийската конституции е разделението на властите. "И не говоря само за трите традиционни власти, а и за тъй наречената четвърта власт - медиите. Концентрацията на медиите в ръцете на неколцина буди притеснение", каза белгийският дипломат.

Аник ван Калстер смята, че кризата няма да се отрази зле на белгийските инвеститори: "Най-важното за фирмите е да има предсказуемост: във всеки един момент компаниите да са наясно какво предстои и как се случва. Тоест, че системата няма рязко да се промени – например през следващата година изведнъж няма да има повишение със 75% на данъците".

Опита си в страната Карел ван Кестерен обобщава с думите: "Най-голямото ми впечатление е с две лица: като всеки чужденец оценявам нормалните българи - приятелски настроени, подкрепящи, добри хора. И в същото време виждам достойното за съжаление състояние на бедност и ниски доходи, които много хора тук имат".

И двамата посланици са на едно мнение, че в основата на настоящите протести стоят идеали и принципи, докато февруарските са задвижвани от икономически причини. Аник ван Калстер възприема сегашните протести като продължение на февруарските. Направил й е силно впечатление мирният начин, по който се провеждат.

Двамата посланици коментират и казуса с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Карел ван Кестерен казва, че когато се правят промени, за да не остава никакво съмнение, това трябва да става отворено и чрез дискусии. Аник ван Калстер коментира случилото се през отзвука в Европейската комисия: "От Европейската комисия имаше много ясни сигнали при посещението на премиера Пламен Орешарски в Брюксел, че правителството трябва да уважава и да спазва съответните стандарти, особено при номинирането на лица на важни постове. Отделно беше изразено и силно притеснение за върховенството на закона".

Съдебната система като цяло работи, но интересите на определени групи са твърде силни понякога и надделяват в разрез с правилата, е оценката на посланик Ван Кестерен. "Понякога тези интереси са толкова силни, че се помага на тях, а конкуренцията среща трудности. Държавата не е неутрална, а е инструмент в ръцете на определени интереси", пояснява той.

И двамата дипломати са на мнение, че в момента мониторинговият механизъм не трябва да бъде премахнат. Според Карел ван Кестерен ЕС е едно семейство, и когато има престъпност, корупция или нестабилност, тези проблеми принадлежат на всички страни. Затова критиките към България трябва да се възприемат като градивни. 

Желанието на България да стане част от Шенген, на което държавата му се противопоставя, Карел ван Кестерен коментира така: "Ние в Холандия винаги сме казвали, че не става дума за технически критерии - те са изпълнени. Но освен на техническите е въпрос и на доверие. Ако ще дадете ключа от къщата си на съседа, трябва да му вярвате. А това доверие не беше подсилено от скорошните събития тук".

Българите ще могат да работят в Холандия без ограничения от началото на 2014 г., каза посланикът. Той цитира кмета на Ротердам Ахмед Абуталеб, който казва: "имаме нужда от работна ръка, но трябва да се случва по организиран начин". Посланикът съветва българите да се местят с целите си семейства, за да могат да се интегрират по- лесно. Според него фирмите, към които ще работят, трябва да им осигуряват подслон, за да не отиват в бедните квартали и да се избегне напрежението.

Също така казва, че "социалният туризъм" е европейски, а не само български проблем, но всяка държава трябва да се предпази от това чужди граждани да се възползват от социалната й система.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional