Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Да възразиш срещу чуждите планове, или какво прави Правдолюб Иванов през последния месец

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ангелина Генова, http://www.dnevnik.bg

 

 

Правдолюб Иванов е художник. Роден е в Пловдив, но живее и работи в София отдавна. Предстои му самостоятелна изложба в Германия, с чиято подготовка изостава заради протестите. Иначе е старши асистент в Националната художествена академия и е член на Института за съвременно изкуство в София. 

"Не съм платен, мразя ви безплатно!" Ако се чудите откъде тръгна този популярен лайтмотив на антиправителствените протести, отговорът е - от Правдолюб Иванов. Той е едно от лицата на протестите срещу кабинета "Орешарски" още когато правителството се сформираше и преди избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Тогава на плаката на Правдолюб бяха портретите на главния прокурор Сотир Цацаров и на депутата от ДПС Делян Пеевски, а надписът гласеше "Animal farm". Когато пламна искрата при избора на Пеевски, хора го разпознали и коментирали, че сякаш е предчувствал. "Не е въпрос на предчувствие, целта беше ясна. Просто бях от тези хора, които нямаха нужда да чакат, за да разберат, че селският хитрец по седенките Орешарски ще направи такова скверно правителство", казва той в отговор. 

От 14 юни досега запомнящите се еднометрови лозунги на Правдолюб, които всеки ден са различни, а на следващия ден са препечатани от десетки други хора, са неизменна част от протестите. Въпреки това той е убеден, че и без плакати, свирки или знамена всеки на протеста е еднакво важен. 


Как започна всичко

"Преди да се каже каквото и да било за ситуацията в момента, за цялото напрежение, за всичките тези продължаващи митинги, трябва да се каже едно нещо - това е, че в България нямаше избори през май", започва по темата Правдолюб. "Партиите, излъчили това правителство и стоящите зад него, спечелиха деня за размисъл, а не изборите. Оттам идва цялото напрежение. Просто всички останали партии и избиратели наивно смятаха, че резултатът се решава на следващия ден, затова сега са по улиците", обяснява художникът.

Според него истерията с бюлетините в предизборния ден е част от добре обмислен план, който върви от месеци и особено интензивно през предизборната кампания, когато, "ако помниш, всеки ден имаше по нещо скандално". В него участват сега управляващите партии - БСП, ДПС и "Атака", техните бизнес партньори като Делян Пеевски и неговите медии, както и главният прокурор Сотир Цацаров. 


"Всичко е така добре обмислена буквално по дни и часове акция, която започна месеци преди изборите с непрекъснатото "напомняне", че те ще бъдат фалшифицирани, с анонимния сигнал, който препредава Мая Манолова на главния прокурор, с медиите на Пеевски и най-вече с включването на главната прокуратура, което вече е опасно. Когато използваш един медиен башибозук като ТВ7 е едно, но когато в заговора участва и правораздавателна структура, каквато е главната прокуратура или пък ДАНС, тогава вече нещата стават дебели", натъртва художникът. Според него изборът на Пеевски за шеф на ДАНС, след като специално към структурата беше приобщено и звеното за борба с организираната престъпност (също не по случайност), е очевидно "връщане на жеста за спечелените избори - все пак Пеевски осигури на главните играчи достатъчно медийно време в деня за размисъл".

"А хедлайнът, че ГЕРБ ще опорочи изборите, не обърка само гласоподавателите на ГЕРБ", допълва Правдолюб. "Този хедлайн, цялото това опорочаване на изборите попречи на хиляди хора да излязат и да гласуват, защото си казаха, че това очевидно е пълна отврат и че няма никакъв смисъл от техния глас. Така че планът беше насочен срещу всички нормално мислещи хора, но не и срещу купените гласове, нито срещу полуграмотния електорат на ДПС, с извинение, или срещу твърдолинейния електорат на БСП."Когато чул лидера на ДПС Лютви Местан (или агент Павел, както го нарича Правдолюб) на извънредната пресконференция в предизборния ден да заявява, че "ГЕРБ извършва държавен преврат", художникът се сетил за една от крилатите фрази на Чърчил: "Комунистите винаги обвиняват жертвите си в това, което те им причиняват." "В този момент си помислих, че всъщност те извършват държавен преврат с цялата тази истерия и фалшификация. Схемата е толкова безогледно оголена, безпардонна и нескрита, че дори човек, който не живее в България, може да види как се движи веригата - Мая Манолова, Сотир Цацаров, Бареков, Пеевски. А сега се завърта и в обратен ред."

За политиката и политиците

"Правителството даде достатъчно доказателства, че е отвратително, че не работи за България, че министър-председателят ни има "усещания", които облагодетелстват "Росатом", а не държавата ни", продължава Правдо. 

Друго доказателство за него е развитието по сделката за "Южен поток" и новите условия на шефа на "Газпром" Алексей Милер. "От декември, когато е казал една цена пред Бойко Борисов, досега не се е случило нищо на нашата територия, което да налага оскъпяване. Така се увеличава и периодът, в който България няма да получава такси за транзита. И то само с едно идване на Милер. Спокойно можем да очакваме още едно подобно посещение, когато наближи новият краен срок, и така до безкрай", разсъждава художникът.  


Колкото до поведението на управляващите след месец на многолюдни антиправителствени протести, заявява: "Упорстват, разбира се, първо, защото това е власт, второ, защото е власт, която очевидно няма да се повтори, и, трето, защото ще трябва да отидат на парламентарни избори - нещо, на което не са се явявали в скоро време." Както всички останали, той очаква оставката на правителството, след като се направят най-спешните корекции в Изборния кодекс.

За протестите


Правдолюб е убеден, че протестите не са били част от плана и още повече че управляващите не са успели да ги предвидят. "Комунистите винаги са изненадани от реакцията на хората, понеже никога не са принадлежали към тях. Контролът, който имаха над печатните и електронните медии, им даваше увереност, че могат да насочват събитията, обаче пропуснаха интернет и комуникациите между хората", смята той.

Самият Правдо няма "Фейсбук" страница, но не пропуска нищо, защото приятелите му постоянно го информират какво става там. Въпреки това оценява високо ролята на социалната мрежа за организацията на протестите. Колкото до популярността му в мрежата - художникът се опасява, че "вторачването в оригиналността и чувството за хумор на протестиращите превръща протеста в конкурс по остроумие".


Най-положителното в сегашните протести според него е, че те "не са партизирани, а политизирани". Това според него е и основната разлика с протестите през 1997 г. "Тогава в първата редица бяха Костов, Бакърджиев, Софиянски... Те водеха хората. А сега е обратното - политиците вървят зад нас и взимат решения след нас." Правдолюб вижда малки победи всеки ден - подкрепата на интелектуалците и на посланиците, след това и на синдикатите, продължаващите издънки на правителството и очевидните противоречия, които се появяват между изказванията на политиците.

За лицата на протеста

"Прекрасното нещо на този протест е, че тук са най-различни хора. Има крайно леви - хора, които са били в младежкото БСП, но са напуснали и имат свои възгледи. Идват и много хора от СДС, както и такива, които гравитират към ГЕРБ. В началото имаше и разочаровани от "Атака". Тоест има невероятно пъстро множество, обединено от едно-единствено нещо - омерзение от отвратителните и желание те да подадат оставка. Нищо друго", казва Правдолюб.


"Ние сме имунната система, която се опитва да изхвърли един орган." 


Правдолюб е категоричен, че протестът има цели и се ядосва на опитите това да се оспори. "Червени шамани обикалят телевизионните студиа, за да разправят, че трябвало сме да излъчим политически субект. Но протестът е имунна система, не е орган. Протестът не може и не трябва да излъчва политическо представителство. То се излъчва чрез процедура, наречена избори.
Президентът вече обясни защо тя не е опасна. Това е. Ние не сме орган - ние сме имунната система, която се опитва да изхвърли един орган", казва той. 

Именно това, че протестът е изпълнен с различни хора, кара Правдолюб да отказва интервюта многократно, особено за телевизионните предавания, където обикновено се канят по няколко представители на протестиращите. "Шансът те да мислят различно е много голям и съответно е много вероятно да изкажат напълно различни мнения. А това дава възможност на отвратителните да заявят, че протестът няма цели, че хората не знаят какво искат... Сякаш са глухи - един месец вече викаме "Оставка", коментира художникът.

"Виждам невероятни хора. Нито са само млади, нито всички са високо образовани, макар че всички професори, които познавам, са тук. Но сме всякакви - един до друг. Има и човек, който идва с хамалския си колан, с който пренася мебели по цял ден, и е всяка вечер на площада въпреки умората. Това усещане да застанеш до човек, чиито възгледи не споделяш, за да отстоиш нещо, което и двамата споделяте, е страхотно."

"Успоредно с мисълта да емигрирам, макар че с две деца на тази възраст е абсурдно, у мен се появява и огромното удоволствие, че тук виждам около 10 000 души, заради които си е струвало да остана", допълва той. 


Какво следва?

"Възможно е хората, които твърдят, че е назрял моментът за ново ляво и ново дясно, да се окажат прави. Аз не съм чак такъв оптимист и не мисля, че непременно нови лица ще донесат благото на тази страна. Смятам, че във всички партии има някакви нормални хора. Системата сама по себе си не е чак толкова крива, нито пък конституцията", казва Правдолюб.

Това, което би могло да направи изборите по-адекватни според него, са промени в многомандатните избирателни райони. "Тези райони са на териториален принцип, а не на демографски. Те са приети така от комунистите през 90-те години, защото те много добре знаят, че техният електорат е в малките населени места. Изкривяването на резултатите е в хиляди проценти. В София един депутат се избира с няколко хиляди гласа, а в Монтана с няколкостотин. Каквито и да са правилата, не се ли промени това, изборите ще продължават да са деформирани".

Не иска да дава прогноза за изхода от протестите - "просто трябва да продължим". Но отново си спомня 1997 г., когато "борбата" продължи 40 дни и не беше лека. "Периодът на еуфорията отмина, също и периодът на вцепенението на БСП. Те се втвърдиха, а ние придобихме рутина въпреки умората."

"Важното е да продължим по-дълго, отколкото те смятат, че ще издържим", казва Правдолюб. Важното е, че "обществото е събудено. Нито една партия вече няма да си позволи своеволия. Всяко следващо управление ще има едно наум - че хората не търпят задкулисни игри".

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional