Свободата днес и тук 02 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Филип Златанов не си спомня коя е "И.Ф." от тефтера му

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 
 
 
 

Филип Златанов, сн. БГНЕС

Шефът на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов потвърди, че показаният от прокуратурата бележник със скандални записки е негов, но обясни, че не си спомня коя е жената зад инициалите ”И.Ф”.

Преди ден от държавното обвинение дадоха обширна пресконференция, на която стана ясно, че комисията е изпълнявала директни политически поръчки и е била използвана като инструмент за търговия с влияние, шантаж и рекет.

Главна роля в това разобличение получи собственоръчно попълван личен бележник на разследвания председател на комисията Филип Златанов. Той прилежно си е записвал всички спуснати му задачи: да нанесе "удар!", "да оправи", "да прекр." конкретни преписки. Той си е записвал и поръчителите, търсената крайна цел, как да се поднесе информацията на медиите, включително точния час и акцента на новината, дори и проследяването на реакцията на журналистите. Видно от бележките, спускането на всяка задача и след това отчитането й става пред хора с инициали "ИФ, ЦЦ, ББ".

Пред бТВ и БНТ в четвъртък Златанов обясни, че не е действал по поръчка. Неговата версия е, че в тефтера си е записвал свои ”мисли”.

"Това са си мои мисли, не виждам нищо скандално в тях. На никого не помагат такава интерпретации, твърдението за политически поръчки просто не е вярно. Да хванеш да разпитваш един човек за личните му записки е, бих казал, несериозно", каза Златанов.

Той допълни, че не би могъл да изпълнява никакви директиви, защото комисията е колективен орган от пет души и взема решения с мнозинство.

По повод собствените му записки за "удар" и "оправяне", той обясни, че първото било, когато се събират доказателтва за някого, а второто - там, където няма доказателства.

За инициалите И.Ф. на жена, за която се смята, че е депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова, Златанов коментира: "Не си спомням, не съм ги чел много отдавна тези тефтери. Колкото до г-жа Фидосова, познавам я като бивш председател на правната комисия". Самата Фидосова обяви преди ден, че не се разпознава зад тези инициали.

Златанов, който не помни коя е И.Ф., но очевидно чудесно си спомня всички останали записки в тефтера, даде и обяснение за бележките си по повод президента Росен Плевнелиев. Той съобщи, че в комисията е постъпил сигнал срещу Росен Плевнелиев, но той е бил прекратен, тъй като нямало данни за конфликт на интереси.

На въпрос как ще обясни написаното от него, че е "недопустимо това да стане известно" за Плевнелиев, той отговори, че става дума за авторитета на държавния глава.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional