Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Новият живот на българското знаме

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Татяна Ваксберг, http://www.dw.de

Жалко, че протестите са без лидери и без организатори. Защото няма на кого да благодарим за един невидим принос на улицата. Този принос е в необичайно нормалния начин, по който се използва българското знаме.

Коментар на Татяна Ваксберг:

Доскоро българското знаме беше използвано най-често с агресивен или националистически подтекст. През лятото на 2013 обаче присъствието на знамето по улици и площади не намеква за нищо подобно.

Да си спомним

Откакто е паднал Тодор Живков, националният флаг има нерадостна съдба. В първите години на прехода той беше използван само или предимно от Социалистическата партия, която го комбинираше по митинги с червеното знаме. Приликата с истеричните митинги срещу прогонените мюсюлмани беше твърде очевидна, за което спомагаше и лексиката на БСП от първите години на 90-те - изрази от типа на „България над всичко“, обиди от типа на „космополити-отродители“, неотклонното обявяване на САЩ и Западна Европа за колонизатори на националния дух, твърдата антинатовска и антиевропейска политика, определянето на традициите на исляма за срамни...

Пак тогава, през 90-те, демократичните сили ползваха две други знамена - синьото на СДС, както и синьото на Европейския съюз.

В първото десетилетие на новия век, когато политическите митинги станаха рядкост, знамето беше ползвано предимно от футболни агитки и от не особено различните по темперамент БНРП, ВМРО, „Атака“, БНС, НФСБ - партии и организации, традиционно свързвани с идеи, които приличат на неонацистките. Някои от тях са прочути с изгаряне на турското знаме, пребиване на мюсюлмани в джамиите, носене на свастики, всеотдайно четене на Хитлер и провеждане на Луков марш.

Един от проблемите във февруарските протести беше свързан именно с групи хора, увити в национални знамена и добре познати като участници в националистически агитки.

В първите три или четири дни от летните протести също имаше скандирания от типа „Турци сте!“ или пък плакати на Волен Сидеров с фес на главата - сиреч, по този начин го обвиняват в това, че не е достатъчно националист, а съвсем не в това, че по принцип е такъв.

Море от знамена

След тези първи дни националистическите послания постепенно изчезнаха, знамето обаче остана. Този прецедент заслужава да му се обърне внимание. Но не от умиление пред новия живот на националния флаг, а защото е политическо послание - че много хора, които са останали непредставени в парламента, инстинктивно са намерили начин хем да заровят томахавките вдясно, хем да игнорират най-разнообразни узурпатори на политически територии колкото вдясно, толкова и в други посоки.

Днешните знаменосци

Протестиращите са взели националното знаме включително и за да кажат, че си нямат собствено. Не могат да развяват нито светлосиньото на ГЕРБ, нито синьото на СДС, нито тъмносиньото на ДСБ. Четвърти нюанс на синьото и без това принадлежи на една от партиите в управляващата коалиция - ДПС. Площадът би бил разединен включително и от зеленото знаме на Зелените и от жълтото на НДСВ. В този политически смисъл националният флаг се използва не за да заяви наличие на нещо, а обратното - за да заяви липса.

Другата му проява е свързана с не-национализма на летния площад. До този момент протестиращите са превзели ред територии, смятани за „чужди“, и са устояли на ред обвинения в това, че са нещо, което всъщност не са.

Остават на площада, въпреки че ги свързват с олигархия, алтернативна на управляващата, въпреки че могат да изглеждат като работещи за ГЕРБ и въпреки риска да ги смятат за безделници от гламурния свят. Иззели са територията на партиите и организациите, които по условие са организатори на масови политически прояви.

В този смисъл са „издърпали“ и знамето изпод краката на националистите. Временно, разбира се, нека не си правим илюзии. Исторически погледнато, националните знамена са инструменти на войната, те са неотменима част от идеята за превъзходство и са немислими като неин антипод. Но така се случи, че протестиращите намериха да кажат нещо свое точно чрез националния флаг. И този говор си струва заслушването.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional