Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Реформаторският блок призова всички българи да излязат на протест

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов, Медиапул

Всички български граждани, независимо от политическата им принадлежност, да се присъединят още в сряда към протестите, обединени под националния трибагреник. Това се казва в позиция на Реформаторския блок, който обединява ДСБ, "Движение България на гражданите"/ДБГ/, "Синьо единство", "Зелените" и партия "Свобода и достойнство".

"Избори през 2014 година не са решение нито на политическата криза, нито на икономическите проблеми на българските граждани", се казва още в общата позиция на петте партии, които настояват за избори още през есента. Според тях правителството на Пламен Орешарски е зависимо от личните интереси на малка група хора, а държавата е заложник на олигарси.

В политическата декларация се казва още: "Снощи пред Народното събрание се проля кръв. Когато протестиращите се противопоставиха на кражбата на половин милиард през бюджета, правителството прибягна до сила. Четиридесетдневното високомерие на властта прерасна в провокация и агресия срещу гражданите, в защита на конкретни мафиотски интереси. Отговорността е лична – на всеки министър и на всеки народен представител, подкрепящ бюджета и правителството".

Реформаторският блок обяви, че ще даде отпор на "политическото насилие", което се извършва срещу протестиращите.

На обща пресконференция на лидерите на петте партии Радан Кънев от ДСБ добави в този тон, че Реформаторският блок иска "незабавно изтегляне на бюджета на мафията от парламента".

"Трябва правителството незабавно да подаде оставка. Правителство, което удря, за да защити мафията, няма никакви седмици пред себе си", каза той. Кънев допълни, че управляващите нямат никакви аргументи срещу твърдението, че около половин милиард лева от актуализирания бюджет ще отидат в ръцете на мафията.

Подсъзнателна оставка

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева каза, че българските протестиращи имат подкрепата на Европа. "Съжалявам, че България влиза по този начин в европейските и световните новини, но много се радвам, че сме членове на ЕС, защото няма завеса, нито желязна, нито от дим и огледала", каза Кунева.

Според нея призива на председателя на Народното събрание Михаил Миков към депутатите да не идват в сряда на работа означава, че на подсъзнателно ниво на тях всъщност им се подава оставка.

"Партиите в парламента не могат да се обединят около най-важното - какво решение, какъв отговор да дадат на исканията на хората, а това е най-важната им задача в Народното събрание", каза Кунева.

Председателят на партия "Зелените" Борислав Сандов коментира, че протестът от сряда през нощта е решителен сигнал, че обществото няма да търпи наглостта и манипулацията. "Редно е Станишев и Местан да позволят на Орешарски да си подаде оставката", допълни той.

Лидерът на "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов вижда в нежеланието на управляващите да сдадат властта опасност от продължаваща ескалация на напрежението. "Пощадите ще стават все по-пълни и единни, а властта - все по-нелегитимна и непредставителна, защото се увеличават грешките и скандалите във времето", коментира той.

Председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов изрази убеждението, че протестът няма да отмине, докато не бъде възстановена "някаква нормална демокрация в България". "Сега народните представители са заложници на икономически интереси, на олигархията, на собствения си страх от любовта на народа", каза още той.

Сближаване с протестиращите

 

На общата пресконференция бе поканен и режисьора Стоян Радев, който е едно от най-активните в медиите лица на протестите. Той опроверга твърденията на Сергей Станишев, че до радикализацията на протеста се е стигнало след информацията за завръщането на ГЕРБ в Народното събрание.

 

"Когато е стана ясно, че депутатите на Борисов се връщат в НС, никъде в социалните
мрежи нямаше призиви от рода на "ГЕРБ влязоха в парламента, давайте да блокираме. Това е грозна лъжа, за която има и друга дума - злоупотреба с власт", каза Радев.

 

Според него не протестиращите, а управляващите са нарушили законите.

 

"Да назначаваш престъпници на държавни постове не е нищо друго, освен злоупотреба с власт. Целта на гражданското недоволство е да бъде санкционирана тази злоупотреба", обясни режисьорът.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional