Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Иван Кръстев: Стана ясно, че България няма премиер

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

След "кризата пред парламента...това, което също стана ясно, е, че България няма премиер", коментира Иван Кръстев в интервю за днешния брой на вестник "Труд". Политологът смята, че партиите трябва незабавно да се съгласят за предсрочни избори и че е необходима такава промяна в Изборния кодекс, която да подпомогне след избори новото правителство да има мандат да управлява. Другото условие това да се случи е "промяна на тона, с който говорят основните партии, но и на начина, по който всички говорим за партиите".

Големият отстътсващ - Орешарски

"В един толкова критичен момент Пламен Орешарски, човекът с най-високо доверие в лагера на управляващите, не каза нищо и не направи нищо. Той нито се обърна към нацията, нито защити действията на полицията, нито предприе каквото и да било действие, което да успокои хората или да предложи някакво решение. Той остана големият отсъстващ", обяснява Иван Кръстев.

Според него "кризата пред парламента" (както я нарича) е била неизбежна, "защото стратегията на властта "да изтощава" протеста, да не чува и не вижда хората на площада, да твърди непрестанно, че протестиращите са някакви дебилни кукли на конци, естествено доведе до радикализация и до сблъсъците от нощта срещу сряда."

Иван Кръстев, който е председател на УС на Центъра за либерални стратегии и в момента е изследовател в Института за науките за човека (Виена), коментира кризата във властта, протестите, очакваните избори и какво следва след тях. Той прави анализ на отношението към правителството през различните партии и техните избиратели и казва, че кабинетът "Орешарски" е имал право да управлява, само ако разшири политическата подкрепа, с която започва.

Според политолога, тъй като гражданският бунт в момента е срещу цялата политическа класа, голяма коалиция не е решение, защото ще засили "подозренията за олигархически сговор и допълнително ще дестабилизира политическата система".

Той отбелязва още, че "в очите на хората всеки, който иска да се занимава с политика, е вече подозрителен. Но ако се държиш така, че всички политици са негодници, не се учудвай, ако негодниците са единствените, които искат да се занимават с политика."

За бъдещето на правителството

Според политолога е възможно, но много малко вероятно правителството да преживее кризата. Дори ако остане на власт, кабинетът не би могъл да управлява, коментира Кръстев.

"Правителството изгуби легитимността да говори с градската средна класа, нито пък може да я "страхува". Нещо повече, за да оцелее във властта, правителството трябва да избягва всякакви непопулярни мерки. Но ако в рамките на една бюджетна година е възможно да обещаваш и по-високи цени на въглищата, и по-ниски цени на тока, то в средносрочен план липсата на стратегически решения ще доведе до икономическа и социална катастрофа и Пламен Орешарски прекрасно знае това.

Защото заемът от един милиард, който правителството иска с актуализацията на бюджета, е "заем политическа нелегитимност": той трябва на правителството, за да си купи временна подкрепа, а не за да даде тласък за икономически растеж. Другата причина, която прави нищожни шансовете на правителството да може да управлява, а не просто да остане във властта, е, че отношенията вътре в управляващата коалиция са взривоопасни."

За БСП и греха на Станишев

Политологът коментира, че БСП е загубила това, с което най-много се гордее, а именно, че е партията с най-много вътрешна демокрация.

Той оценява, че "Станишев предаде интересите на собствените си привърженици. Днес, ако искаш да си министър в правителство на БСП, най-доброто, което можеш да направиш, е никога да не си бил член или симпатизант на БСП и по възможност да си бил активист на поне две десни партии. Но най-големият проблем е, че във време, когато навсякъде в Европа младото поколение се движи наляво, БСП загуби още едно идващо поколение. Защото младите хора, които бяха на улиците на София през последните четиридесет дни, едва ли някога ще гласуват за БСП. И това е грехът на Станишев към неговата партия." 

За силата на протеста

"Силата, но и слабостта на протеста, е, че той не излъчва лидери и не акушира раждането на политически партии. Протестиращите са въоръжени със своето недоверие към всяко правителство и всяка власт и това е тяхната сила, но същото това недоверие прави трудно изграждането на политическа алтернатива".

За новото мнозинство

"До този момент протестиращата средна класа остава затворена в себе си и приятелите си във фейсбук. Лозунгите на протестиращите не могат да мобилизират мнозинството разочаровани от политическата система българи. Фейсбук, главният вдъхновител и ръководител на протестите, създава измамното усещане, че ако не всички, то голямото мнозинство мисли като теб. Това, уви, не е така: твоите неприятели също имат приятели. Това, което виждаме на улицата, още не е новото мнозинство в България".

Иван Кръстев оценява създанането на Реформаторския блок като реална промяна, родена от протеста, и като по-отворена платформа, но и с много проблеми и изправена пред големи предизвикателства - ако поискат властта - ще трябва открито да заявят с кого и при какви условия биха влезли в коалиция.

Предизвикателството пред следващите избори

Изборите според Кръстев са само пътят към решението и въпросът е как след тях да има правителство, което да може да управлява.

"Големият въпрос не е дали ще има предсрочни избори (всички знаят, че ще има), не е кога ще бъдат предсрочните избори, големият въпрос, горилата, която не виждаме, е как е възможно след едни предсрочни избори да имаме парламент, който няма да е обкръжен от тези или други протестиращи; как е възможно да бъде избрано правителство, което ще може да взема нужни, но непопулярни решения", смята Кръстев.

Той използва примера с психологическия експеримент за "невидимата горила", според който на участниците се показва кратко видео - в него два отбора от по трима души играят баскетбол, едните са с бели екипи, другите с черни, а задачата е да се преброят пасовете на белия тим. В средата на клипа на терена за около 9 секунди се вижда горила, която се удря в гърдите. Резултатите показват, че заети с броенето, повече от половината не са я видели. 

Според Кръстев нещо подобно се случва в България повече от 40 дни - "и властта, и протестиращите се затварят в себе си и говорят единствено и само на себе си, неспособни да видят "горилата". А "горилата" е, че в страната има тотална криза на доверие към политическата класа и държавните институции и че след фаталното за правителството решение да избере Делян Пеевски за шеф на ДАНС правителството не може да управлява, а в рамките на този парламент не може да бъде излъчено друго правителство, което се ползва с обществена легитимност. "

Предизвикателство пред партиите остава и как ще убедят избирателите, че в парламента са представени граждани, а не фирми.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional