Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България вече има гражданско общество

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg/

На хората им омръзна от мафията, силните в страната няма да спечелят

"Протестите в България показват, че гражданите не са готови да търпят повече егоистични правителства. Младите образовани демонстранти искат оставка на премиера Пламен Орешарски и това е символ за новото самосъзнание на обществото... България вече има гражданско общество." Това пише излизащият в Мюнхен вестник "Зюддойче цайтунг" – едно от многото германски издания, които за пореден ден обръщат внимание на събитията у нас.

"Олигарси и мафиоти управляват България - така виждат нещата хората, които протестират седмици наред на улицата", отбелязва "Цайт", цитиран от БТА, и добавя: "Силните в България няма да спечелят".

Сп. "Шпигел" пише, че от края на авторитарния социализъм страната е в постоянна криза - корумпирани правителства, престъпни групи и олигархични кръгове си поделят властта.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) припомня благодарността, която протестиращите изразиха към германското посолство в София със символичното събаряне на подобие на Берлинската стена и отбелязва, че "23 години след края на комунистическата диктатура в България клики, които произхождат предимно от старата комунистическа номенклатура и нейните тайни служби, са завладели големи части от държавните институции, за да правят своите сделки в сива зона между политиката, икономиката и организираната престъпност".

Правителството опита да използва за политически цели ескалацията на насилието - управляващите предупредиха протестиращите да не се оставят да бъдат използвани. Ако изобщо има някакъв изход за България, това може би са предсрочни избори, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

На България й омръзна от мафията, пише "Виртшафтсвохе". За разлика от февруари, този път в София демонстрира новата средна класа - интелектуалци, хора на изкуството и студенти. "Не става дума само за високи цени на тока, а за по-голямо право на участие във вземането на решения, медийна свобода и борба с корупцията. Протестите поставят въпроса за системата", отбелязва "Виртшафтсвохе".

"Берлинер цайтунг" цитира експерт от българския клон на Европейския съвет за външна политика, който разграничава протестите в София и тези, в страни като Испания.

"В България не протестират срещу строгите икономии като в Южна Европа. Това, което искаме, е истинска демокрация. Протестиращите са добре образовани, западно ориентирани и разбират демонстрациите като акт на участие и като основно право. България скъсва с пасивната демокрация, тук се формира ново гражданско общество, който е проевропейско и демократично, коментира експертът. И добавя, че ако през февруари главен фактор беше гневът, сега на улицата излиза този, който притежава кураж.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional