Свободата днес и тук 28 Ноември 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Защото сме сводници* и трафиканти на хора

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Магдалина Генова, http://nervousshark.wordpress.com/

* По книжлето на Сергей Станишев “Защото сме социалисти”

Писали сме доста –  и аз, и много други хора за така нареченото задкулисие и парите от дейности на ръба и отвъд закона, които облагодетелстват политическия елит, който пък от своя страна опъва чадър над престъпността, дава инструментите и ресурсите в ръцете на олигархия и организирана престъпност и сам участва в дейности, които според НК се квалифицират като тежки престъпления.

Поради особеностите на българското правораздаване и липсата на върховенство на закона всичко, което от години е известно и на граждани, и на полиция, и на медии за съжаление не може да бъде свободно обсъждано в публичното пространство (въпреки че, ако за едни законите не важат, няма причини освен лични морал и съвест те да се спазват и от останалите) – корупционните практики, присвоявания, обслужване на интереси на чужди държави, контрабанда на цигари и наркотици и разбира се – най-тежките престъпления – против личността, като трафик на хора, склоняване към проституция, убийства и така нататък.

Често се говори за заменките, чадъра над контрабандата и кой какви пари прави на определен пост, но рядко се засяга темата с трафика на хора – обществото обича да затваря очи пред подобни неща, къде от мисленето, че жените и децата сами са си виновни, къде от срам и неудобство, къде от липса на информация, но е факт, че организираната престъпност, която се занимава с тези дейности е проникнала навсякъде – в законодателна, изпълнителна и съдебна власт.

И понеже хора, които имат най-малкото съмнително участие в законови промени, облагодетелстващи конкретни личности, осъдени от български съд за трафик на хора в момента играят ключова роля в българския обществен живот, просто ще нахвърлям известните факти:

- Пред 2006 година е предложена и приета поправка в НК, с която наказанието за склоняване към проституция в някои случаи значително се намалявa. Предложението е направено от Татяна Дончева, тогава депутат от БСП, но е обосновано и внесено от Мая Манолова (БСП) и Христо Бисеров (ДПС), към настоящия момент двамата са заместник председатели на 42рото Народно Събрание, плюс още по 1 депутат от БСП и НДСВ.

- Поправката облагодетелства пряко и незабавно Иван Главчев (Ванко 1), като се говори, че това не е случайно. Разследване няма, но промяната остава позната и до ден днешен като “Поправката Ванко 1″.

- За капак, при поправката текстът е така променен, че на практика престъпление, извършено повторно или от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, по отношение на малолетен, непълнолетен или невменяем или по отношение на повече от две лица, наказанието не предвижда по-високо от обикновеното наказание, освен ако няма принуда към използване на наркотици. Тази поправка е неадекватна и по никакъв начин не подкрепя обясненията на вносителите, че променят текста, защото е архаичен и не отговаря на съвременното законодателство в областта.

- Рапърът Михаил Михайлов, който от горещ привърженик и член на ГЕРБ се превърна в най-пламенния защитник на настоящото провалило се правителство има няколко години бизнес отношения с Иван Главчев, с когото записват албум и снимат няколко клипа в Доминиканската република. Шамарът имаше и заведения, които обаче случайно или не фалираха след като Главчев влезе в затвора. Михайлов не е коментирал темата.

- България е една от най-засегнатите държави в Европа, като огромен брой хора, включително малолетни и с увреждания всяка година стават жертва на други български граждани. След показните процеси срещу Главчев и Кондьо, за който се твърди, че са се случили само и единствено, за да покажем на ЕС воля за борбата с организираната престъпност, други последвали няма. Главчев и Кондьо са отдавна на свобода.

Това са сухите факти. Аз имам позната, станала жертва на трафик от Благоевград към Гърция, може би вие познавате също такива хора, а може би не, или просто не знаете за тях.

Понякога си мисля, че има морал и морал.

Фактът, че политици и обръчи около тях са забогатели незаконно заради корупция, контрабанда и присвояване е сериозно основание за коренна промяна на системата, но когато знаеш, че системата, статуквото, предкулисието и всичко останало е стъпило и върху най-тежки престъпления, основанията и мотивацията са огромни. Това е безкрайно нередно и вероятно се случва освен у нас, само в държави като Сомалия и Транснистрия. Към споменатите по-горе имена има много незададени въпроси, а обществото чака много неполучени отговори.

За повече информация можете да прочетете текстовете, събрани в сайта на “Заедно срещу трафика”, и най-вече специалната тема на “Дневник”. Четивото не е от най-приятните, но засяга една сериозна част от България, от тъмната и страна. А тъмната страна е голяма.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional