Свободата днес и тук 02 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

АЕЦ "Белене" - златна мина за олигарси

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Frognews.bg

Нови разкрития за далавери покрай проекта АЕЦ „Белене” са получени в прокуратурата. Десетки милиони са били източени от кръгове на политици чрез подставени бизнесмени, близки до партийни централи.

Следите водели към известен пернишки бизнесмен и боса на една от най-големите и активни фирми за строителството на втора атомна. Маститите бизнесмени досега се радвали на „политически чадър” по време на предишната тройна коалиция и по-късно на ГЕРБ.

Пернишкият милионер бил свързан с т.нар. кръг „котараците” и вече имал вземане-даване с прокуратурата заради европейски пари, но се разминал със съда. Той бил в схеми за изпълнение на инфраструктурни поръчки, но всъщност просто се източвало ДДС в огромни размери.

Това съобщиха за Фрог нюз запознати с новото разследване на финансовите потайности около централата. Според тях единият от бизнесмените бил много близък на президента Георги Първанов (2002-2012).

Другият бизнесмен пък се хвалел с топлите си връзки с бившия енергиен министър Румен Овчаров и скандално известния собственик на фирма „Фронтиер” Красимир Георгиев.

Последният преди годиин бе обект на разследване, но изненадващо прокуратурата прекрати ровенето в далаверите и СРС-тата. По този начин в девета глуха минаха и записаните разговори за огромни комисионни, незаконни преговори от името на правителството и даване на подкупи.  

Преди няколко месеца тогавашният зам.-главен прокурор Галина Тонева бе освободена от заеманата длъжност. Мотивът на шефа й Сотир Цацаров бе, че тонева е разпъвала „чадър” над енергийната мафия.

Заместничката на бившия обвинител №1 Борис Велчев е иззела функциите му, като еднолично и от негово име, нарушавайки случайния принцип за разпределение на делата, е посочила кой прокурор да гледа 12 дела за мащабни далавери в енергетиката.

Впоследствие едно от тях – за злоупотреби в НЕК, с които са нанесени щети за над 46 млн. евро, е било прекратено, въпреки наличието на експертизи, които сочат, че злоупотребите са факт.

Новите данни ще бъдап прибавени към разследването на заметените под килима други 12 стопирани дела. Предполага се, че щетите за държавата покрай АЕЦ „Белене” възризат на над 1 млрд лева.

Разследващи дори се шегували, че протестиращите са си набелязали един-двама богати българи и скандират срещу тях, а през това истинските олигарси продължавали да трупат състояние с партийни протекции.

Още през септември 2012 г. директорът на еврокомисията за борба с корупцията ОЛАФ Джовани кеслер съобщи, че органите на комисията ще се заемат със ситуацията около проекта „Белене” и най-вече с данните за колосалната корупция, свързана с обекта.

Докладът от това разследване все още не е предоставен на българската страна.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional