Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Президентът наложи частично вето върху ремонта на бюджета

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето на актуализацията на държавния бюджет за 2013 година заради липсата на яснота за какво ще бъдат похарчени допълнителните средства от планираното увеличаване на дефицита и взимането на нов дълг в размер на до 1 млрд. лева и липсата на заложени политики и реформи в подкрепа на заетостта, конкурентоспособността и растежа на икономиката.

 Държавният глава обяви, че връща за ново обсъждане в Народното събрание текстовете, които занижават очакваните приходи, взимането на дълг до 1 млрд. лева и увеличаването на средствата за непредвидени и неотложни разходи, които могат да бъдат похарчени без санкция на парламента, но подкрепи 40-те млн. лв., предвидени за социални мерки.

 На специална пресконференция в сряда той заяви, че уважава правото на всяко правителство да осъществява политиките, за които е избрано, но има резерви към така разписаните промени и аргументацията им.

 "Нямам нищо против, ако тези политики се реализират с актуализация на бюджета и поемане на нов дълг. Но не приемем аргументите да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално положение. Не бива да се внушава на обществото, че едва ли не само това е целта на актуализацията, която е предвидена, защото социалният пакет, който е включен в нея, е една много малка част от предвидените разходи", коментира Росен Плевнелиев.

 

Той заяви, че финансирането на текущи разходи на кредит е пагубно в дългосрочен план и критикува неясните мотиви за актуализацията, като отбеляза, че аргументите са му "принципни, а не плод на политическо заиграване или задкулисни намерения".

 "Не разходите и дефицитът трябва да растат, а икономиката трябва да расте, за да живеем по-добре. Така по устойчив начин ще се произведе повече, а управляващите ще могат да разпределят чрез бюджета повече за заплати, за пенсии и за социални програми", заяви президентът.

 Той заяви още, че се води кампания за очернянето и делегитимирането му, която очаква да се развива във времето и да се задълбочи, но ще я понесе "в името на активното гражданско общество, което има правото да бъде информирано, когато се харчат държавните милиарди".

 Плевнелиев припомни, че държавният глава има право да налага вето върху всички закони и отхвърли критиките на управляващите, че с ветото върху актуализацията се намесва в работата на изпълнителната власт, като посочи, че е добре да има "баланс на властите и да се чуят аргументите на всеки".

 

"Не съм аз този, който вкарва разделителни линии и нагнетява напрежението... Въпреки опитите през последните месеци да ми се прехвърли отговорността за много неща и почти всичко, с което управляващите към момента не могат да се справят, аз няма да се поколебая и в бъдеще ще продължавам да действам с аргументи и по Конституция", посочи Плевнелиев.

 Той припомни, че и президентът Жельо Желев е налагал подобно вето и коментира, че решението му не е прецедент, но "ще бъде прецедент, ако държавният глава има аргументи, има позиция и си замълчи".

 Надявам се без истерично и излишно противопоставяне да се чуят моите аргументи, да се дебатира в парламента и да се финализира предвидената актуализация отговорно и прозрачно, призова Плевнелиев.

 БСП и ДПС вече обявиха, че няма да се съобразят с ветото на президента, но прегласуването на актуализацията в пленарна зала ще изисква и подкрепата на депутати от "Атака". Председателят на парламента Михаил Миков първоначално обяви, че няма да се прекъсва ваканцията на депутатите при евентуално вето, но в сряда от БСП съобщиха, че ще инициират свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 30 август.

 

Липса на прозрачност: Правителството може да изхарчи средствата за каквото иска

 Президентът Росен Плевнелиев коментира, че по отношение на планираните разходи "генерално липсва прозрачност, липсват аргументи, защитени с цифри и записани в закона".

 "Нека да стане ясно на всеки – в този закон, който Народното събрание прие в частта "Разходи”, се коригира единствено резерва за непредвидените и неотложни разходи. Какво означава това? Означава, че нищо, записано в мотивите, както и от изговореното в парламента и в публичното пространство във връзка с предвидената актуализация, не се съдържа в закона, а правителството може да изхарчи завишените разходи на практика както намери за добре. Дори и предвиденият социален пакет, който аз категорично одобрявам, не е в бюджета на Министерство на труда и социалната политика", заяви Плевнелиев.

 Според него в закона трябва да е разписано конкретно кой какви средства ще получи и за какво.

 "Това е логиката да има бюджет и той да се приема със закон, а не в началото на годината всички държавни пари да се дадат на правителството и то просто да харчи едни 30 милиарда през годината, както намери за добре. За това е законът, за това е бюджетът – за да се разпишат точно разходите, кой колко", добави държавният глава.

 Той посочи, че се надява депутатите да разпишат конкретно кой орган колко дължи на бизнеса и необходимите средства да бъдат предвидени по съответните пера в бюджета.

 "Не е сложно Министерство на финансите да обяви колко се дължи за ДДС и съответно тези пари да се предвидят в бюджета на министерството.... В противен случай едва ли можем да говорим за прозрачност, натрупването на стотици милиони в резерв за непредвидени разходи буди съмнение.", посочи Плевнелиев.

 Той коментира още, че подкрепя тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме, но отбеляза, че не само държавата, а и общините са важни, защото те дължат много повече, и то специално на малките и средните компании, а за тях няма нито дума.

 В мотивите си към ветото той отбелязва, че категорично "подкрепя политиката, която предвижда да бъдат осигурени допълнителни средства за социално подпомагане, за облекчаване тежестта върху потребителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и за разплащане на задължения към бизнеса", но отбелязва, че правилата на правовата държава изискват бюджетните разходи на държавните органи да бъдат определени със закон.

 "В приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. такива разходи не се определят. Единственото увеличение е в частта "Резерв за непредвидени и неотложни разходи", посочва Плевнелиев.

 

Плевнелиев не е против нов дълг, но да бъде за реформи

 Плевнелиев аргументира ветото си върху текстовете, регламентиращи взимането на нов дълг в размер до 1 млрд. лв, с това, че не е планирано с него да бъдат финансирани конкретни реформи и политики за заетост и конкурентоспособност, а ще се използва само за покриването на текущи разходи.

 "Не съм против вземането на дълг – може да е 1 млрд., може и да са 2 млрд. Но съм против, ако този дълг се използва за генериране не на икономически растеж и не на създаване на работни места... Вярвам, че правилният път, по който трябва да се развиваме, да забогатяваме, а и да спечелим средствата, с които да върнем този дълг, е не просто да го прехвърлим към следващото поколение, а да го изработим. С конкурентоспособност и с реформи. Вярвам, че финансирането на текущи разходи на кредит е пагубно в дългосрочен план. Има много държави в криза, които са пример за това. Не е добре да тръгваме по този път", посочи Плевнелиев.

 Той добави, че не може тегленето на кредит от 1 млрд. лева да се обясни само с помощта за децата с увреждания

 "Предвиден е пакет, в който ще се дадат допълнително 28 лева на дете с увреждания на месец. Това означава, ако направим една елементарна сметка, 90 стотинки на ден. Аз питам: когато ни се обяснява, че 1 милиард трябва да бъде взет като кредит, единственото обяснение е, че ще разплащаме с бизнеса и ще има социален пакет – да, но социалният пакет е 90 стотинки на ден за едно дете, с 90 стотинки повече на ден ли ще обясним само на българските граждани взимането на 1 милиард? Търся честност и търся конкретност за цялата сума, а не за една малка част от нея, която всички подкрепяме и се надяваме да се случи", коментира Плевнелиев.

 В отговор на въпрос за аналогия между актуализацията на бюджета, приета от сегашните управляващи, и промените през 2010 година, когато Плевнелиев бе министър на регионалното развитие, президентът посочи, че е редно "да се учим дори от грешките, които сме допускали".

 "Ако през 2010 година е правена такава актуализация и все пак нека да е ясно, че тогава в качеството си на министър на регионално развитие и благоустройството съм действал. Днес съм президент....Вярвам също така, че през 2013 г., която е годината на българското гражданско общество, в което хората поискаха чрез масови протести прогнозируемост и прозрачност, че всички трябва да се променим за добро. Разходите трябва да бъдат публични и прозрачни, а принципите за бюджетиране – ясни. Ако през 2010 г. е действано по този начин, вярвам, че през 2013 г. всички трябва да сме си научили урока и да действаме по друг начин", посочи Плевнелиев.

 

Занижаването на приходите – отказ от борба със сивата икономика и контрабандата

 Държавният глава аргументира ветото върху занижаването на приходите, с това, че е "преждвременно и неамбициозно" и не се планират мерки за подобряване на работата на приходните агенции.

 "На практика държавата в средата на годината смъква летвата и занижава изискванията към приходните администрации....Очаквам правителството да положи необходимите усилия и да подобри работата на приходните администрации преди да ги освободи от отговорността за повече приходи", посочи Плевнелиев.

 Президентът припомни предизборните обещания за борба със сивата икономика, с контрабандата и за повече приходи и отбелязва, че в "тази актуализация констатираме точно обратното".

 "Нещо повече, "Митническата администрация”, Националната агенция за приходи вече повече от месец и половина са в непълен състав или дори без ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация, която се планира да продължи до края на октомври месец. Надявам се сектори, които са доказано неефективни и в които потъват милиарди, да бъдат реформирани, а не просто да им предоставяме нови и нови публични средства", заяви Плевнелиев.

 

Плевнелиев: Води се кампания по очернянето на държавния глава

 Президентът Росен Плевнелиев заяви още, че се води кампания за очернянето и делегитимирането му и се правят опити да му се прехвърли "отговорността за много неща и почти всичко, с което управляващите към момента не могат да се справят".

 "Тази кампания е факт, тя има своето разумно и ясно обяснение срещу държавния глава. Разбрах, че имам три любовници, каквито нямам; разбрах, че съм ощетил немските си партньори с един милион, което никога не съм направил, напротив, с тях съм в чудесни отношения. Разбрах, че имам сметки в офшорни зони, каквито нямам; разбирам от вчера дори, че аз съм тъмната сянка, която е изплувала зад някакви сделки и интереси в пенсионния сектор на България. Искам категорично да заявя, че моят единствен интерес е два милиарда лева на 1.2 милиона български пенсионери да не отиде в една офшорка, която има 14 паунда капитал. И като отговорен държавен глава го сигнализирам", посочи Плевнелиев, имайки предвид съмнителните обстоятелства около продажбата на пенсионно-осигурителната компания "Доверие“.

 "По същия начин е принципна моята позиция във всички останали направления. Вярвам, че хората виждат, разбират. Не съм първият политик, който е обект на атаки от една определена медийна група, няма да бъда и последният. За съжаление такава е средата в България. Но бъдете сигурни, че с много търпение и с много постоянство, и с много вяра, ако щете, в ценностите и в доброто, аз съм готов да мина през този тежък период, да си нося кръста. И все пак съм голям оптимист за моята държава и за нацията", заяви още Плевнелиев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional