Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Парламентът се събира извънредно на 30 август, за да гледа ветото

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Часове след като президентът обяви, че налага вето на актуализацията на бюджета, председателят на парламента Михаил Миков свика извънредно заседание на Народното събрание на 30 август, дни преди края на ваканцията на депутатите.

 В дневния ред е ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.

 "Преди два дни заявих, че няма да използвам правото си по чл. 78, т.1 от Конституцията за свикване на заседание на Народното събрание, защото се надявах, че всички държавни институции ще изпълнят отговорно ролята, която им е поверила Конституцията и в този смисъл ще оправдаят общественото доверие, с което са облечени", се казва в изявлението на Миков по този повод.

 "Днес обаче президентът върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. Запознах се и със становището на министър-председателя за ползите от едно повторно обществено обсъждане на въпросите около този закон със заинтересованите лица.

 "Отчитайки тежестта на аргументите на президента и на министър-председателя и интереса на българското общество, както и нагласата в повечето политически партии и парламентарни групи, считам че е необходимо народните представители да се запознаят с изложението на президента, за да преценят на свой ред основателността на тези аргументи и становища. С оглед на казаното, приканвам народните представители и парламентарните групи да подготвят позициите си в следващите седмици за ново обсъждане на закона", призовава Миков.

 

БСП обвини президента в "некомпетентност или зложелателство"

 Малко преди Миков да обяви решението си за извънредно свикване на НС, от БСП разкритикуваха остро президента за решението му.

 "Ветото на президента беше очаквано и не ни изненада", заяви депутатът Антон Кутев. "За нас под съмнение стоят мотивите на президента. Не може да приемем обвиненията на непрозрачност или липса на диалог. Ако президентът е проспал бюджетната процедура, в нея бяха заложени възможностите да се комуникира. Имаше становище и на синдикатите, и на работодателските организации и те подкрепиха актуализацията", каза той на извънреден брифинг.

 "След срещата на министъра на финансите Петър Чобанов с президента огромните въпроси, които си задава президентът след това, за нас са липса на експертен потенциал или злонамерен прочит", продължи Кутев.

 "Внесеното вето за нас означава, че това са политически опити на президента да се намеси в бюджета, което не е негово правомощие. Разпределението на средствата е в три направления – разплащане с бизнеса, социално плащане и подкрепа за фискалния резерв. И в трите направления има тежки дефицити от всички досега функции на президента, като човек, който назначаваше служебното правителство и като бивш министър", продължи критиката към президента Кутев.

 "Не смятаме тази намеса на президента за добра демократическа практика, въпреки това БСП и правителството ще започнем серия от преговори наново с всички заинтересовани страни за актуализацията на бюджета, като работодателски организации, майки, тютюнопроизводители, хора с увреждания, хора, които употребяват ваучери", заяви още Кутев.

 

ГЕРБ: Веднага да се свика Народното събрание

 От ГЕРБ също свикаха извънредна среща с журналистите, на която депутати на партията подкрепиха ветото на президента и поискаха незабавно свикване на НС за гласуването му.

 "Единственото възможно решение след наложеното вето е свикване веднага на Народното събрание", заяви депутатът и бивш министър за еврофондовете Томислав Дончев.

 "Не мога да си представя как в подобна ситуация някой може да ваканцува", каза той, използвайки иронично станалия популярен израз на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов.

 "Ако в следващите дни не бъде взето решение за свикване на Народното събрание, най-късно в понеделник ГЕРБ задвижва процедура и започва събиране на подписи за свикване на парламент", заяви той.

 "Решението на президента е съвършено обосновано и бих казал очаквано", каза още Томислав Дончев. "Доколкото разбрах, решението на президента е ориентирано основно по отношение на неяснотите в тази актуализация на бюджета и показва, че президентът изключително внимателно е следил дебатите в Народното събрание", продължи той.

 "Едва ли някой би имал против социалния пакет от 40 млн. лева, разбира се, на всички нас ни се иска да е по-голям, но има много неясноти и съмнения по отношение на огромната част от този 1 млрд. дълг. Когато харчим държавни пари, пари на българските данъкоплатци, ние трябва да сме много внимателни. Три пъти по-внимателни обаче трябва да бъдем, когато харчим пари на кредит, защото тези пари се харчат от един и се плащат от друг", допълни той.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional