Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Хора на Бареков опитаха да саботират пресконференция на "Протестна мрежа”

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Многократно разконспирираните като провокатори Бисер Миланов – Петното и Йордан Бонев се опитаха в сряда да саботират първата самостоятелна пресконфренция на протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски. Участници в срещата с медиите бяха Жюстин Томс (университетски преподавател), Теодор Михайлов (бизнесмен), Ивайло Захариев (актьор), Ясен Атанасов (писател), Иван Димитров (поет), Лъчезар Косев (музикант) и Асен Генов (блогър). Те са част от лицата на протеста срещу правителството на Орешарски и обявиха намерението си да създадат "Протестна мрежа".

 Преди това обаче те се сблъскаха с провокатори, които се опитаха да провалят пресконференцията им. Бисер Миланов, Йордан Бонев с още няколко души се намесиха още при първия опит на даващите пресконференцията да я открият. Те започнаха да говорят един през друг, да задават въпроси, а жена започна да пищи, съобщава сайтът "Offnews".

 Провокаторите обвиниха хората от "Протестна мрежа", че са платени от Иво Прокопиев

 След настъпилата суматоха те бяха изведени от полицията, a действията на служителите реда бяха аплодирани от хората от “Протестна мрежа”.

 Час преди изявата на "Протестна мрежа" в пресклуба на БТА пресконференция дадоха и хората на Миланов и Бонев, които са обединени в организацията Национално сдружение "Свобода". Темата им бе: "Истината за това, което се случва в България".

 Бисер Миланов – Петното бе заснет да получава инструкции от новоизпечения политик Николай Бареков преди живи излъчвания на телевизията му ТВ7 в Русе .Това се случи в разгара на протестите през февруари тази година.

 Миланов и Бонев бяха задържани от полицията като провокатори и на юлските протестите в София. Преди да бъдат ескортирани извън протеста, двамата се спречкаха с журналистката от БиТиВи Миролюба Бенатова. Тя се опитваше да разбере защо сред простиращите внезапно нахлуват група от яки бръснати безсловесни типове с черни фланелки. Бонев и Миланов се опитаха да осуетят опитите на журналистката да разпита мутрите кой ги е организирал и защо са дошли на площада. Поради това и бяха изведени от полицията.

 Само ден преди това Петното и Бонев се появиха в Министерския съвет на среща с премиера Пламен Орешарски като представители на протестиращите.

 

Атаките не започват от днес

 "Ние не се крием, атаките срещу нас не започват от днес, но ние сме чисти и можем да отговорим на всички въпроси, стига те да са конструктивни“, коментира ситуацията Жюстин Томс. Тя отхвърли обвиненията, че е близка до Иво Прокопиев.

 "Колкото повече журналистите показвате лицата на хората с криминални прякори, които се опитват да се внедрят в протеста, толкова по-малък шанс имат провокаторите", допълни Асен Генов.

 Лъчезар Косев обясни създаването на "Протестна мрежа" с необходимостта протестиращите да координират по-лесно действията си.

 "В момента се оказахме в една дълга война и се налага да концентрираме усилията си. Оръжията на протестиращите не са палки или гранати, а търпение и желание за мирен протест. Ето защо е необходимо да се координираме за общи действия, за да се изпълнят целите на протеста, а именно оставка на правителството и нови избори", коментира Лъчезар Косев.

 Организаторите на "Протестната мрежа" обясниха, че тя ще се развива във Фейсбук на хоризонтален принцип, без изявено лидерство и в нея може да участва всеки, очаква се и да бъдат споделяни различни мнения и виждания, както и да се организират по-добре протестите.

 Протестиращите имат идея да издават вестник в интернет формат, който да може да бъде и разпечатван от активисти на протеста и в него да се съдържат публикации от блогове на протестиращи. "В бъдеще може да направим и бутикова телевизия, ако съберем достатъчно пари", допълни Ясен Атанасов.

 

Има хора с различни убеждения

 Протестиращите са привърженици на различни политически сили - някои са с десни убеждения, други са с леви, но разочаровани от партийната върхушка, която в момента управлява, обясни Асен Генов. Той допълни, че протестира срещу Орешарски, но не симпатизира на ГЕРБ, защото в края на управлението на партията три пъти се е увеличила концентрацията на държавни средства в една определена банка, финансираща една медийна империя.

 Лъчазар Косев допълни, че едва ли някой от протестиращите може да очаква изцяло нова политическа система и смяна на всичко досега съществуващо в политиката след
изборите.

 "Ние ще сме обаче като червена лампа, която свети на политиците и при следващ неправилен избор ние отново ще сме на площада", каза по този повод Жюстин Томс. Тя допълни, че протестиращите не желаят този парламент да променя Изборния кодекс или да свиква Велико народно събрание, защото законите трябва да се пипат с чисти ръце.

 

Финансирането на протестите

 От "Протестна мрежа" отхвърлиха спекулации, че демонстрациите срещу управляващите са стрували много пари и заради това са платени от олигарси.

 "Повечето от реализираните по време на шествията пърформанси и кампании не струват много пари, ценни са самите идеи, които идват от участниците - много от тях хора на изкуството, рекламата и медиите", обясни Асен Генов.

 На пресконференцията присъстваше и Георги Илиев, който е инициатор на идеята за "сутрешното кафе" пред парламента.

 "Оставихме касичка и всеки, който взимаше кафе, решаваше колко пари да пусне вътре, каза Илиев. Имаше дни, в които са били раздавани по 2000 кафета, а събраните в касичката пари не само са били достатъчни за кафе през следващия ден, но и да се направи дарение на храм Св. Георги в размер на 3000 лв", разказа той.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional