Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Омлет “Омерта” в медийното меню на ресторант “България”

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg/

 

 

 

 
 
 

 

Иво Инджев: Би Ти Ви бе победена от задкулисния натиск

Автор: Максим Караджов, Снимка Булфото

Иво Инджев (на снимката със съпругата си Росица и двете си дъщери) се включи в дискусията на агенция ПИК за необяснимото сваляне от екран през август на сутрешния блок на Би Ти Ви. Това се случва за първи път от 13 години и Сашо Диков вече изрази съмненията си, че официалното обяснение за преуморения екип е неуважително към аудиторията на телевизията.

- Г-н Инджев, има ли скрита причина за скоропостижното изпращане в отпуск и на двамата водещи на сутрешния блок на Би Ти Ви?

- Не съм се интересувал и не мога да кажа нещо, което да почива на факти, освен моите предположения. Беше ясно, че върху Би Ти Ви многократно беше упражнен публичен натиск заради отразяването на протестите. И от Михаил Миков, който не спомена конкретно тази телевизия, но ги сложи в общия списък. Волен Сидеров многократно изброява трите телевизии, които са „вражески“. След това беше демарша (внезапна атака – бел. ред.) на Вигенин да напише в Туитър за Би Ти Ви една лъжа.

Най-малко аз мога да бъда упрекнат в сантимент към тази телевизия, но тя бе обвинена, че твърде много си позволява, в смисъл, че дава трибуна на протестиращите, според управляващите и Вигенин дори беше принуден да се извини, след като от Би Ти Ви реагираха остро.

След като има такъв публичен натиск можем да си представим какъв е задкулисния. И не бих се учудил, ако задкулисният натиск е победил.

- Като е наложил „преуморените Ани Цолова и Виктор Николаев да се пуснат в отпуска“.

- Да, инструментите на властта в България са такива, че тя, когато е достатъчно брутална, има начини да принуди частният бизнес, в случая телевизионния, свързан с чужди капитали, да свие знамена. Това е причината защо в моя блог ivo.bg, който тия дни ще направи 15-милионното си посещение за 5 години, нито веднъж някой бизнесмен не се е решил да рекламира. Защото блогът не се поддава на контрол, вражески е, антиправителствен… И кой бизнесмен ще иска да бъде обвинен във връзки с такъв като моя милост.

- Всяка нова власт първо се стреми да овладее ефирните телевизии.

- Тази битка за овладяването им е приоритетна в България. Четвъртата власт е най-недосегаемата у нас. Кажете ми един подгонен медиен бос по правно-следствена, прокурорска линия? Няма такъв!

- Любомир Павлов и Огнян Донев.

- Това беше интрига между тях, вътрешна битка, в която за известно време властта взе някакво участие. Виждаме, че всичко приключи мирно и тихо. Но аз питам – да е подгонен някой медиен бос за корупция, за подкупи?”

P.S.

След тази публикация на ПИК се поинтересувах и се натъкнах на стена от мълчание сред колеги, които знаят истинската причина.

Всичко, което успях да “изкопча”, беше признанието за пълния шок в БТВ след внезапното решение за спиране на водещия по рейтинг сред конкурентните предавания в националния ефир сутрешен блок. На журналистите и служителите е забранено да коментират- включително в интернет.

От години обяснявам, че битката за овладяването на медиите е приоритетна в Българи и в момента виждаме потвърждение на този факт.

От тайните служби, от политическите кулоари и от банковия сектор дори тече каква ли не информация. Но за внезапното спиране на едно предаване в национална телевизия омертата е пълна.

Омертата и омлетът тук са от едно меню – от менюто на посткомунизма.

От комунинзма трудно се прави пазарна икономика, защото е все едно от омлета да се направят яйца, каза преди близо четвърт век Збигнев Бжежински.

В държава, като нашата, в която най-прозрачната по презумпция публична дейност, като медийната, е всъщност най-непроницаемата, връзката между омертата и омлета е очевидна.(ivo.bg)

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional