Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Позорен ден! Преди 67 г. БКП дава културна автономия на Пиринска Македония

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

На днешния ден преди 67 г. е извършено едно от най-зловещите предателства на БКП към българската нация и държава. На пленум на ЦК на БРП (к)  през 1946 г. е приета резолюция за даване културна автономия на Пиринския край.

Македонизацията в Пиринска Македония е процес, при който от страна на властите в България и Югославия се провежда политика по изкуствено зараждане на общност в Пиринска Македония, с изявено фалшиво македонско национално самосъзнание и отделен етнос.

Според историческите дадености македонците са българска етнографска група, със своя регионална идентичност. На преброяванията преди 1945 година у нас, тоест, преди идването на комунистите на власт няма, регистрирани етнически македонци. Но според преброяванията от 1946 и 1956 г. се оказва, че у нас живеят 160 541, съответно 178 862 етнически македонци. Тази статистика е резултат от процеса на македонизация в Пиринска Македония, който протича между 1944 и 1958 година, като социално-политически експеримент за промяна на националното самосъзнание на населението от българско към македонско и като стъпка към създаването на Обединена Македония в рамките на Югославия. Този процес е следствие на установяването на комунистическия режим в България след края на Втората световна война и промяната на геополитическите условия.

След като Тито и Сталин влизат в открит конфликт през 1948 г. идеята за Балканска федерация пропада, а политиката на т. нар. културна автономия е частично изоставена от БКП, която е играла ролата на маша на Коминтерна. 

Преброяването от 2011 година македонците у нас са 1 654 души и нямат статут на малцинство, като повечето от тях (1 091) са македонски граждани, постоянно пребиваващи у нас.

И до днес БКП и нейната наследница БСП мълчат и не са се извинили за това позорно национално предателство – да обявят най-българската част на държавата ни за чужда. Затова преди седмица, когато външният министър Вигенин взе да се договаря с братята македонци да имаме общи чествания на празници, българите и патриотите настръхнаха и погледнаха с недоверие към поредния експеримент. Защото днес в управлението на страната са децата и внуците на тези, които деляха България по поръчка на Сталин преди  67 години.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional