Свободата днес и тук 28 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сцени от контрапротеста или как Бузлуджа дойде да "стресира" София*

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов, Медиапул

"Ние сме с вас, гласувайте за нас", викаха в продължение на четири часа близо 700 души, събрани от цяла България и изтупани с автобуси в центъра в София, за да подкрепят управляващите в предварително договореното им усилие с "Атака" за отхвърляне президентското вето върху бюджета.

Контраротестът бе съставен предимно от пенсионери, български турци и роми. Те обясняваха пред медиите, че са се събрали спонтанно в подкрепа на правителство, качили са се на едни рейсове с табели "Случаен превоз" и са дошли в столицата.

Всичко обаче бе уговорено, имаше и хореография. Имаше и предварително заучени рефрени. Хората не бяха оставени без вода. Имаха си и плакати, добре изработени по един тертип. Всички те бяха насочени срещу президента Росен Плевнелиев, който наложи вето върху поправките в бюджета.

Часът е 11.00. В Народното събрание текат дебатите по президентското вето. Мястото – площада пред катедралния храм "Св. Александър Невски".

"Премиерът Орешарски ще дойде при нас. Депутати ще дойдат при нас да ви благодарят. Какво ще им кажеееем? Подкрепа, Подкрепа. Подкрепа", вика по мегафон млада жена, застанала на стълбите на храма. Останалите подемат. На около 300 метра от тях полицията е препречила "Московска", за да не нахлуят протестиращите срещу Орешарски. Виковете леко се смесват: "Подкрепа/Оставка".

Жената с мегафона има специална мисия заедно с още трима-четирима нейни колеги, които трябва да създават организацията и настроение сред контрапротестиращите. С напредването на времето това обаче става все по-трудно, защото те започват все по-усърдно да търсят сянка, тъй като са опнати на паважа, а жегата се засилва.

В същото време наближава кулминацията, целта на контрапротеста. От един от бусовете, паркирани наблизо, се вади огромно българско знаме. "Вървете да помагате, че поне 100 души трябва да го държат", подвиква нервно мъж на група от няколко контрапротестиращи, които се опитват да се скатаят. Не успяват и отиват примирено да носят трибагреника. Той е разгънат и е наистина с внушителни размери – поне 50 метра на дължина.

Планът се спазва почти до минута. Веднага след изкарването на знамето "спонтанно" започват да идват депутати от БСП и ДПС, изведнъж почувствали нужда да се срещат с хората, да им отговорят на въпросите, да им благодарят. В първата група са Янаки Стоилов, Антон Кутев и Корнелия Нинова от БСП. Лицата им греят в усмивки. Най-сетне някой стои на площада от Народното събрание и ги подкрепя, а не ги освирква и не са принудени да се изнизват от работа като "кюрдски партизани", както отбеляза наскоро Бойко Борисов. Социалистите благодарят на хората, помахват им и си тръгват.

Следва лидерът на ДПС Лютви Местан. Тълпа от хора се юрва напред към загражденията да го види. Личи се, че е харесван от голяма част от присъстващите. Започват скандирания: "ДПС, ДПС, ДПС..." Знамето е изкарано възможно най-близо до него. Физиономията на Местан също издава колко щастлив е той. На свой ред благодари на протестиращите, ръкува се с тях, обиколен от камерите на телевизиите и си тръгва обратно към парламента.

Последен е лидерът на БСП Сергей Станишев, придружаван от председателя на НС Михаил Миков. Те също са много щастливи и широко усмихнати. Така са и снимани от камерите на телевизиите. В този момент цялото усилие да се докарат хора в София от цялата страна се отплаща. В кадъра влизат подкрепа, усмивка, помахване. Не сме сами, значи. Лидерите обаче остават разделени от хората с предпазните огради. Същите, които бяха използвани при побоя над протестиращите на 23 юли. Нощта на фарса с белия рейс.

А вие с нас ли сте?

"Подкрепа, подкрепа, подкрепа", викат събраните на едно хора на БСП от София, Пазарджик, Сливен, Хасково и Пловдив. Същото викат и българските турци, събрани от Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово, Ардино и Кърджали. Подкрепа има, но и съмнение има. Има и едри момчета, които изглеждат абсолютно аполитични. Един е дошъл с тениска "секюрити", доста е висок, също толкова широк и от време на време се сеща да размаха малък трибагреник.

"Ние сме със вас...", продължава да скандира тълпата, докато една жена на средна възраст тихо промърморва на събеседниците си: "Ние сме с вас, а вие с нас ли сте?". Те се засмяха, защото бяха съгласни с нейното съмнение. По същото време на хората махаше Сергей Станишев. Усещането за театър се засилва. Часът е 12.30 по обяд. Станишев вече се е прибрал в Народното събрание, а става ясно, че премиерът Пламен Орешарски няма да се появи, въпреки обещанията. Хората вече ги интересува основно как да се скрият от изпеклото паветата обедно слънце. Контрапротестът е към края си. Към приключване е и протестът от другата страна на Народното събрание.

"Останете поне още 15 минути, докато бъде отхвърлено ветото", призовават мегафоните пред "Св. Александър Невски". Много от народа обаче вече си бе тръгнал. Знамето бе прибрано, а Станишев и Местан се бяха снимали. "Искаш ли довечера да те поводя по София", пита контрапротестиращ седящата до него контрапротестираща. "Хи-хи-хи. Не знам. Може. Ще видя", отговаря му тя.

Извън този невинен разговор между няколкото по-млади привърженици на кабинета "Орешарски", все пак е напълно възможно част от контрапростиращите наистина да се интересуват от политика и да им пука, да държат на нещо. В никакъв случай обаче това не може да се каже за всички от тях. Възможно е част от хората наистина да са убедени привърженици на БСП и ДПС. Много е възможно една част да не са взели пари или сандвичи за пътуването си до София в подкрепа на кабинета "Орешарски". Възможно е да не са дошли само, за да се разходят и до отидат на мол.

От приказките на много от тях личи, че искрено не харесват Бойко Борисов и вярват, че другият протест наистина е платен от ГЕРБ. "Ето ги ония Борисовците, платените. На всички е платено", се чуват реплики на площада.

Дали са повярвали на пропагандата на партийните си централи и по какъв начин са формирали мнението си е без значение, след като са се съгласили да дойдат в София и да засвидетелстват подкрепата си за правителството. И повечето от тях вероятно не вдяват, че са използвани от партиите си като статисти в имиджовата война на управляващите с протеста #ДАНСwithme.

В същото време Сергей Станишев, Лютви Местан и Михаил Миков дори не пожелаха да вземат мегафон и да поговорят с тях, въпреки призивите. Те бяха разделени от предпазната ограда.

Ръцете на хората

"Направиха ми впечатление ръцете на хората, с които се ръкувах – напукани ръце на хора, които не вдигат глави от градината, за да попълват семейния бюджет”, коментира Михаил Миков, след като се видя с поддръжниците на правителството. Сергей Станишев обясни, че "според Дянков" хората в затруднено социално положение "трябва да умрат".

"Хората с друго мнение нямат ли право да изразят своята гражданска позиция. Хората се държат абсолютно умерено. Цяла България трябва да знае, че има хора, които подкрепят това, което прави правителството на Пламен Орешарски – спешните социални мерки”, обясни лидерът на БСП след снимките с хората.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира в типичния си стил. "Не знам как тези хора са дошли, предполагам, не са дошли с кораби, защото София няма пристанище”, каза той, след като се видя с поддръжниците си. С тях той говорил, че "философията, залегнала в актуализацията, ще бъде разгърната в бюджета за 2014 година".

Той попита президента Росен Плевнелиев дали сега протестиращите са "симпатични като цяло”, каквото било определението на държавния глава за гражданските демонстрации от последните два месеца. Въпросът на Местан напълно кореспондираше с множеството еднакво изработени плакати на контрапротестиращите: "Г-н президент, а ние симпатични ли сме ви?".

*"Другари, тъй като ни предстои на Бузлуджа да ходим, предлагам всички автобуси да ни натоварят вместо Бузлуджа, да идем в София да ги стресираме. Е това предлагам. И всички държим за правителството на Орешарски". Призивът е отправен в началото на юли от активистка на БСП в Карлово към партийни симпатизанти по време на рехав контрапротест.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional