Свободата днес и тук 20 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Родители обявиха за груба намеса “държавната закрила“ на децата по протестите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg/

 

 

Родителски организации изразиха в понеделник възмущението си от позицията, с която излезе през миналата седмица Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) по повод присъствието на деца на протестите. В становището си агенцията призова родителите внимателно да обмислят дали да заведат децата си на протестите, заради случаите на ескалация на напрежение и прикани хората да сигнализират за деца в риск по протестите.

 

В открито писмо до директора на агенцията Ева Жечева от Национална мрежа на родителите (НМР) заявяват, че според конвенцията на ООН за правата на детето отговорност за защитата и упражняването на правата на детето се носи приоритетно не от държавата, а от родителите.

 

“Да допуснем, че държавната агенция е загрижена за физическата безопасност на децата в случай на масови безредици. В такъв случай агенцията би трябвало да се обърне към органите, които носят отговорност за обществения ред, а не към редовите граждани, които упражняват свои основни права, заявявайки гражданската си позиция. Допускането от страна на официален орган на властта, че общественият ред няма да бъде опазен по време на политическа демонстрация, е абдикиране от отговорността на държавата да изпълнява основната си функция. Или с други думи – в България цари бездържавие и всеки гражданин сам носи отговорност за своята и на семейството си сигурност“, се казва в позицията на родителите.

 

Според тях, проблематичен е и фактът, че назидателните призиви и предупреждения от страна на агенцията са насочени към всички родители по принцип, а не във връзка с конкретен случай, в който е налице доказано виновно деяние спрямо малолетен гражданин.

 

"По този начин ДАЗД влиза в ролята на орган, цензуриращ правата на родителите да правят независима преценка за обстоятелствата, при които е допустимо или не да водят децата си със себе си“, смятат от организацията. Оттам са на мнение, че агенцията тълкува превратно Закона за закрила на детето като извежда като роля на държавата да "съветва и обучава семейството за правата и отговорностите им спрямо децата". От организацията обръщат внимание на ДАЗД, че според Закона за закрила на детето държавните съвети и обученията се предприемат единствено като мярка за закрила в доказани случаи на дете в риск.

 

Родителите препоръчват на агенцията да поеме отговорността си в спешните и належащи нужди на децата, поверени на грижата на държавата поради факта, че са лишени от родителски грижи.

 

“За качеството на полаганите грижи от страна на държавата можем да съдим от факта, че към 2011 година от 5695 деца в специализирани институции, 772 са с хронични заболявания, 963 – с психични и неврологични заболявания, а 1874 са с умствена изостаналост. Това са заболявания, които не задължително са вродени, за тяхната поява и развитие средата оказва огромно влияние. В преценката за качеството на предоставяните от държавата грижи трябва да сметнем и 531 починали деца в специализирани институции за периода между 2006 и 2010 година, 409 от тях са били под 3 годинки. Оказва се, че смъртността сред децата под държавна опека е 13.5 пъти по-висока от смъртността сред децата в страната“, се казва в позицията на родителите.

 

“Тревожен е фактът, че становището на ДАЗД излиза след като няколко политици от левицата последователно се изказваха против присъствието на деца на протестите, като един от тях дори предупреди, че в някои страни отнемали деца от родители, които ги водят на протести, без да уточни кои са тези страни и не случайно – в Европа такива страни няма“, се казва още в становището на родителските организации.

 

“Това становище, заедно със заявената от МВР готовност за съдействие и амбиции за съответстваща промяна на законодателството, по категоричен начин доказва политическата тенденция за използване на идеята за правата на децата като евфемизъм за изземване отговорността на родителите по отглеждането и възпитанието“, пише още в позицията.

 

“Няма да си спестим припомнянето, че протестите от изминалата година бяха и срещу два законопроекта, насочени против приоритетната роля на семейството в отглеждането на децата – проектите за Закон за детето и за Закон за предучилищното и училищното образование. Специално в проекта за Закон за детето се даваше възможност за политически репресии чрез неограничената власт на социалните служби да се разпореждат в семейството въз основа на субективната си преценка за възпитанието, интересите и нуждите на детето“, припомнят родителите.

 

Според тях заплахата за българските граждани в качеството им на родители не е безобидна, а напълно реална и настояват за извинение от страна на ръководството на Агенцията за закрила на детето.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional