Свободата днес и тук 19 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Паметникът на съветската армия "се извини" за смазването на Пражката пролет

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg


Малко повече от две години, след като Паметникът на съветската армия в София влезе в международния новинарски обмен, пребоядисан като среща на няколко анимационни супергерои, в сряда той отново осъмна с променен вид.

Този път фигурите на съветските войници са целите в розово, а под тях на чешки е написано "България се извинява!!!"

Поводът е 45-годишнината от окупирането на Чехословакия от войски от пет държави от Иточния блок, сред които и България. С това СССР окончателно смазва Пражката пролет, започнала в началото на 1968 г.

Цветът очевидно не е подбран случайно, тъй като именно с него чешкият провокативен артист Давид Черни е боядисвал неведнъж Паметника на съветската армия в Прага, изобразяващ танк.

България е със сериозен принос в офанзивата, оказала се първата страна, настояла за военни действия и последната, която официално се извинява за тази срамна страница от историята. Това се случва едва през 1990 г. с решение на парламента и 7 години по-късно по време на посещението на президента Петър Стоянов в чешката столица.

Подобно на първата акция от юни 2011 г., наречена "В крак с времето", боядисването на паметник в розово бързо предизвика множество одобрителни коментари в социалните мрежи. Снимка на деветте фигури на съветските войници с извинението на чешки бе качена и в сайта на Евронюз.

"В днешния ден посланието е актуално, но мисля че не е мястото на паметниците да се отправят такива важно обществени послание. Този паметник определено се превърна в такова място напоследък. Там има скулптори на видни наши художници и скулптори. Младите хора имат толкова много места в София, на които да отправят посланията си", коментира сдържано столичният кмет Йорданка Фандъкова в сряда.

Добави и, че многократно е обсъждала в общината възможността паметниците да бъдат предпазени от надписи чрез специално покритие, което обаче е скъпо. Междувременно полицейски патрул се появи до барелефа и постави лента.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional