Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Да градим бъдеще с памет за миналото, или Денят за възпоменание на жертвите на тоталитарните режими

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Вивиан Рединг, http://www.dnevnik.bg

 

 
 
 

На днешната дата през 1939 г. два тоталитарни режима - нацистка Германия на Хитлер и Съветският съюз на Сталин, подписват пакт помежду си. Този пакт води до избухването на най-кръвопролитната война в човешката история. Милиони са убитите през Втората световна война и още много са тези, които страдат десетилетия наред в тоталитарните режими след края на войната. За да бъдат почетени тези жертви и за да градим нашето бъдеще с памет за миналото, 23 август е обявен в цяла Европа за Ден за възпоменание на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими.

За балтийските народи 23 август 1939 г. е датата, на която започва първо нацистката, а по-късно и съветската окупация. Различният исторически опит не трябва да разделя хората от Източна и Западна Европа. Ние, европейците, трябва да сме обединени именно от него. 74 години след тази дата ние трябва заедно да си спомним за жертвите на тоталитарните режими в Европа и за тези, които се бориха срещу тези режими.

Това е наш дълг преди всичко към младите поколения, изграждащи утрешната по-добра и по-силна Европа. Европа, в която са залегнали здраво принципите на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона, независимостта на съдебната власт, както и зачитането на основните права, включително правата на малцинствата. Това са общите европейски ценности, които ще покажат на света, че сме се поучили от миналото.

Събитията избледняват в паметта на хората. Младежите все по-рядко ще срещат някой, преживял тези войни. За тези нови поколения животът по време на войната и тоталитарните или авторитарните режими се свежда до разказ в учебник по история. Това е показателно преди всичко за едно: Европейският съюз е изпълнил обещанието си да постигне мир и демокрация.

Иска ни се това постижение да е необратимо. Ние обаче не можем да го приемаме за даденост и трябва да работим всекидневно за запазването на мира и демокрацията–. Разрастването на екстремизма и расизма трябва да ни тревожи. Ето защо, за да градят бъдещето, по-младите поколения трябва да познават миналото. Трагичният опит, общ за толкова много хора в цяла Европа, е част от нашата история и европейците от всички възрасти трябва да знаят за него.

Европейската комисия е готова да даде своя принос. Новата програма "Европа за гражданите" ще продължи да подкрепя проекти, които се занимават с причините за тоталитарните режими в съвременната история на Европа. Например проектът "Завръщане в бъдещето", осъществяван в Германия, Унгария, Полша и Словакия, в който участниците (ученици на възраст до 17 г.) се сблъскват с действителността на тоталитарните режими.

Бюджетът, определен за проектите "Памет за миналото" в рамките на бъдещата програма "Европа за гражданите", ще отразява все по-голямото значение, което се придава на разбирането на близкото минало на Европа, на приемането му като част от европейската история и на предаването на посланието към младото поколение на Европа.

В новата програма, настоящите 4% от бюджета, заделени за "Памет за миналото" ще нараснат на 20 %. Новата тема "Европейска памет за миналото" ще обхване и други решаващи моменти в недалечната европейска история, като например за 2014 г. това са 100-годишнината от началото на Първата световна война, 25-годишнината от падането на Берлинската стена и 10-годишнината от разширяването на ЕС към Централна и Източна Европа.

Днес е ден за размисъл и за поуки от най-опустошителните периоди от европейската история. Съхраняването на паметта за престъпленията, извършени от тоталитарните и авторитарните режими, е единствената възможност по-младите поколения да разберат, че демокрацията и основните права не са даденост, а са резултат от болезнени исторически събития. Съхраняването на паметта жива е начин да не се допусне никога ново разделение на народите на Европа. В Европа тоталитаризмът няма място.

Вивиан Рединг е заместник-председател на Европейската комисията, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството. Текстът е предоставен от Представителството на Европейската комисия в София.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional