Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Розовите надежди да се откажем няма да се сбъднат

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, www.ivo.bg

 

Сега, когато най-после извадихме пред скоби ( за да не кажа пред решетките на арестуваната от много десетилетия национална съвест) важността на съпротивата срещу символиката на съветската окупация на България и много, много българи прогледнаха за тази истина, някои продължават да настояват да си държим портрета на изнасилвачите ни в спалнята България с аргумента, че така ще ни напомня колко са гадни.

Ако тази лична позиция беше личен въпрос- моля, личната ви спалня си и ваша!

За съжаление обаче, търпимостта към предрешения като съветски войник Сталин, размахвайки заплашително оръжието си срещу нас, не е личен въпрос, а диагноза за нашата нормалност и лоялност към лъжата в особено големи мащаби.

Като „кръстник” на МОЧА ( Монумента на окупационната червена армия) разбирам добронамереността на някои от онези, които искрено вярват в ползата от превръщането му в агитационно табло и посмешище. Щеше да бъде вярно, ако беше толкова лесно. Но не е. И фактът, че като правило привържениците на тази идея не рискуват участието си в нашите акции, го доказва.

Нас ни ругаха като „фашистки свине” и „фашистки п.тки” едни червени лумпени, изпратени да провалят мълчаливия ни протестен митинг в януарския студ. Бяха се въоръжили с мегафони, вувузели, кречетала и усилвателни уредба за съветските маршове. Замеряха чучело на Иво Инджев върху кошче за боклук – засега само с яйца.

Заплашваха ни с концлагери, изреждайки методично на място и в интернет конкретните дестинации.

Руският посланик Исаков, заедно с подопечните му български организации, включително и „творчески съюзи”, ни оплю като маргинали ( къде е сега да повтори?).

Полиция и охранители не веднъж ни ръмжаха- проверка на документи, задържане на „извършител” за дързостта да нарисува няколко сантиметра бяло, зелено и червено върху огромното чугунено съветско знаме на източния, най-ярко демонстриращ идеологическата пропаганда съветски орелеф. Само нашата жива верига пред полицейските автомобили спаси задържания „извършител”от повече заплахи в полицейския участък.

Сега и прокуратурата насъскват.

Сега и от Москва, за която до вчера бяхме „маргинали”, вече директно и властно настояват за разправа с нас. „Порасна ни работата”, май, въпреки подигравките, че сме били малко.

А в повечето случаи сме били на протестните си акции доста повече от онези, които всяка вечер дозирано по време ( колкото и за многократно превъзхождащите ги по брой антиправителствени демонстранти) показват послушно по всички натиснати за целта български телевизии-същите, на които от години се молим да забележат, че отново и отново се катерим по МОЧА и го опаковаме със съшити българско и европейско знаме, за да прикрием поне за час ( колкото понякога ни позволяват от общината) срамния надпис на благодарността за окупацията.

Но за българските телевизии думата на посланик Исаков тежи повече и те ни третират именно като маргинали. Как иначе да обясним, че игнорираха дори и организирания от нас концерт на живо с цял оркестър и солистка, които изпълниха посред бял ден богата програма от руска класическа музика?

Хайде, когато представих книгата си „Течна дружба” на същото място, на което млади, но известни български музиканти, свириха джаз пред паметника и се събраха стотици хора за автограф, пренебрежението на медиите към гледката ми беше обяснено ( в частни разговори) като бойкот по правилата- щяло да бъде иначе търговска реклама ( ако си левичар, като Петър Волгин, нямаш проблеми да си рекламираш книгата на воля и в „Панорама” на БНТ).

Иначе същата тази „Течна дружба” беше показана по „Си Ен Ен” и беше демонстрирана на екрана почти през цялото време на интервюто с моя милост, направено по повод артинсталацията „В крак с времето” през юни 2011 г.

Сега, когато все повече българи и световни медии влизат в час (с времето да се действа- време беше!), отново чуваме колко гот би било всъщност да не правим нищо, да не се демонтира МОЧА. То било лесно, казвате…

Благодаря, че ни потупвате по рамото и ни казвате: продължавайте, много забавно ви се получава да иронизирате главния символ на българската изостаналост от демократичния свят!

Благодарим. Ще продължим.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional