Свободата днес и тук 01 Февруари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Треска за избори

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров, http://www.dw.de

 

Никой не говори директно за избори, но силите очевидно са се впуснали да се разместват и наместват, и различни играчи постоянно се появяват в различни конфигурации подобно на истински водевил, коментира Иван Бедров.

С навлизането на протестите в третия им месец отговорът на въпроса кога ще бъдат изборите изглежда все по-труден. Управляващите удържат властта и героически отричат възможността за скорошни избори, но това, което се вижда е, че нещо се готви. Познати и непознати лица се прегрупират, основават партии, формират коалиции и отново обещават да сменят системата. Общото между тези активности са участвалите в различни управления стари муцуни, последователни в своята непоследователност политически фигури и бързината, с която въпросните играчи се появяват от една конфигурация в друга. Целият този водевил предизвиква всичко друго, но не и усещане за автентична политическа дейност.

"Държавата е наша и гората е наша"

След седмица предстои учредяването на новата партия на бившия земеделски министър Мирослав Найденов и на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Представители на горския сектор публично казваха, че по време на предишното управление нищо при тях не е се случвало без Димитров. Негова е и репликата "Държавата е наша и гората е наша - ще правим каквото си искаме, с вас и без вас!", произнесена пред недоволни от непрозрачните правила бизнесмени от сектора. Негова е и главната роля в несъстоялата се политическа организация начело с футболната легенда Христо Стоичков, която бе заявена пред няколко хиляди души, докарани с автобуси в най-голямата спортна зала в страната.

Сега тази гарнитура се готви за избори заедно с ВМРО и движение "Модерна България" на Борислав Цеков. Трудно могат да бъдат изброени както коалициите на ВМРО през годините, така и публичните самоличности на Цеков. От царски депутат, отцепник в "Новото време", през пръв помощник на Меглена Кунева до почитател на "публичния" избор на членове на Висш съдебен съвет и главен прокурор.

Борислав Цеков е политически мениджър, но се занимава и с търговия с акции на фондовата борса

Цеков беше на първия ред на протестите срещу назначението на Делян Пеевски, а после започна да обсъжда изборните правила със заместник-председателя на парламента Мая Манолова от БСП, когато повечето утвърдени неправителствени организации отказаха поканата.

"Не гласувайте за нас"

След като активно се включи в кампанията на БСП в полза на АЕЦ "Белене" в началото на годината, ВМРО издигна за водач на листата си във Варна популярния Емил Димитров-Ревизоро, който не влезе в парламента, но се озова като главен секретар в Областната администрация на Плевен в правителството на Пламен Орешарски. Преди това за кратко ВМРО се обвърза с бургаската партия "Средна европейска класа", която е известна с две неща: че събираше кандидатите си по обява и че малко преди изборите един от нейните кандидати призова "Не гласувайте за нас, ние сме схема".

Днес "Средната европейска класа" е в нова конфигурация заедно с националистическата партия на телевизия СКАТ и ГОРД на евродепутата Слави Бинев. Последният пукаше балони с лика на Бойко Борисов, когато беше негов конкурент за кметския пост през 2007 година. После отиде в Европейския парламент с бюлетината на "Атака", която безрезервно подкрепяше ГЕРБ. После заведе рапъра Мишо Шамара в Европейския парламент, за да говорят за "диктатора Борисов". Сега Бинев е в нов националистически блок, а Шамара организира контрапротестите в подкрепа на правителството.

Българската СИРИЗА

Прегледът на активизиралата се политическа фауна няма да е пълен без медийното острие на Пеевски Николай Бареков.

Защо да не успее и Бареков да влезе в политиката?

След като в продължение на няколко месеца изучавал програмата на гръцката популистка сензация от миналата година СИРИЗА, днес Бареков основава ново политическо движение и директно поиска властта. Заявката му предизвиква усмивки сред едни и чувства за дежа вю сред други - след като Волен Сидеров успя да влезе от телевизионния екран в парламента, защо и Бареков да не успее.

Общото между всички описани лица и организации е доказаната им висока търпимост към силните на деня, които и да са те. Очевидно сигналът за създаване на шум в системата е даден. На този фон изоставането в организацията на протестиращите и на Реформаторския блок е натрапчиво. Откроилите се лица и групи от първите все още нямат отговор на въпроса биха ли се включили по някакъв начин в предизборния процес. А за вторите Кисинджър би казал, че все още нямат телефонен номер, на който да звъннеш, ако искаш да разбереш каква е позицията им.

Това поставя всички пред следния парадокс: тези, които най-настойчиво искат оставката на правителството и бързо провеждане на нови избори, изостават значително в подготовката си в сравнение с тези, които демонстрират близост със силните на деня и с радост ще се превърнат в патерици на единия или другия крак от днешното статукво.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional