Свободата днес и тук 31 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Смяна на шефовете на пътища, инвестиции, земеделие и архиви

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

В края на отпускарския сезон новата тройна коалиция предприе поредна серия чистки във властта. Денят започна с новината за смяна на шефа на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, продължи с този на държавната агенция "Архиви" Мартин Иванов, със заместник-изпълнителния директор на Националния статистически институт (НСИ) Цветан Нанов и завърши със съобщенията за подадени оставки от ръководителите на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов и на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

Както се изрази висш функционер от БСП пред Mediapool, смените във властта щели да продължатдокато не бъдат уволнени всички от директора до чистачката, назначени по времето на ГЕРБ.

Въпреки обещанието на новите управляващи, че ще подменят "калинките" на ГЕРБ с доказани професионалисти след конкурс, на практика се назначават стари партийни другари, работели за бившата Държавна сигурност някои, от които вече са и пенсионери.

Пенсиониран милиционер поема агенция "Архиви"

Шефът на архива на МВР Иван Комитски ще е новият директор на Държавната агенция "Архиви". Решението ще бъде взето от кабинета на редовното му заседание в сряда, съобщи правителствената информационна служба.

Той заема поста на Мартин Иванов, който научи за смяната от журналистите. Пред Mediapool Иванов заяви, че новината абсолютно го е изненадала, тъй като никой не е говорил с него и не му е даден какъвто и да било знак, че ще бъде махнат.

Мартин Иванов пое агенция "Архиви" през 2011 г. и още с встъпването си се зае с кампания за дигитално възраждане и спасяване на документите в тежко състояние. Под негово ръководство бяха подготвени няколко тематични сайта. Единият проект бе за информационна база с имената и данните за всичките 48 000 български военни, загинали в Балканските войни.

За пръв път в интернет бяха качени и документи на Политбюро, както и досиетата от полицейския архив на Тодор Живков, Вълко Червенков, Никола Вапцаров, Гео Милев и други. Иванов лансира и идея за изграждането на Музей на бившата Държавна сигурност.

Новият шеф на "Архивите" Иван Комитски дълги години оглавяваше дирекция "Информация и архив" в МВР, която беше ангажирана с разсекретяването на полицейските архиви. Той е завършил специалност "История" в Софийския университет, специализирал е в областта на новата и най-новата обща история. В периода 2008-2009 г. Комитски оглавява дирекция в ДАНС, след което беше пенсиониран.

Уличеният в далавери зам.-шеф на НСИ се маха

След като служебното правителство отказа да уволни зам.-председателя на НСИ Цветан Нанов заради груби нарушения при възлагането на обществените поръчки, в сряда правителството на Пламен Орешарски ще го уволни по искане на шефа на статистиката Ренета Инджова, съобщи правителствената информационна служба.

През април Инджова сигнализира, че заместникът й Нанов е сключил договор с фирмата предложила най-високите цени за самолетни билети. Аргументът му бил, че се избира качество, а не цена, но бившият служебен премиер Инджова намекна за съмнения за корупция. Тогава тя се оплака, че вече седми месец въпросният служител на НСИ не може да бъде уволнен, защото е назначение на Министерския съвет и излязъл в болнични с фалшиви документи от ТЕЛК. "Вицепремиерът ( от служебния кабинет - бел. ред.) ми казва, че не е демократично да го отстраним. А аз не искам да плащам заплата на този служител повече", каза Инджова през април.

Сега правителството на новата тройна коалиция ще го освободи, но не е ясно кой ще го наследи. С друго решение кабинетът ще назначи за зам.-председател Сергей Цветарски. Той ще довърши мандата на освободената през 2012 г. Гергана Михайлова.

Сергей Цветарски е работил без прекъсване в НСИ от 1998 г. до началото на 2013 г., като последната му длъжност е държавен експерт. В момента е консултант на свободна практика.

Рокада и във Воненната полиция

Правителството ще направи рокада и във Военната полиция в сряда. Полк. Борислав Сертов, който е зам.-шеф на службата, ще заеме поста на началника си ген. Данчо Дяков, който се очаква да замине на служба в щаба на НАТО в Брунсум в Холандия.

За да стане факт рокадата, трябва и указ на президента Росен Плевнелиев. Вероятно смяната е съгласувана с върховния главнокомандващ. Сертов със сигурност ще порасне и в чин.


Оставки в Агенция за инвестиции и Държавен фонд "Земеделие"

Оставки подадоха и шефовете на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов и на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов по лични мотиви.

Стефанов обясни, че е подал оставката си в понеделник заради липсата на комуникация с правителството на Пламен Орешарски. Директорът на Агенцията за инвестиции е политическа позиция и трябва да се заема от човек, който се ползва с доверието на кабинета и премиера, смята Стефанов. Той уточни, че от три месеца не е имал среща с  представители на правителството, за да говорят за инвестиции. Стефанов уточни, че не му е оказван натиск или друг тормоз от новата власт и не е имал конфликт с новоназначените служители в агенцията или с премиера Орешарски.

На поста на Стефанов вече е назначен Светослав Младенов, който само преди седмица бил сложен от икономическия министър Драгомир Стойнев за зам.- шеф на Българската агенция по инвестиции и скоростно израства в кариерата. Младенов идва от частния бизнес, където се е занимавал с имоти. От Министерството на икономиката, на чието подчинение е агенцията, не бяха открити за коментар.

По лични причини оставки са подали шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов и заместникът му Свилен Костов, съобщиха източници от Министерството на земеделието пред Mediapool. За да бъдат освободени двамата е необходимо да бъде взето решение от управителния съвет на фонда, в който влизат представители на седем министерства.

Преди да поеме поста в земеделския фонд през 2011 г. Румен Порожанов беше шеф на кабинета на бившия финансов министър Симеон Дянков. Той работи заедно и с настоящия премиер Пламен Орешарски по времето на тройната коалиция. Тогава Порожанов беше директор на дирекция "Финанси на реалния сектор".

Браншовик поема пътищата

Шефът на браншова камара "Пътища" Стефан Чайков е новият председател на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Досегашният шеф Лазар Лазаров става редови член на директорския борд. Мястото си запазва и Илияна Захариева. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева във вторник.

Приемствеността е задължителна в тази структура заради нарасналия обем работа, каза тя при представянето на новия пътен шеф.

Две са основни задачи, по които ще работи новият пътен шеф. Едната е запазване и доразвиване на експертния потенциал на пътна администрация, а другата - приемането на стратегията за пътната инфраструктура до 2020 г., посочи Стефан Чайков.

Той допълни, че има амбицията да изготви дългосрочна програма за рехабилитация, ремонти и превантивно поддържане на републиканските пътища.

"Само обединените усилия на администрацията и бизнеса създава магистралите и новите пътища", каза инж. Чайков.

БСП даде индикации, че ще смени досегашния шеф Лазар Лазаров с човек от пътния бранш още след като новата тройна коалиция дойде на власт. Лазаров беше оставен да довърши големите пътни проекти, които бяха пуснати неотдавна в експлоатация - последният участък на магистрала "Тракия", отсечката от Долна Диканя до Дупница на магистрала "Струма" и връзката между околовръстното шосе на София с гара Яна, известна като нулевия лот на магистрала "Хемус".

Новият шеф на пътната компания Стефан Чайков има акции и е в управлението на 12 фирми. Според Търговския регистър той все още не е подал молба за излизане от тях. Едната група пътни компании, в които участва Чайков, са свързани с надзора върху изпълняваните строителни обекти като най-известната е "Три Ес", която следи изграждащата се западна дъга на София, както и по редица пътни отсечки финансирани с европейски средства. Другата група пътни компании, в чието управление е Чайков, са свързани с проектирането на пътищата, като най-известната сред тях е "Пътперфект". Третата група компании са свързани с внедряването на иновационни технологии в пътния бранш като тънкослойни асфалтови покрития, шумозащитни екрани и други.

Освен в пътното строителството, надзорните компании, в които участва Чайков, печелят поръчки и във ВиК-сектора по обекти, изграждани с европейски средства.

Стефан Чайков завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия със специалност "Транспортно строителство" през 1992 г. Професионалното му развитие досега е само в частния бизнес. Започва като строителен предприемач през 1992 г. От 1997 г. става ръководител при изграждането на хидроенергийни обекти. През 2001 г. се връща към пътния бранш, като става управител на пет пътни компании, а в други три е в съвета на директорите. Има акции в "Пътперфект" и "Пътперфект груп холдинг". Съдружник е и в "Абак – ДС", според търговския регистър.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional