Свободата днес и тук 31 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Правителството обвинено за "саботаж" на арбитража за "Белене"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева, Mediapool

Бъллгария може да загуби заведеното от Русия арбитражно дело за АЕЦ "Белене" поради забавянето на българските власти с ангажиране на свидетели и експерти. За такова писмено предупреждение, отправено от наетата да защитава българските интереси адвокатската кантора "Уайт енд Кейс" до енергийния министър Драгомир Стойнев, съобщи в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той не се поколеба да определи бавенето като умишлен саботаж, допускайки, че има договорка между българските управляващи и руснаците да си разделят претендираната сума. Министър Стойнев отхвърли обвиненията като политически.

Писмото на адвокатите за забавянето на българските власти в подготовката на отговор по арбитражния иск идва три месеца след изявлението на премиера Пламен Орешарски, че "Атомстройекспорт” почти със сигурност ще спечели делото срещу България.

"Атомстройекспорт" (АСЕ) заведе иск за над 870 млн. евро срещу "Националната електрическа компания" (НЕК) за поръчано и неплатено оборудване за АЕЦ "Белене", чието изграждане бе прекратено през март 2012 г.

Драгомир Стойнев потвърди пред журналисти, че писмото на адвокатите най-вероятно е автентично. Той обаче отклони въпросите за неговото съдържание, макар то да е адресирано лично до него, да има входящ номер от ведомството от 3 септември 2013 г. и да е разпределено към зам.-министъра на енергетиката Иван Айолов и до "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), който е собственик на НЕК. Копие от писмото е пратено и на шефа на НЕК Владимир Инков.

Адвокатите предупреждават Стойнев за "тежки последици"

В писмото на "Уайт енд Кейс", за което Бойко Борисов и бившият енергиен министър Делян Добрев съобщиха в сряда в кулоарите на парламента, адвокатите се позовават на среща със Стойнев и шефа на НЕК Владимир Инков на 9 август и на последвало писмо от 23 август. В него се напомня, че крайният срок за представяне на българската позиция е 25 октомври, а до този момент няма отговор и информация дали са взети решения за поисканото спешно ангажиране на експерти и свидетели.

"При тези обстоятелства трябва да повторя, че продължително забавяне при решаването на този въпрос рискува да навреди на позицията на НЕК и в крайна сметка да стане причина компанията да загуби този арбитраж за 1 млрд евро с последиците, които това може да има за НЕК и българската държава", се посочва в документа, подписан от Кристофър Сепала, партньор в "Уайт енд Кейс" .

Той напомня, че според приложимите правила дадена страна има ограничено време, през което да представи цялостно законовата си позиция и в случая срокът е 25 октомври. Ако не направи това в срок, арбитражът може да бъде загубен, се посочва в писмото. От адвокатската фирма подчертават и че няма възможност за обжалване в арбитраж и активите на НЕК биха били непосредствено застрашени. "Също така има законов риск за държавата, ако руската компания на по-късен етап поиска да приложи решението срещу България, както е възможно да се случи", се казва още в разпространения от ГЕРБ документ.

Борисов: Това не е некомпетентност, има умисъл

Това е проява не на некомпетентност на това правителство и министър, а на умисъл, заяви Борисов. Щом не дават данните, сигурно 1 млрд. евро ще си ги разделят тези, които пречат, с фирмата, която иска 1 млрд евро от България, предположи той.

"Не им стигна, толкова пари са взели", допълни бившият премиер и каза, че ще сезира главния прокурор за бездействието на НЕК, защото има само един месец за реакция. "Ако не се отговори, България догодина ще бъде задължена с 1 млрд евро - и това при положение, че арбитражът е почти спечелен от нас", заяви Борисов, без да обясни как арбитражът е спечелен, при положение, че първите изслушвания по спора ще са следващото лято.

Адвокатите обясняват на новия министър, че в делото няма политика

В писмото, което стигнало до Борисов по "секретната поща”, се посочва още, че "този арбитраж не касае защита или атака срещу политиките или решенията нито на правителството на г-н Станишев, нито това на г-н Борисов, свързани с проекта "Белене”, нито е вид референдум за ядрената енергия в България".

"АСЕ просто предявява претенции относно пари за работа, която се твърди, че е извършена във връзка с проекта "Белене”, включително печалбата, за която твърдят, че им е отнета вследствие на спирането. НЕК на свой ред просто предявява претенции относно пари, които НЕК счита, че АСЕ й дължи. Единствената цел на нашата защита и единствената функция на експертите и свидетелите, които сме помолили НЕК да ангажира, е водене на защитата срещу финансовите искове на "Атомстройеспорт" и ограничаване на финансовото излагане на НЕК в интерес на НЕК и потенциално на българските данъкоплатци. Ще сме благодарни спешно да получим решение по нашите препоръки”, пише още в писмото.

"Това не са измишльотини, а става дума за една от най-солидните адвокатски кантори, която защитава 1 млрд. евро на българския данъкоплатец”, посочи още лидерът на ГЕРБ. Според него управляващите "си играят някакви игрички, които българинът няма как за пореден път да ги плати”.

"Платихме един милиард за "Цанков камък”, платихме милиард и половина досега за АЕЦ "Белене”, още два милиарда лева да им дадем не би трябвало да го допускаме", заяви още Борисов.

Освен че ще настоява прокуратурата да направи проверка на случая, той обмислял и дали да разговаря с премиера Пламен Орешарски и с лидера на ДПС Лютви Местан.

"Ще помоля г-н Волен Сидеров да го види и да си каже мнението. Ще го пратя на колегите в парламента, да видим дали ще има реакция по това скандално писмо, ако е истинско”, уточни Борисов.

"Не помните ли г-н Орешарски как в едно предаване започна с това "ние сигурно ще загубим делото”. Той започна да говори това, подготви общественото мнение. Крадат 1 млрд. евро, комисионната им е ясно колко е. Този номер е игран многократно от това правителство, лично от Станишев", допълни лидерът на ГЕРБ.

Стойнев: ГЕРБ търси политически скандал

В отговор министърът на икономиката и енергетиката свика извънреден брифинг, на който прочете пред журналистите предварително подготвено изявление, че българското правителство "категорично следва принципите си за отстояване на интересите на българското общество".

Категоричен съм, че няма забавяне в решенията и действията ни. НЕК е предоставило необходимите данни и информация на своите процесуални представители и е в непрекъснат диалог с тях, заяви министърът, но отказа да коментира съдържанието на писмото на "Уайт енд Кейс".

Стойнев освен това съобщи, че от февруари до май 2013 г. (времето на служебното правителство – бел. авт.) не били плащани фактури за услугите на "Уайт енд Кейс" и те били на път да се откажат за защитават НЕК. Намеквайки за умисъл, той попита защо НЕК е влязла в дългове с представляващата я в делото адвокатски кантора, които по нареждане на Стойнев били изчистени.

Той не отговори на зададените му въпроси защо се бави представянето на експерти, които да защитават българската позиция по арбитража и какво ще предприеме, но съзря "политически умисъл" в изнесената от ГЕРБ информация.

"Кое е по-важно за ГЕРБ – отстояването на интересите на българската страна или използването на казус с цел трупане на дивиденти?", продължи Стойнев. "Виждам и реакция на десните и ви призовавам – не използвайте сериозни проблеми, за да печелите медийно време и внимание", допълни той по повод заканата на ДСБ да сезират главния прокурор по казуса с арбитражното дело.

В отговор на въпрос той каза, че се извършва подбор на експерти от всички политически сили, които имат отношение към проекта "Белене". Поканени да свидетелстват в защита на българската позиция били бившият премиер, министрите на икономиката и енергетиката от ГЕРБ Трайчо Трайков и Делян Добрев, ръководства и ангажирани с проекта експерти от НЕК, уволненият наскоро шеф на БЕХ Михаил Андонов и др. По думите му дори Борисов и Добрев вече били дали нужната на адвокатската кантора информация.

Стойнев коментира, че ако те наистина са свидетелствали и въпреки това днес изнасят друга информация, то това тяхно действие в момента пречи на българската позиция по делото.

Според него внасянето на сегашния сигнал по проекта "Белене" не е притеснителен за него, защото така ще стане ясно защо от ГЕРБ са продължавали да извършват плащания по проекта, дори и след като той е прекратен.

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи твърденията на ГЕРБ като "поредните глупости” и се впусна да припомня колко пъти бившите управляващи са си сменяли позицията по проекта "Белене", който все пак бе прекратен с решение на НС през март миналата година.

"Само че договорът не е прекратен - десетки милиони са платени досега заради това, че правителството на г-н Борисов не предприе стъпките, които обеща за прекратяването му. В т.ч. и през тази пролет са платени, към 12-14 млн.евро на консултанта, по информацията, която предостави Драгомир Стойнев на прокуратурата”, заяви пред журналисти председателят на БСП, който не коментира по същество проблема с арбитражното дело.

Не е ясно как скандалът ще се отрази на предстоящото дело, но е сигурно, че то вече бе предадено от българската държава. На 31 май, два дни след встъпването си в длъжност, премиерът Пламен Орешарски заяви, че "Атомстройекспорт” почти със сигурност ще спечели делото срещу България. Тогава той направи и забележителното заключение: Имам усещане, че ще е по-изгодно да довършим проекта за строителството на АЕЦ ”Белене”.

По-късно БСП започна официална кампания за рестартиране на ядрения проект, а правителството се ангажира да прави повторен анализ, за да се види дали проектът е икономически изгоден, което пък бе поставено като условие на ДПС да го подкрепи. Орешарски заяви, че паралелно ще се водят преговори с руснаците за уреждане на проблемите с ядрената централа Досега не е е съобщавано за такива, но АСЕ още пролетта даде знак, че е готова на извънсъдебно споразумение по арбитражния спор.

ДСБ сезират главния прокурор

В новосъздалата се суматоха се включиха и Демократи за силна България, чийто представител Иван Иванов съобщи в сряда, че също ще изпратят сигнал до главния прокурор, за да разследва действията на кабинета по арбитражното дело. "Настояваме министър-председателят да представи публично отчет за всички действия, предприети от него за защита на българските интереси в арбитражното дело срещу "Атомстройекспорт" в Женева (което пък НЕК води заради неплатени суми за закупения от руската фирма стар реактор ВВЕР-1000, доставен от чешката "Шкода" и вече инсталиран в руската АЕЦ "Калинин" – бел. ред.). ДСБ ще подпишем и изпратим сигнал до главния прокурор, който да разследва действия или бездействия също, които умишлено са довели до ущърб на интересите на България и могат да доведат до огромна вреда", заяви Иван Иванов.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional