Свободата днес и тук 22 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Л’Експрес":Как един български министър получаваше получаваше помощи за безработни във Франция

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Министър Иван Данов, който отговаря за инвестициите в правителството в София е получил през 2004 - 2005 г. почти 15 000 евро помощи от френското бюро по труда. Проблемът е, че не е имал право на тях. Но във Франция, както и в България, изглежда на никой не му пука от това... Така започва обширна публикация във френския вестник "Експрес" (L'Express) за историята на безработния, който стана министър - Иван Данов.

 

Да се запишеш като безработен след уволнение по икономически причини, да получаваш помощ за безработни в продължение на много месеци и да си търсиш работа... Не са много министрите в Европа, които биха могли да се похвалят, че са имали такъв жизнен опит.

 

Членът на българското правителство Иван Данов дълго време прикрива този епизод от живота си, датиращ от 2004-2005 година по времето, когато пребивава във Франция. Но причините за забележителната дискретност на тази особа се обясняват с други причини. Натоварен през юни с Министерството на инвестиционното проектиране, той е получил без да има право на това около 15 000 евро от Assedic*.

 

В официалната си автобиография г-н министърът твърди, че има докторска степен по архитектура, полиглот е, преподава в университета в София и е бил сътрудник на най-добрите архитектурни бюра в Западна Европа.

 

"Работих 18 години в чужбина, управлявам фирма, преподавам в университета. Никога не съм живял от помощи", ядосано обяснява той пред БНТ, очевидно уязвен.

 

Но документите от Assedic, с които L'Express се запозна, са категорични. Между септември 2004 и юни 2005 г. Иван Данов реално е получавал дневно обезщетение от 60.03 евро, или, според нашите изчисления, общо 14 707.50 евро. Но през този период той се е върнал в България, където е упражнявал различни професии. Без да информира за това ANPE, предшественикът на Службата по заетостта.

 

Той получава 1850 евро на месец освен българските си доходи.

 

Обстоятелствата, забравени от министъра, ни отвеждат към месец септември 2003 г., когато той си намира работа във Франция, в Бар-сюр-Сен, малка община в района Од (AUDE). "Даниел Жувнел и съдружници" не е сред най-престижните архитектурни кабинети в Шестоъгълника (популярно название на Франция заради геометричната форма на страната на картата - бел. пр.) наистина, но фирмата плаща заплата от почти 3000 евро на българския си колега, който е настанен при управителя.

 

Последният не желае да се връща към причините, довели до уволнението на Иван през юни 2004, но свидетели на този епизод си спомнят за "по-скоро внезапно" напускане. Официално това става по икономически причини. Работил по-малко от година, бъдещият министър, снабден с нужните документи, се явява през септември 2004 г. в бюрото на Националната агенция по заетостта в Париж (ANPE) и се записва официално като търсещ работа, статут, който му дава право да получава застраховка за безработица (Assedic). Но вместо да запълни времето си с търсене на работа във Франция, Иван Данов изглежда тутакси хваща самолета за България.

 

През следващите месеци, според официалната биография, той се връща на поста си на преподавател в университета в София и основава две архитектурни бюра. "Данов и партньори" и "Данов дизайн". Той също така изглежда е работил върху инвестиционен проект за 37 млн. евро, включващ построяването на голф игрище, десетки вили и спа център недалеч от столицата (Долна Баня - б. пр.). "През това време той се отчита всеки месец в Assedic, което му позволява да добави 1850 евро на месец към българските си доходи" - твърди Атанас Чобанов от сайта за разследваща журналистика Биволъ, български партньор на Wikileaks, където за пръв път бяха публикувани част от уличаващите документи. Един ценен допълнителен доход за държава, в която минималната заплата е около 150 евро.

 

Когато е викан в ANPE, той хваща самолета и създава привидност (че е във Франция - бел. пр.).

 

 

Според нормативните текстове, Иван Данов не би трябвало изобщо да напуска френската територия, където има задължение "да търси ефективно и постоянно работа". По принцип всяко отсъствие за повече от 7 дни трябва да бъде съобщено, а в случай на пропуск отписването е автоматично след като изтекат 5 седмици.

 

Но от края на 90-те отчитането на място с физическо присъствие или с писмо по пощата не е задължително: достатъчно е едно просто обаждане по телефона или клик с мишката. Остава проблемът със събеседванията тет-а-тет. От време на време администрацията привиква безработните, за да актуализира информацията за тяхната мотивация и търсенето на работа - срещи, които са решителни за подновяването на помощите. Според нашата информация Данов декларира, че живее безплатно при свой сънародник в Париж, на когото възлага да следи кореспонденцията му. Четири пъти между 2004 и 2005 той хваща самолета от София, за да се срещне и да отговори на въпросите на сътрудника в ANPE, поддържайки илюзията, че никога не е напускал Франция.

 

"Готов съм да върна парите. Но никой не ги търси!"

 

В България, когато няколко журналисти опитват да зададат въпроси на Иван Данов за този епизод, министърът се изявява като педагог и започва да обяснява как функционира богатата Западна Европа, и по-специално щедростта на френската система. Според него всеки, който е работил във Франция има право на компенсации след като договорът му е прекратен. За това не е нужно да се прави кой знае какво - нито да се търси активно работа, нито стриктно да актуализира статута си в края на всеки месец, нито дори да пребивава постоянно във Франция... "Съобщих на френските власти, че напускам окончателно страната, обяснява той в телевизионно предаване. Но те продължаваха да ми превеждат тези пари. Защо? Питайте Франция. Аз съм готов да върна парите. Но никой не ги търси!"

 

Ако слушате Данов, тази история му е напомнила за съществуването на парижка банкова сметка, за която той забравил: "Ще погледна по-отблизо какво се случва с нея". Добра идея, защото според документите, разкрити от сайта Биволъ, банката BNP е издала на този клиент карта Visa Premier, валидна до септември 2013 г. Потърсен от L'Express по телефона, Иван Данов отказа да отговаря на въпросите ни.

 

"Лъже безобразно. Но тук това изглежда не шокира никого" - оплаква се Атанас Чобанов.

 

Всъщност неговия случай е почти незначителен на фона на серията скандали, залели новото коалиционно правителство в София. Предшественикът на Данов в Министерството на инвестиционното планиране Калин Тихолов стоя на поста няколко часа, времето, нужно на пресата да припомни, че името му е замесено в едни от най-значителните измами с имоти по Черноморието (Дюнигейт). Три месеца след създаването си министерството, натоварено да управлява еврофондовете, остава празна черупка: без сграда, без сътрудници, де факто без дейност.

 

Дори да иска да върне парите, Службата по заетостта не може да ги инкасира

 

Какво мисли за всичко това Службата по заетостта? Многократно питана от L'Express, пресслужбата увери, че е предала "на компетентните служби" нашите въпроси по случая на Иван Данов, но отговор не е получен. При условие за анонимност отговорно лице прецени аферата като "твърде неудобна" поради прецедента с действащ министър (на страна членка на Европейския съюз, впрочем). Но това не е всичко "Давността за този вид досиета изтича след три години, подчертава тя. Дори въпросният министър да поиска да върне сумите, които е получил, без да има право, Службата по заетостта няма да може да ги вземе, докато измамата не е официално призната от нашите служби".

 

Изглежда, че френската публична агенция е видяла много такива случаи. Както и българското обществено мнение: "Никой не се интересува от Данов, тъй като няколкото хиляди евро, които е сложил в джоба си, са троха в сравнение с десетките милиони очаквани от Брюксел субсидии, които изострят апетита на всички (във властта - бел. ред.), обяснява Тихомир Безлов, специалист по корупцията от Центъра за проучване на демокрацията в София.

 

"Иван Данов умело обясни, че французите са глупаци, наддава Димитър Бечев, шеф на българския клон на центъра за анализи Европейски съвет за външна политика (ECFR). Забележката му би зарадвала голям брой негови сънародници, които поне веднъж да се усетят, че не те са баламите.

 

Мистериозна жалба

 

Потърсен многократно по телефона от L'Express, министър Иван Данов отказа да даде обяснения за тази афера, която, изглежда, го докарва до силно раздразнение.

 

"Нямам какво да ви кажа. Започвате вече да ме притеснявате, ама много да ме притеснявате!" - отсече той, преди да затвори. Изпратихме му SMS със следния въпрос: "Имате ли някакъв коментар относно помощите за безработица, които сте получили във Франция между 2004 и 2005?". Няколко минути преди редакционното затваряне на броя на седмичника, понеделник 23 септември, получихме също по SMS следния текст:

 

"Във връзка с темата, Ви информирам, че оспорвам изцяло изнесената срещу мен информация, тъй като същата е невярна и е много близо до квалификацията за клевета, кражба и злоупотреба с мои лични данни. От моя страна няма неправомерни действия. 
За да защитя името си от тези обвинения, съм внесъл жалба в Парижката прокуратура. До произнасянето на тази инстанция не мога да давам изявления заради следствената тайна. Запазвам си правото да Ви информирам възможно най-подробно след като прокуратурата се произнесе."

 

Прокуратурата, попитана на 24 септември, няма информация за подобна жалба. "Никога не съм чувала за това" - уверява говорителката Агнес Тибо-Льокуивр. След настояване да потвърди датата на завеждане на жалбата и евентуално да съобщи входящия номер, Иван Данов прекрати размяната на SMS-и. "Нямам какво повече да ви кажа", заключи той.

 

____________________________

 

* През 2004 - 2005 г. френската служба, която изплаща обезщетения за безработица носи абревиатурата ASSEDIC. По това време тя съществува отделно от Националната агенция по заетостта ANPE. Впоследствие двете служби се сливат в една агенция, която се нарича Pôle Emploi, преведено тук като Служба по заетостта. Изразът "получава Аssedic", използван в заглавието на статията, е устойчив и до момента се използва като синоним на "живее от помощи за безработица" (бел. пр.).

 

**Преводът е на сайта "Биволъ"


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional