Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цветозар Томов: Задкулисието натисна и Конституционния съд за Пеевски

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Максим Караджов, http://pik.bg

Социологът Цветозар Томов търси в интервю за агенция ПИК скритите причини за уникалното мотаене в Конституционния съд на решението дали Делян Пеевски е депутат след като бе избран за председател на ДАНС. 

 

- Г-н Томов, защо Конституционният съд бави решението дали е депутат Делян Пеевски?

 

- Според мен става дума за политически казус, който затруднява КС да вземе решение. Не мога да коментирам формално юридическата страна, но ми изглежда несъмнено, че това назначение за председател на ДАНС, което взриви страната, беше изконсумирано от г-н Пеевски. Имаше публично известни факти, които го доказват – той даде интервю като председател на ДАНС от кабинета си, проведе оперативка с ръководители в тази агенция, т. е. За макар и кратък период г-н Пеевски беше шеф на тази държавна институция.

 

-Може ли човек, заемал тази длъжност, да се върне като народен представител?

 

- Не, защото става дума за изборна длъжност, която предполага, че човекът, който е кандидатствал да я заеме, се отказва от предишната изборна длъжност (като депутат – б. р). Така че откъм фактическата страна реално няма казус. Това ме кара да мисля, че Конституционният съд отлага обявяването на решение по политически съображения.

 

-Какво ще сбърка КС, ако приеме, че Пеевски вече не е депутат?

 

Забавянето на решението подхранва съмнението, че КС не е независим в своята дейност, а неговите членове са подложени на политически натиск да вземат решение в обратната на тази посока. И затова всъщност бавят решението.

 

Опасяват се, че отново обществото ще избухне и ще има рязко негативни настроения срещу властта.

 

Самият факт, че то се отлага, ме кара да мисля, че се чака подходящ момент, в който максимално безболезнено Пеевски да бъде върнат в парламент.

 

-От какво конституционните съдии се страхуват да решат, че Пеевски вече не е депутат?

 

-Предполагам, че такова решение е неприемливо за самия г-н Пеевски и той използва тези инструменти, които има, за да не го допусне. Цялата история показа още веднъж основния проблем на нацията и той е, че институциите са обект на силен задкулисен натиск.

 

-Но ДПС не губи това депутатско място. Ако не е Пеевски, ще влезе следващият в изборната листа от Пазарджик.

 

- Г-н Пеевски на практика никога не е бил народен представител, ако употребяваме думите в същинския им смисъл. За него очевидно тази позиция е важна заради властовите ресурси, които му дава. Мисля си, че какъвто и натиск да има в тази посока е организиран от самия него.

 

Мен ме тревожи едно изказване на Янаки Стоилов, че отговорът на въпроса „Кой предложи Пеевски?“ е Пеевски. Човек, който реално персонифицира влиянието на задкулисни центрове върху легитимните властови отношения. Колебанието на Конституционния съд показва, че това влияние (на задкулисието) е много силно и в много посоки.

 

-Това е диагнозата на болестта. Има ли лечение?

 

- Смяна на модела на управвление в страната, при който връзките между бизнес-престъпност и власт на практика я превръщат в страна, в която демократичните правила не действат. Институциите не действат според легитимните си правомощия. Въпросът не е просто „Кой предложи Пеевски“, а „Кой изобщо управлява България“. Лечението трябва да започне с оставка на това правителство.

 

Проблемът е, че всички институции в България са заложници на нечии интереси и там е драмата. Де да беше само Конституционният съд! Това трябва да се промени в страната -институциите да действат според легитимните си правомощия.

 

Ние несъмнено не сме правова държава.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional