Свободата днес и тук 01 Февруари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

И няма кой да накаже партийната наглост

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова, http://www.dnevnik.bg

 

 
"Аз съм победител днес! Няма заседание на парламента, което да защити това пагубно за България правителство!"

Прехвърлилата всички мислими граници нахалност на това обобщение, направено от неотдавнашния премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, не позволява то да бъде оборвано с логически аргументи. Защото е... парадоксално вярно -  според политическата логика на Борисов, като разобличиш противника в нещо, ставаш победител. Подобна представа за същността на политиката изключва опцията, че средството, с което си повалил противника, разголва и собствената ти политическа несъстоятелност.

Това направи ГЕРБ, разбирайте лидерът й, като не се регистрира и провали обсъждането на вота на недоверие, поискан от... същия лидер. Целта била народът да разбере, че това правителство се крепи на волята на "Атака" и че дори не може да събере всички депутати от излъчилите го партии на толкова важното заседание (в момента БСП и ДПС имат общо 119 народни представители, докато се чака решението на КС Делян Пеевски депутат ли е или не е и за кворум, и за  гласуване за вота ще им трябват не един, а поне два гласа от "Атака" - бел. ред.). Целта според мен не заслужава обсъждане не само защото ГЕРБ доказва всеизвестна истина, а и защото самият Борисов се ползваше някога от подкрепата на презряната "Атака" (няма да гадая дали "Атака" е планирала пътуването на цялата си група умишлено в дните на вота, или ГЕРБ е планирал тактиката си съобразно с отлитането на депутатите на Волен Сидеров).

Но да твърдиш, че си победител (над кого и пред кого!), като стоиш в парламента и не се регистрираш, вместо да изложиш аргументите си, с които си поискал вота на недоверие към правителството,

не е просто политическо безсилие

а е оскърбително нахалство, което не трябва да отминава безнаказано със снизходителни реплики от типа "ами нали лидера на ГЕРБ си го знаем, днес едно, утре друго".

Каквото и да си знаем, водачите на парламентарните партии би следвало да знаят какво може да им бъде прощавано в тяхното политическо битие и какво не може в никакъв случай.

Днешното поведение на ГЕРБ, разбирайте лидера й, е от онези непростими "от народа" (в името на който се надхирят със Станишев, Местан и Сидеров) прояви, заради които българската история на ХХ век е белязана с антипартийния преврат от 1934. Акт, да припомним, с който група офицери, отвратени от безогледната партийна партизанщина, помитат с един замах и партии, и парламентаризъм, та е отнело повече от година възстановяването на парламентаризма, и то без формалното възстановяване на партиите - да припомним и  тази съществена подробност за невежите по история!

Изключвам по принцип военните вмешателства като средство за слагане на морален ред в циничното и непоносимо аморално политическо безхаберие. Само не мога да се сдържа да не отбележа, докато слушах политическия лидер и бивш премиер, провалил заседанието за вота на недоверие (самият вот с ясен предварително неуспешен край), и реакциите на политическите му противници, че 

всички те трябва да благодарят за големия шанс


сервиран им от историческия момент, в който могат да бъдат наказани единствено от избирателите на избори.

Наказание, което може би няма да се състои именно защото народът - без кавички - е вече неизлечимо отровен от демагогията им и не вярва на никого, а от ситуации като днешната е истински отвратен (дали не умишлено?!) и лека-полека спира да ходи на избори.

Да, г-н Борисов е прав! С малка корекция - всички те са победители! Над народа!

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional