Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Политолози за парламентарния ден: болшевишка наглост и безумство

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник, http://www.dnevnik.bg/

 

Огнян Минчев: Бяхме позабравили това ниво на болшевишка наглост

Регистрацията в българския парламент става чрез поставяне на карта и натискане на бутон. Но това не е задължително, когато управляват прогресивните сили на тройния грабеж. Болшевиките не броят индивидуални волеизлияния - те броят налични тела, които са им зачислени, защото са на власт.

Докато управляваха 45 години, сложиха сложна плетка от бодлива тел по границите, за да не се изнесат телата на трудещите се на Запад. Щом телата са тук - носителите им са възторжени поддръжници на мира, прогреса и социализма. (А посмей да не си възторжен - "бак шамаръ, камшик вар", както казва най-важният коалиционен партньор.)

Вчера и днес от ГЕРБ се опитаха да разиграят сложно съставно шоу - ние сме тук, но нямаме воля да се регистрираме преди вас, управляващите. Ама не мина - само вчера се вся малко организационен смут. Днес силите на мира и прогреса, обединени зад другарите Миков и Манолова, дадоха очаквания отпор. "В залата ли са?" - "Да" - "Значи са гласували за кворум..." Който не е съгласен - да се оплаче в световната Лига за сексуални реформи (Остап Бендер).

Ей, честно казано, бяхме позабравили това ниво на болшевишка наглост. А човек не бива да забравя! А забравиш нещо - и се налага да го преживееш отново. За да не забравяме и за да не допуснем да ни се случат останалите номера от арсенала на прогресивните сили - ОСТАВКА! ВЕДНАГА!

Коментарът на Огнян Минчев е от страницата му във Фейсбук. Публикуваме го с негово позволение. 

Румяна Коларова пред БНР: Парламентарните действия стават все по-безумни

Парламентарните действия стават все по-безумни, което е естествен продукт на формата, чрез който се търси управление. Когато като ключов елемент в парламентарното мнозинство имаш партия като "Атака", неизбежно се стига до тези безумни процедурни хватки, при които дори обиграните партии като БСП и ДПС днес изглеждат сринати до нивото на "Атака". От 1990-а насам парламентарната опозиция използва всякакви прийоми, свързани с бламиране, излизане от парламента и т.н., но по никакъв начин за това време управляващите не са си позволили да поставят под съмнение процедурите, по които управляват. Когато се формира парламентарното мнозинство, първото, за което трябва да се мисли, е стабилността и възможността да управляваш.

Никой не може да върже депутатите на ГЕРБ в пленарна зала, както Филип Димитров не можеше да си върже депутатите в залата и правителството му падна. Не мога да разбера защо трябва да се използват грешни ходове, които не само са довели до ерозия на парламентаризма, но които са се оказали изключително деструктивни за партийността и демокрацията в България. Ако от "Атака" не дойдат и от ГЕРБ откажат да влязат в пленарна зала, този парламент де факто не работи.

Председателят на парламента Михаил Миков тотално уби възможността да има конструктивно взаимоотношение с опозицията. Това е такава бутафория, която може да бъде сравнена само с начина, по който функционираше Народното събрание по времето на Тодор Живков. Това са похвати, които са 99% авторитаризъм. Смятам, че когато той отмени заседанието на парламента след акцията с белия автобус, наруши конституцията.

Изказването на Румяна Коларова е пред БНР преди днешното пленарно заседание

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional