Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ОЛИГАРСИ В ЧИЗМИ

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Михаил Вешим, http://www.starshel.bg

 


 

 

        а ние, българите - под чизмите им

Помните ли приказката за котарака в чизми? Котето-хитрец, дето тичало преди кралската каляска и давало по някоя жълтица на жътварите, за да казват, че нивите са на маркиз дьо Караба.

Неотдавна бях в Созопол. Не бях ходил от две-три години и първото, което ми се наби в очите, бе нов грандиозен строеж - на южната страна на Градския плаж, върху скалите бе израснало бетонно чудовище - нещо средно между Китайска стена и парахода "Титаник". Чудовището закриваше околните къщи и се бе надвесило застрашително над плажа - явно неслучаен собственик бе си издействал строителното разрешение за такова циментено безумие.

И когато попитах местните хора какъв е тоя грозен бетон, ми отговориха:

- Хотел на руснаци, ама архитект му е братът на Станишев.

Това обяснява как е получено разрешението. Макар в момента хотелът да не се строи, той все някога ще бъде завършен - няма пречки, щом архитектът се казва Станишев.

Недалеч от София, в Панчарево, на брега на езерото, точно срещу читалището, кранове вдигат многоетажна жилищна сграда. Видиш ли я, ще се запиташ: кой разреши на това красиво място да щръкне това противно строителство? Още повече, че Панчарево няма канализация... Къде ще се изливат отпадните води на стотината бъдещи апартаменти? Как къде? В езерото...

И на кого е този строеж?

Местните хора имат отговор:

- Архитект му е братът на Станишев. А пък Сергей и Моника имали там апартамент.

Иди, че разбери дали е истина или е само приказка - като онази, "Котаракът в чизми".

Може и да е приказка, но във всяка приказка има и истина. А истината е следната: една полуруска фамилия - фамилията Станишев, си прави каквото иска в България. Единият брат оставя трайни следи в политиката, а другият - в архитектурата. И не е ясно кой брат е по-вреден - политикът или архитектът... За политика след време може да не си спомняме, но бетонните чудовища, оставени от архитекта, ще ни бодат очите десетилетия напред.

В Бургас отидох на будка да си купя "Стършел" - нямаше, беше свършил. Попитах за фирмата. Продавачката каза някакво име, но вдигна очи към небето: истинският ни собственик е Делян Пеевски!

В центъра на Пловдив се отбих в новичко дюкянче за вестници, цигари и кафе. Било брънка от верига - такива имало вече из цяла България. И на кого е веригата?

- Казват, че била на Пеевски - обясни продавачката.

Отново като в приказката за хитрия котарак... Само че тук истината ми я разясниха знаещи: Пеевски щял да напълни България с такива магазинчета, за да наложи своя монопол не само върху разпространението на вестници, а и върху продажбата на цигари.

Той ще си наложи монопола, а в това време държавната Комисия за защита на конкуренцията ще си получава заплатките и ще си затваря очичките - който е на власт, той държи и Комисията, затова е без конкуренция.

Още служебното правителство взе решение парите на големите държавни фирми и дружества да не се влагат в една банка - банката на Цветан Василев. Правителството на Орешарски уж подкрепя тази мярка, но не си мърда особено пръста за първите сто дни. Самият премиер, премиерът на конци, измънка нещо по въпроса: че това било процес, който не ставал изведнъж - трябвало да минат поне шест месеца... А след шестте месеца може би ще дадат на банката и нов гратисен период.

През който период банкерът Василев да придобие с държавните пари още вестници, още сайтове, радиа и телевизии... И футболни отбори, и политически партии... А накрая - и цялата държава.

Така хитрите котараци ще се чувстват удобно в чизмите и в имотите си, а ние - милионите мишлета, ще се чудим какви приказки да разказваме на децата си, когато ни попитат как олигархията завзе държавата ни.


 

Мишле ВЕШИМ


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional