Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В капана "Пеевски"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Стоимен Войнов, http://www.dnevnik.bg

 

  •  
 
 

Абсурдни нападки си разменят играещите ролите на власт и опозиция в парламента БСП-ДПС и ГЕРБ. И продължават.

Ако има нещо, в което реагират като един е изнервянето от въпроса Кой предложи Пеевски и какви са отношенията им с групата около него.

Безспорно новост обаче беше атаката на лидера на ДПС Местан срещу ГЕРБ и Бойко Борисов за връзки с тази група - "или ГЕРБ са се борили със злото, или Пеевски не е олицетворение на злото. Няма как да бъдеш в прегръдка със злото и да се бориш с него". Посланието e ясно, ако връзките с Пеевски и КТБ са репутационен проблем за ДПС, те са такъв и за Борисов и той да внимава (при избора на кабинета "Орешарски" през май бившият премиер беше направил многозначителен коментар - "поздравявам Цветан Василев - направи добър проект с това правителство").

А той внимава. Първо предложи вот за цялостната политика на правителството, а по-късно се ограничи до маргиналната тема за министерството на инвестиционното проектиране. Или с други думи, щадящ и обречен вот, с минимални репутационни щети за управляващите, защото това ведомство още почти не работи.

Крайната фаза на тези

контра и ре-контра атаки с Пеевски

разменяни с различна интензивност през последните три месеца, обаче беше достигната през уикенда, когато Местан заяви, че върви кампания за демонизиране на Пеевски от "истинските" олигарси и така се прикривали системните проблеми с корупцията". С други думи, Пеевски не е олигарх и групата Пеевски-КТБ не е системен проблем, а ДПС не е чувало за политическа корупция. 

"Вие нямате ли усещането, че всички сме в ужасен капан? Ако всички проблеми на българското общество се сведат до една персона…наречена Делян Пеевски. Ако ние наистина смятаме, че с Делян Пеевски приключват всички проблеми на корупцията, на олигархията... Представете си утре г-н Пеевски да си събере багажа и да тръгне някъде из Европа, и в миг България ще се събуди некорумпирана. България ще е решила всичките си проблеми. Вярвате ли в тази теза" - така се упражняваше в избягване на отговорите Лютви Местан в студиото на БиТиВи в късния неделен следобед.

Наистина феноменално е до какви абсурди могат да доведат

упражненията по формална логика в българската политика

Протестите започнаха заради демонстрацията на задкулисна власт и факта, че парламентарното мнозинство гласува Делян Пеевски за шеф на най-мощната силова институция в държавата.

За Пеевски беше и е известно, че изпълва на 100% дефиницията за олигарх. Той е действащ политик и действащ магистрат, семейството му контролира огромен брой медии, това се комбинира със значително задкулисно влияние в другите политически партии, съдебната система и множество други институции. Целият този публичен арсенал е създаден и служи за защита на лични интереси, свързани с развитие на финансова и медийна група в партньорство с Корпоративна търговска банка и придобиването на огромни активи в различни сектори на икономиката.

Конгломератът между медиите на семейството на Пеевски и КТБ, където държавните предприятия и днес преобладаващо държат парите си, основателно  се смята за нервния сплит на задкулисието и политическата корупция, съчетаващ в себе си влияние в институциите, политическия живот, медиите и множество икономически интереси.

Когато скандалът "Пеевски" избухна, управляващите БСП-ДПС казаха, че са подценили представата на обществото за Пеевски. Подтекстът е очевиден, че

има проблем с представата, не проблем по същество

Противно на опозиционните инстинкти, ГЕРБ също не се разграничи от същността на конгломерата Пеевски-КТБ. Бойко Борисов се ограничи единствено да каже, че Пеевски няма нужния опит за ДАНС.

Когато, предизвикан от коментара на Лютви Местан, през миналата седмица беше попитан за връзките си с Цветан Василев, бившият премиер потвърди, че са се виждали много пъти и му е искал пари за различни неща - за мотокрос, волейбол, Гигинския манастир, "Ботев" (Пловдив) и т. н...Спонсорствата само на изброените проекти са по груби сметки от порядъка на 3-4 млн. лева. Това било нормално според Борисов, но всъщност изобщо не е нормално. Защо някой би дал 4 млн. лева за спонсорство? И не е ли защото КТБ печели двайсетократно повече от факта, че държи държавните пари на ниска лихва?

Трябва да се отбележи, че в последните седмици медиите на Пеевски отново са много по-любезни към ГЕРБ и Бойко Борисов.

От всичко казано като че ли е ясно защо ГЕРБ не поиска вот на недоверие за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и за политиката в сектор "Сигурност". Единственото, което остава малка загадка, е защо беше нужно Лютви Местан да припомня публично на Борисов, че са в една лодка. Или в "ужасния капан", ако цитираме екзактно лидера на ДПС.

А иначе, въпросът "Кой предложи Делян Пеевски?" продължава да е по-актуален от всякога.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional