Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Реформаторите предложиха спешни мерки срещу нова Виденова зима

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Догодина през февруари може да повтори зимата на Жан Виденов от 1996 г., ако не бъдат предприети спешни мерки, водещи до бързи резултати. Това предупредиха от Реформаторския блок в четвъртък. Членове на неговия Граждански съвет представиха пакет от действия, който, според блока, може да помогне да се предотврати тежък икономически и обществен срив и да започне преодоляване на бедността.

Доверието в Народното събрание е паднало на дъното, а правителството не се интересува от съдбата на хората, затова то трябва да си подаде оставката, каза финансовият експерт Любомир Христов, член на Гражданския съвет, като се позова на последните изследвания на общественото мнение, извършени от "Алфа Рисърч".

Христов оприличи ситуацията в България като кръстовище, на което няма нито регулировчик, нито светофар.

Според Христов мерките на Реформаторския блок, ако бъдат възприети и приложени, могат да дадат резултат до три месеца.

Целта е да бъде изхвърлена мафията от държавата и да се спре източването на средства, обобщи Христов. Както и да се освободи бизнесът от административно-политическия рекет, да се създадат условия за бързо достигане на средноевропейски стандарт на работещите, предпазване на клиентите от произвола на банките.

Сред предложенията е да се въведе нулева данъчна ставка за годишен облагаем доход под законово определен праг чрез възстановяване на внесен данък и данъчни отстъпки. Така, разясни Иван Стамболов от "Движение България на гражданите", ще бъдат облекчени т.нар. работещи бедни.

Предвижда се и премахване на ставката от 15 на сто за едноличните търговци и облагането им като самонаети физически лица на общо основание.

В пенсионната сфера РБ е записал избор при разходно-покривния (първи) стълб като вместо минимален осигурителен стаж условие за пенсиониране стане определен в закон минимален брой внесени месечни осигурителни вноски, а възрастта се избира от всеки осигурен между 62 и 70 години.

За да бъде прекратен политическият рекет и намалена корупцията, от блока са предвидили чрез промени в ДОПК данъчните декларации на физическите лица, едноличните търговци и самонаетите да бъдат пазени минимум 50 години в данъчния архив.

Членовете на държавните регулаторни органи да бъдат избирани и освобождавани от Народното събрание, предлагат още от РБ.

В областта на енергетиката е записано съставът на ДКЕВР да се гласува от парламента, основната й функция да бъде повишаване контрола върху енергийните дружества и публичност на методиката на ценообразуване, както и ежегоден контрол на Сметната палата върху дейността на енергийния регулатор.

Необходимо е и предоговаряне на дългосрочните договори - за "Марица-Изток" 1 и 3, както и за производството на енергия от ВЕИ-тата, отбеляза Иван Иванов от ДСБ.

В програмата са включени и мерки за защита на кредитополучателите. Сред тях са забрана за едностранно променяне от банките на правилата за изчисляване на лихвите, забрана на таксите за предсрочно погасяване след първите 12 вноски по отпуснатия кредит.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional