Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Breaking Bad или да живееш в България

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://danstoyan.blogspot.no

 

 

Нали го знаете този сериал, Breaking Bad, в който главният герой, Уолтър Уайт, уважаван учител по химия, е диагностициран с рак на белия дроб, което му отрежда много малко време на този свят. И когато разбира за страшната болест, той се превръща от обикновен учител по химия в производител на наркотици - метамфетаними. Пречупва се и се обръща срещу закона, най-просто казано. Защо? Защото иска семейството му да е финансово обезпечено, когато вече не е сред живите. Уникално прост и логичен мотив, който трудно някой би оборил, ако знае, че потърпевшият няма какво да губи или няма за какво да се бори. Е, имам чувството, че подобен процес на пречупване върви в момента със страшна сила сред голяма част от нормалните хора в България.

Решението на КС от 8 октомври 2013 г, да остави Пеевски депутат, бе като че ли подобна диагноза. Все едно 14 юни се повтаря, но този път диагнозата е вече от второ мнение. Край с надеждите. Ако малко съм вярвал, че нещо ще се промени, то след вчера всички надежди се изпариха. Затвърди се отдавна подозираното в мен съмнение, че държавата ни е прогнила отвътре. Метастазите са неконтролируеми и спасение вече няма.

Всичко общо загуби смисъл. Индивидът е оставен да се спасява поединично. Нещата стигнаха до там, че ако продъжавам да плащам данъци, социални осигуровки, такси, да подавам данъчни декларации, да искам касови бележки от търговците, да подавам сигнали срещу нередности, които касаят общността, аз ще навредя на себе си повече отколкото ако не ги правя. Ще навредя, защото ще подкрепя същата тази система срещу която протестирам. Негативните последствия за мен ще са повече, ако живея спрямо общоприетите правила, отколкото ако не ги спазвам или поне не се старая да ги прилагам.

Стигнали сме до момента, в който по-голямата част от гражданите знаят, че политиците ги мамят, крадат, изнудват и им се подиграват със средни пръсти, но им е все тая. Абсурдът е в това, че, въпреки че всеки знае, че и другите знаят какво е положението, резултатът е пълен бойкот на упражняването на гражданските права. Смирение като пред господар. Псуваш го вкъщи, че през деня те е тормозил с всякакви искания, но на работа си мълчиш като риба. Слугуваш от незнание.

Например, пушенето на закрито. На приятели и колеги им е известно колко време и нерви съм отделил на тази тема, с цел да промотирам здравословните условия и културния характер на непушенето на закрито. Освен личната ми амбиция да не се пуши около мен в затворени пространства, имах и амбицията страната ми да бъде пример в това отношение, а не догонваща, както сме по всеки друг аспект от всекидневието на обикновенния човек в тази страна.

Уви. Вредният навик е част от ракообразното състояния на държавата в момента, колкото и ясно да ни е на всички, че един ден ще трябва да го оперираме по спещност. Но не защото сами сме стигнали до този извод (както е сега, със забраната), а защото ще ни го наложат отвън. Но тогава вината ще я прехвърлим и на някой отвън. Отговорност тук никой не носи. Колкото и заклетите фенове на либертарианството да прокламират тезата, че пушенето е частен избор и че всеки носи глава на раменете си, ние сме част от една по-голяма общност, която нямайте никакво съмнение, един ден не само ще забрани пушенето на закрито в ЕС, но и ще наложи крути мерки против самото пушене. За това всичко е половинчато и временно. Дали ви се иска или не, това е цената да бъдеш част от най-развитата общност в света. Ако не искаш, има си кочинка, в която можеш да се върнеш. Мита, визи, липса на еврофондове, липса на контрол. Кочина.

Аз глава на раменете си имам и знам къде се пуши и къде не. Но не е до това. Беше до общото благо. Но и общото благо си има цена, а тя за мен е твърде скъпа за да си я позволявам вече. Ако държавата не само няма сили, но и целенасочено не иска, защо аз да искам? Още по-лошо, ако хората не искат, какво въобще съм се захванал да ги убеждавам? Нима съм длъжен на някого с нещо?

Anyway, всичко по-горе са чувства. Чувства, които съм потискал толкова време, отричайки всекидневните абсурди извън дома, но с надеждата, че един ден нещата все пак ще се наредят. За мое огромно съжаление, всеки ден аз бивам опровергаван. Особено напоследък. Никога, през моя живот, не съм се чувствал толкова уверен, че ме ограбват в собствената ми държава, но в същото време и толкова безпомощен.

Ако хората са напускали България през годините, то в 90% от случаите е било за по-добра реализация, по-добри доходи, по-добро образования. Сега хората ще напускат заради безпомощност пред очевадното задкулисие, което ги ограбва. Сега хората с добри средноевропейски доходи и добро образование ще напускат, защото виждат, че става нещо уникално нередно, което всеки усеща, но няма сили да промени, заради бойкота на другите. Въпреки протестите, въпреки призивите, въпреки многобройните ми опити да информирам, както на живо, така и в социалните мрежи, хората нехаят. Не им е до това. Те си мислят, че нещата ще се самонаредят без да се изискват техните усилия. Мислят си, че една вечер ще пуснат телевизора и ще чуят, че са богати и добре подсигурени. Мислят си, че някой друг мисли за децата им и това ги успокоява, докато те самите не мислят за децата си, отказвайте да поемат каквато и да е обществена отговорност. Щом е така, на ви още един Breaking Bad.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional