Свободата днес и тук 25 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Враждебна

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, www.ivo.bg

 

За съжаление едва ли някой ще се изненада от стандартния факт, че на фона на очевидната трагедия на човешки същества, натикани при нечовешки условия в някои от лагерите за бежанци у нас, институционално се говори за това враждебност към страданието на ближния без помен от съчувствие, самокритичност и състрадание.

Вчера тон даде в това отношение с първото си телевизионно интервю новоназначеният от седмица насам за председател на Агенцията за бежанците към Министерския съвет Николай Чирпанлиев.

Полковникът от резерва, който дължи началническия си пост на ДПС ( по данни на хора от агенцията, които не смеят да си кажат публично имената) говореше по телефона в сутрешното предаване на БНТ с характерния за свикналия да не му възразяват тон на социалистически старшина. Караше се на фона на ужасяващи кадри за мизерията на сирийски бежанци в София и дори се опита да прехвърли вината за това положение на…самите бежанци. Не пазели имуществото, цапали, чупели нарочно…

На въпрос на журналиста Мерим Тенев от студиото на БНТ с колко преводачи от арабски език разполага повереното му ведомство Чирпанлиев съвсем се ядоса и превключи на…бъдеще време.

Ето как се разви днес това негово говорене, когато Чирпанлиев се появи в същото студио и наблегна на успехите, гарнирани с презрителни обобщения за предишния живот на сирийските нещастници ( за който той няма как знае каквото и да било)- обърнете внимание на частицата „ще” в краткия цитат от изявата му по БНТ тази сутрин, регистрирана от агенция „Фокус”:

Условията в бежанските центрове в „Овча купел”, Баня и Пъстрогор са по-добри отколкото в държавите, от които идват бежанците. Това каза председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев в предаването „Денят започва” на БНТ.
Той обясни, че към днешна дата ръководството на Министерството на отбраната, всички служби, които имат непосредствено отношение към дейността на бежанците, редица неправителствени организации и Столична община работят изключително целесъобразно и организирано за подобряване на условията в бежанските лагери. Според него проблемите, пред които са изправени властите, са в два аспекта. Първият е правно-административен, а вторият е свързан с подобряване на условията за живот там.
По думите му още днес ще бъдат назначени щатни коменданти в двата центъра във „Враждебна” и „Овча купел”. На граждански договори ще бъдат назначени лекари, които са представители на сирийската общност и които ще бъдат денонощно там. Чирпанлиев заяви, че още днес ще бъде пуснато парното във „Военна рампа”, а във „Враждебна” това ще стане до пет-шест дни.”

Дали всичките 132 деца, болни до едно от простуди в центъра за разболяване на здрави хора във „Враждебна”, ще изчакат любезно да не умрат през периода от 6 дни, когато началникът обещава да бъдат организирани медицински грижи, това явно е някаква бюрократична подробност.

И какво знае този бюрократ за условията на живот на хората преди да избягат от войната, които той на практика обявява за неблагодарници, защото тук живеели по-добре?

С какво това протеже на ДПС се различава толкова от депутата Ташева от „Атака”, която клевети вкупом бежанците от Сирия като „канибали”?

Този чиновник с пагони от резерва може да не носи персонална отговорност за несвършената работа на държавата преди неговото издигане на поста, но носи типичните белези на бюрократичното бездушие, възпитавано в началниците с десетилетия към човека в България, поради което явно няма как да прояви нещо друго, освен ледена безчовечност и към човека от Сирия, който му се пречка в изпълнение на служебното му задължение да рапортува за успехите в бъдеще време.

Така изглежда в хуманитарното огледало днешна бюрократична България: враждебен лагер за чужди и за местни граждани, но гостоприемен мегдан за партийната далавера на своите хора.

P.S. Думата „мегдан” е от арабски произход ( „майдан”) и означава преди всичко „площад”- включително като онзи, който скандира всеки ден „оставка” на днешното управление на България.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional