Свободата днес и тук 21 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Абдикацията на Орешарски

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Валентин Стоев, http://viewpoint.actualno.com

 

Снимка: БГНЕС
  •  
  •  

 

Нова мода при Орешарски. Видя, че в София няма да го бъде и се пресели в провинцията. И то така, че софиянци малко по малко да го забравят. Представете си - Орешарски министър-председател на провинцията - София кучета я яли откъм премиер.

Първо преселението бе в Североизточна България - във Враца. След това през изминалия уикенда. След като в петък - като за последно - даде интервю пред БТВ (междувпрочем най-сервилното интервю в българската политическа журналистика, по време на което интервюиращият сякаш предварително бе договорил въпросите с интервюирания, а сред тях нямаше и помен от неудобни) Орешарски окончателно напусна столицата и надали скоро ще се върне. През събота и неделя първо се срещна с червени кметове в Търговище, после пак с кметове, но в по-широк формат плюс сдружението на общините - в курорта "Албена", а посети и няколко важни, според него, обекта в Североизточна България. Въпреки че и там бе посрещан с освирквания, толкова му се хареса "животът без София" - направо песен - че едва ли някой ще се учуди, ако занапред измести и седмичните заседания на правителството в някоя далечна на площад "Независимост" територия.

Споменахме за провинциалните освиркванията в Търговище и "Албена" (по нищо не се различават от софийските). Другото от воаяжите му, което направи впечатление, бе, че въпреки телевизионните усилия това да се замаже, около него - както и в петък при интервюто му в БТВ, полицейското присъствие долу, на улицата, и по стълбите и коридорите бе зашеметяващо. Не по-малко от 150 полицаи, включително и от най-въоръжените и най-екипираните, както и поне 7-8 бронирани коли на жандармерията, бдяха за спокойното придвижване на иначе любимия на народа министър-председател на България Пламен Орешарски. Опасничко е, току-виж някой симпатизант реши да изяви симпатиите си твърде отблизо!

Логичен тук е въпросът - пак в петък по време на парламентарния контрол някакъв депутат-анонимник от БСП заяви от трибуната, че за охраната на Цветанов държавата (данъкоплатците) плащали по 500 хил. лева годишно, и поиска тя да му бъде отнета.

Чудесно и резонно! Но може ли същият този анонимник да отговори на въпроса колко плаща държавата (данъкоплатците) за невиждано раздутата охрана на Орешарски. А на парламента и другите институции? Вече 125 дни! При това според социологическите проучвания този премиер е персона нон грата за 85% от българите. На колко се изчисляват разходите за барикадирането на парламента, за осигуряването на полиция - редовна софийска и извънредна от провинцията - която да гарантира мир и любов на управляващите с управляваните. Колко са и другите разходи - за извънреден труд на униформените, за колите, бензина, изхранването, подслушването за добиване на информация... И понеже стана дума за подслушванията на протестиращите - какво стана с прословутите сто милиона за слухтене, които ГЕРБ - проглушиха ни ушите другарчетата - бил похарчил. Пълно мълчание, включително и от медиите, за това, че стоте милиона всъщност се оказаха 20. А 100 стават за целия мандат, четири години!

Абдикацията на Орешарски от публичност всъщност е от доста време. Заседанията на правителството от първия ден на кабинета станаха непрозрачни, сайтът, който на предните им бе недостатъчен, за да публикува всичките си решения и документи, вече е в нелегалност. Издими се! Няма и думичка за това какво се случва в изпълнителната власт, камо ли пък да се качат стенограми от заседанията й!

Защо ли? За да не се разбере, че подобно на шефа си, дружно, и другите членове на кабинета само имитират работа. А някои дори и това не правят. Броят се за временни и в интерес на истината имат право. Също - за да не се разбере, че възвеличаваният като велик икономист и финансист Орешарски всъщност е някъде в подножието на върха.

А и че въобще не е социален - не сме забравили, че именно той бе бащата на плоския данък и отмяната на необлагаемия минимум, въвел ги през 2008 г. като финансов министър на Тройната коалиция. За да обслужи приятелчетата си олигарси. Не сме забравили също, че първият проектозакон, предложен от кабинета "Орешарски" и приет от парламента, бе за намаляване на ДДС при хазарта от 20 на 7 на сто, бранш, в който "контролният пакет" се държи от личната му дружка Васил Божков. Единственият Данък добавена стойност в България (по-късно от немай къде бе намален и при туризма), различен от 20%.

Това за абдикацията, разбира се, е в преносен смисъл. Колкото по-скоро обаче стане в буквален, толкова по-добре за държавата...

Ти си на ход, Орешарски! Нали се имаш за мъжкар!


 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional