Свободата днес и тук 06 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Румен Ненков предложи осем идеи за по-прозрачен и бърз КС

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg/

 


Конституционният съдия Румен Ненков, който бе докладчик по делото "Делян Пеевски" и остро разкритикува решението на колегите си да го оставят като депутат, внесе в понеделник 8 предложения за промени в работата на Конституционния съд.

Според него с тях ще се издигне авторитетът на институцията и ще се преодолеят "създадените в общественото съзнание съмнения в обективността и безпристрастността”..

По отношение на бързината Ненков иска съдиите – докладчици по делата да се определят на случаен признак, председателят на съда да насрочва заседанието за допускане на казуса до 10 дни, а делото да се разглежда по същество до максимум 2 месеца.

Ненков настоява докладчиците да представя на останалите съдии своя проект за решение в срок не по-малко от 7 работни дни преди датата на насрочване, за да може да се случи дебат.

Той настоява в 3-дневен срок от представянето на проекта съдиите писмено да уведомяват докладчика за своите несъгласия.

”В случаите на несъответствие между предложението на докладчика и гласуваното решение да се определя втори докладчик, който да участва в изготвянето на решението в съответствие със становището на мнозинството”, предлага Ненков.

Именно това се случи по при последните две решения на КС. Румен Ненков бе докладчик по делото за несъвместимост на Делян Пеевски, но половината съдиите в КС бяха на обратното мнение и бламираха проекта му за решение за изваждането на депутата от НС. Три дни по-късно Благовест Пунев предложи запазване на лустрацията в Закона за радиото и телевизията, но мнозинството в КС отново беше на обратното мнение.

По отношение на прозрачността Румен Ненков иска постановените решения и значението им за обществото да се разясняват на периодични брифинги на председателя на съда или докладчиците по делата. КС често е критикуван за своята затвореност. Последното осмо предложение на конституционния съд е да се определят периоди на съдебна ваканция за КС, в които няма да се насрочват дела, като ползването на годишните отпуски на съдиите извън това време да бъде изключение.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional