Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Костинбродската манипулация и изборният преврат на червено-кафявата олигархия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Доц. д-р Момчил Дойчев

Случаят с намерените в Костинброд 350 хиляди надпечатани „фалшиви” бюлетини, които прокуратурата, послушните медии и заинтересованите партии обявиха за едва ли не държавен преврат и фалшификация на изборите от страна на управляващата партия много напомня на българската поговорка „Крадецът вика: Дръжте крадеца!”

 
С повече от три месеца закъснение прокуратурата най-сетне посочи виновен за т.нар. "костинбродска афера", гръмнала точно в деня за размисъл пред парламентарния вот.
Но кой е посочен за обвиняем? Нали на 11.05.2013 г. бе обявено от прокуратурата, че е „пресечен опит за гигантска фалшификация на изборните резултати”? Нали това беше „опит за „държавен преврат от управляващата партия?”, както твърдяха от левите до десните и от социалистическите до националсоциалистическите медии? (Сещам се, че за същото бе обвинявано и правителството на Филип Димитров от новите, уж „независими” и „свободни” медии през далечната 1992 г.! Представяте ли си – правителство да направи държавен преврат срещу … себе си!)
 
И така обвиняем се оказа бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, който по закон е отговорен за процеса по отпечатването на бюлетини. Той ще бъде съден за неизпълнение на служебните си задължения.
 
 Така завърши успешно политическата поръчка, изпълнена блестящо от „независимата” прокуратура. Тя обаче доведе не до "чудовищен преврат на престъпниците от ГЕРБ" чрез "нечувана и огромна фалшификация на изборните резултати", както твърдяха БСП, ДПС и финансираните от олигархията медии, а до точно обратното!
До парламентарно мнозинство и правителство на „загубилите” изборите партии - БСП и ДПС със „златния глас на уж „антикомунистическата” , „антитурска” и „крайнодясна” партия „Атака”.
Още когато гръмна Костинбродската афера, от нея вонеше ужасно. Но вонята усетихме изглежда само малцина социолози и политолози. Тогава ни обвиниха, че сме станали от независими изследователи – „гербери” и „тиквеници”. И най-жалкото е, че това твърдяха нашите уж „демократични” приятели – и „отляво”, и „отдясно”.
И вместо тогава прокуратурата „да си свърши работата” без да предизвиква медийна сензация и в нечий партиен интерес, сега се оказа, че всички т.нар. „доказателства” за преврат и фалшификации са „кьорфишек” и обвиняем се оказа не набедената бивша управлявала партия, а някакъв немарлив чиновник, който не наблюдавал процеса! (Ами как да го наблюдава, нали опитът за фалшификация е бил „пресечен навреме” ? Защо ДАНС не изчака да проследи къде (изчезнали яко дим впоследствие!) „камиони с двойни дъна” ще отнесат „фалшивите бюлетини”? Може би в секциите в Занзибар и Папуа-Нова Гвинея?
 
Технология на манипулацията за промяна на изборните резултати
За да манипулираш успешно изборните резултати са ти необходими три неща:
  1. Организиране на мръсна предизборна кампания в стил „Всички срещу управляващата партия” с удари под кръста, набеждаване на политическия противник, нагнетяване на политическо напрежение и медийна истерия.
  2. Контрол над най-важните в случая държавни институции – за България  това са прокуратурата и ДАНС.
  3. Контрол над повечето „независими медии” . Но за „по-автентично” нагнетяване на медийна истерия използване на избрана електронна медия, за която се знае, че уж служи на политическия ти противник. И съответно повратлива журналистическа „звезда”, която начаса сменя „резбата”.
Така успехът на манипулацията е гарантиран. Някои анализатори твърдят, че това бил само медиен, но не и изборен преврат. Напротив! Това бе преди всичко изборен преврат, който доведе до драматично съотношение на силите в Народното събрание! Защото в резултат на Костинбродската манипулация бяха решително изкривени изборните резултати!
Според данни на Алфа Рисърч 11% от избирателите са променили нагласите си как да гласуват в резултат на Костинбродската афера. Някои от тях са гласували за друга, от предварително набелязаната партия, а повечето изобщо не са отишли да гласуват. Според Цветозар Томов (по данни от неговия екзит пол) промяна в нагласите е имало на между 3 и 3.5% от гласувалите. Но Костинбродската афера имаше за цел не толкова да принуди избирателите да гласуват за БСП, вместо за ГЕРБ, колкото да отврати колкото се може повече гласоподаватели от дясноцентристкия спектър да не отидат да гласуват за ГЕРБ! Предизборната агитация против ГЕРБ в деня за размисъл е нарушение на закона, просто защото не само агитацията за някоя партия, а агитацията по принцип е забранена в деня за размисъл! Защото агитацията против е не по-малко агитация, отколкото агитацията за! Но това нашият Конституционен съд няма как да го разбере...
И ако „само” 3- 3.5% от гласувалите са променили своя вот, това е незначителна част от онези, които са били отвратени от ставащото и изобщо не са отишли до избирателните урни. Каквато бе и целта на операцията. А това са най-вероятно между 6% и 8% от всички избиратели. С други думи става дума за не по-малко от 200-250 000 избиратели!
И това не са предимно избиратели на БСП и ДПС, които гласуват като войници, а избиратели от „меката периферия” на ГЕРБ и дясноцентристките партии. Така в резултат на манипулацията чрез Костинбордската афера, както и на цялостната мръсна предизборна кампания по мои изчисления ГЕРБ загубиха най-малко 60-80 000 гласа и поне 5-6 мандата. БСП получи „бонус” от най-малко 50-60 000 гласа и поне 4-5 допълнителни мандата. Но най-печеливши се оказаха националистическите партии, които в резултат на мръсната предизборна кампания удвоиха и дори утроиха очакваните за тях гласове.
Обвиненията с днешна дата на прокуратурата само потвърждава подозренията, че цялата афера е съшита с бели конци от заинтересованите партии БСП, ДПС и „Атака”.
Още повече, че Прокуратурата и ДАНС все още не са дали отговор на въпросите:
 Откъде Мая Манолова е получила информация за печатницата?
- Кой е съобщил за нередности в печатницата Мултипринт? 
- След колко време Манолова е подала сигнала? 
- Кой е отговорен за изтичане на информация от прокуратурата? 
- Кой е отговорен за разсекретяването на акцията и за появяването й в точно определена медия? 
- Разпитан ли е журналистът
раздул „новината”
- Кои аргументи накараха председателите на трите управляващи партии – БСП, ДПС и „Атака”, да предприемат недопустимото нарушаване на закона в деня на размисъл? 
-Разпитана ли е Мая Манолова?
- Разпитан ли е Лютви Местан, който твърдеше че се извършва държавен преврат?
- Най-накрая разпитан ли е Сергей Станишев, който на среднощен пленум на партията си призна, че ако не е била Костинбродската афера, БСП е нямало да може да състави правителство?!
БСП, ДПС и „Атака” след тези благоприятни за тях изборни резултати пак щяха да имат повече гласове от ГЕРБ. Защото ГЕРБ бе попаднал в (само)изолация и нямаше как да състави ново правителство на малцинството. ГЕРБ щеше да е в опозиция, дори да не бе Костинбродската манипулация. Но тогава БСП и ДПС със сигурност щяха да имат по-малко гласове от ГЕРБ и Атака. Те пак щяха да се съюзят с националистите, защото както информираната прекалено много добре за България руска преса писа още преди да са ясни резултатите от вота „това са три русофилски партии и те ще съставят следващото правителство”. Просто защото „..за Русия е много важен проектът „Белене”...
Но тогава тази „необичайна и неочаквана” червено-кафява коалиция трябваше да се оформи официално, а не зад кулисите, а това за проруската олигархия никак, ама никак нямаше да е изгодно. А и от ПЕС щяха да реагират много неприятно към злополучния си председател...

Така или иначе манипулацията сполучи и не дава никакъв повод за оптимизъм - защото власт, дошла с измама, може да си отиде само с кръв.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional