Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

С ясно съзнание за нарушаване на ангажиментите към ЕС

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Популистка коалиция между "Атака", ГЕРБ и част от БСП успя да прокара в парламента нов мораториум върху продажбата на земя на чужденци, давайки си ясна сметка, че така България нарушава ангажиментите си към Европейския съюз и ще последва наказателна процедура.

Със 171 гласа "за", 38 "против" и 12 "въздържал се" Народното събрание (НС) задължи правителството
да подготви законодателни промени, които да позволят налагането мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци до 1 януари 2020 г.

ДПС бяха единствените, които гласуваха изцяло "против". Голямата изненада бяха 59-те депутати от Коалиция за България, които подкрепиха искането на "Атака", към което от самото начало се присъединиха ГЕРБ.

Миков: България ще има тежки проблеми с политическия си образ

Председателят на НС Михаил Миков от БСП, който бе "против", трудно сдържаше емоцията си след вота и заяви от трибуната: "Днес 42-то Народно събрание показа, че очевидно не познава нито историята на българската Конституция, нито пътят, който в последните 10-15 години извървя България. С едно внушително мнозинство се приема решение, което днес изглежда на пръв поглед приемливо. То се приема с мотиви, които не отговарят на действителните текстове и съдържание на Конституцията. България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение. На трето място - съвременна, модерна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм".

ДПС зове президента да сезира КС

Лидерът на ДПС Лютви Местан определи мораториума като "абсолютно несъстоятелен", заяви, че ще сезират Конституционния съд (КС) и апелира към президента Росен Плевнелиев да стори същото.

От ДПС предупредиха, че това решение ще постави под съмнение статута на България като член на ЕС и че България трябва да реши този въпрос без да подлага на съмнение статута си на пълноправен член на ЕС. Всичко друго е крещящ популизъм, от който никой нищо не печели, но губи България, коментира в пленарна зала лидерът на движението Лютви Местан.

Докато в парламента вървяха бурни спорове, съчетани с процедурни трикове, Европейската комисия потвърди, че няма правомощия да удължи мораториума върху продажбата на земя на чужденци в България и страната не отвори пазара си от началото на 2014 г., както предвидено, ще се пристъпи към наказателна процедура.

Депутати от БСП бламираха премира

Депутатите започнаха да обсъждат във вторник предложението на националистите, знаейки, че то е предварително обречено, след като дори премиерът Пламен Орешарски ясно заяви, че вероятността ЕК и другите държави от ЕС да одобрят такава отсрочка за България е под 1%, а преди дни стана ясно, че Европейската комисия е отхвърлила подобно искане на Румъния.

Дебатът бе интересен не толкова с очаквано популистктите аргументи на "Атака" и ГЕРБ, а с това, че за пръв път в този парламент двете партии влязоха в явна комбина, а към нея се присламчиха изненадващо голям брой депутати на БСП, които по този начин бламираха и избрания от тях министър-председател.

От парламентарната група на БСП обясниха неофициално пред Mediapool, че решението им било "продиктувано от медийния натиск". "Тази тема е невралгична за обществото, после медиите ще ни разкъсат, защото хората мислят, че турци и китайци ще ни изкупят земите. Това не е така, но и никой не им го обяснява, затова трябваше да го подкрепим", коментира народен представител от левицата.

Представители на БСП коментираха пред Mediapool, че са спокойни в бъдещата подкрепа на националистите за управлението и че нещата в парламента ще продължат по старому, а сегашната демонстрация на единодушие била само опит да си вдигат рейтинга.

Междупартийни комбинации

Дебатът бе прекъснат от 30-минутна почивка, след която трябваше да се пристъпи към гласуване. Почивката обаче продължи по-дълго, тъй като народните представители от "Атака" и ГЕРБ се събраха за консултации заедно с някои депутати от БСП, поддържащи искането за мораториума. "Атака" прие предложението на ГЕРБ за допълнение във финалното решение, в което да се включат текстове, които да задължават правителството да води преговори с ЕК за мораториума, както и да предприеме законодателни инициативи за защита на купуването на българската земя. В крайна сметка, обаче в пленарна зала това не бе одобрено.

След като заседанието отново бе подновено, лидерът на ДПС Лютви Местан призова точката да бъде отложена до постигане на консенсус, тъй като по въпроса за земята не трябва да има партийно разделение.

От редиците на "Атака" и ГЕРБ реагираха бурно, с иронични аплодисменти, подсвирквания и викове. Атакистите поискаха още 30 минути почивка, което обаче би било в нарушение на правилника, както отбеляза председателстващата заседанието Мая Манолова. И тъй като всички парламентарни групи се съгласиха дружно да нарушат правилника си, бе дадена нова почивка за "охлаждане на напрежението".

В нея ръководствата на БСП и ДПС изработиха текст, който да замени мораториума и да бъде прокаран като "редакционна поправка" към проекта на "Атака". Според вносителя на предложението Янаки Стоилов МС трябва да предприеме необходимите действия и да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на България и на българските граждани по отношение на придобиването на земи от земеделския и горския фонд.

Л
идерът на ДПС изтъкна, че има разлика между обявяване на мораториум и налагане на специфични ограничения за закупуване на българска земя. "Предлагам актовете на НС по никакъв начин да не противоречат с членството в ЕС”, заяви Местан.

Това компромисно проекторешение, в което думата "мораториум" не присъства, бе подложено на гласуване веднага след второто подновяване на заседанието. Изненадващо БСП, ДПС и част от ГЕРБ гласуваха "за", с което решението бе прието и посрещнато с аплаузи от страна на социалистите и депутатите на движението.

Радостта бе кратка, тъй като последва нов обрат. От ГЕРБ поискаха прегласуване и този път подкрепиха монолитно проекта на "Атака", заедно с още 59 депутати от БСП. Така решението за мораториума, внесено от националистите, бе прието със 171 гласа "за".

ЕК ще заведе наказателна процедура срещу България

Европейската комисия няма правомощия да удължи мораториума за продажба на български земеделски земи на чужденци, заяви междувременно пред БНР говорителката по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс.

"На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014 г. и присъединителния договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си, в съответствие със задълженията, поети в договора", каза тя.

На въпрос какво следва, ако това не стане, говорителката отговори, че комисията ще съдейства на България с всичко според възможностите си и припомни, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд. Хюс подчерта още, че Европейската комисия няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и че ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от Евросъюза. Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от 28 държави членки.

Тези аргументи прозвучаха многократно в пленарната зала от страна на ДПС и на председателя на външната комисия Янаки Стоилов от БСП, който подчерта, че мораториумът би бил неизпълним.

"Това е въпрос номер едно през следващите месеци и следващите годините. Това е въпросът на въпросите", заяви Павел Шопов от "Атака" в началото на заседанието, како настоя то да се предава на живо по БНТ и БНР.

В изказванията на "Атака" и ГЕРБ прозвучаха познатите популистки аргументи, че цената на земята у нас е най-ниска в ЕС, а хората са най-бедни.

Парламентът бе разделен по темата – комисията по европейски въпроси подкрепи мораториума с ясното съзнание, че това би довело до неспазване на условията на Договора за присъединяване на България към ЕС. Комисиите по външна политика и по правни въпроси обаче не подкрепят предложението.

Министър Греков: Не можем да попречим на чужденци да купуват земеделска земя

Министърът на земеделието Димитър Греков (БСП) очерта рамката, в която според него е приемливо да се търси решение, с което хем да се съобразим с поетите към ЕС ангажименти при присъединяването, хем да ги заобиколим. "Не можем да попречим на чужденци да купуват земеделска земя след Нова година, но можем да ограничим такива сделки със законови средства", каза той във вторник пред БНР.

"Едно от условията, ако поставим, примерно, за стопанисването й в определен период от време, би ограничило чужденците. Можем да кажем, че не можеш да имаш земя, ако не си я обработвал 3 години в България", обясни министърът.

"Купуването на земя от чужденци ще бъде затруднено в близките години от обективни обстоятелства", каза още проф. Греков. Много от арендаторите имат сключени 3, 5, 10-годишни договори със собствениците на земя и тези договори не могат да бъдат разваляни.

"Много от чужденците, които искат да купят земя, мислят, че ще намерят тука една окрупнена, комасирана земя, примерно от 10 000 декара. Ами такова нещо няма! Във връзка с този въпрос е необходим по-дълъг период от три, пет, дори и 10 години земята да бъде комасирана, тоест така да бъде окрупнена, че да представлява интерес", поясни Греков.

Разпродаването би било потъпкване на паметта на героите напоили с кръвта си земята

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров защити искания мораториум като изтъкна, че цената на българската земеделска земя е една от най-ниските в ЕС. Цената на декар земеделска земя в Ирландия е над 10 пъти повече от цената на земеделската земя в България. Страната ни разполага с 37 милиона декара земеделска земя. Тя може да бъде оценена на над 16 милиарда лева или около 12 пъти по-малко от стойността на Фейсбук, коментира Сидеров, който както обикновено подмина въпроса дали в България са налице условия за конкурентен пазар на земята и кои фактори влияят на цената.

Не трябва да допуснем разграбване на най-ценния стратегически ресурс на българската нация, призова Сидеров.

Разпродаването би означавало и умопомрачително потъпкване на паметта на българските герои, напоили с кръвта си земята, която е отгледала поколения българи, бе друг аргумент на Сидеров. Според него ако се налага, продажбата на българска земя на чужденци може да се забрани с поправка в Конституцията.

Докато не се изравнят доходите ни с европейските, да има мораториум

Цвета Караянчева от ГЕРБ от своя страна се позова на допитване до общественото мнение, според което над 70 % настояват за удължаване на забраната. Според нас до изравняване на доходите със средно европейските, тази забрана трябва да остане, каза тя и уточни, че в противен случай българите ще са в неравнопоставено положение спрямо чужденците, които имат по-добри финансови възможности. Само България и Румъния нямат предоговорен преходен период, трябва да се предприеме всичко възможно тази забрана да се удължи, настоя Караянчева.

Колегата й от ГЕРБ Владимир Тошев продължи в същия дух, обявявайки странното си разкритие, че "земята по-ценна от златото, защото е краен ресурс".

Депутатът от Коалиция за България Антон Кутев обаче призова ГЕРБ първо да наложат мораториума в тяхната парламентарна група. Кутев коментира информацията, че депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов е продал 10 дка земя на офшорна фирма. Тази сделка е за 750 000 евро, това е 75 000 евро на декар продажба земя на чужденци.

Господинов обаче отвърна, че тази информация не е вярна и ще съди Кутев за клевета.

Янаки Стоилов: Предлаганият мораториум е отчасти неизпълним

Предлаганият мораториум в едната си част е неизпълним, заяви председателят на комисията по външна политика Янаки Стоилов (БСП). Той напомни, че за да се удължи забраната за продажба на земи на чужденци България трябва да преговаря с всички страни членки на ЕС. Дори и да се започнат преговори, до края на годината нищо няма да се постигне, дори и да се убедят част от европейските държави, в началото на 2014 г. забраната ще падне без България да е убедила всички свои партньори в ЕС, обясни Стоилов.

България е постигнала 7-годишен преходен период, който изтича в края на 2013 година. Средноевропейските страни наистина са постигнали повече в преговорния процес, защото те са били разписали възможността забраната за закупуване на земя от чужденци да се удължи с още три години. В момента единствената европейска държава, която предприема едностранни действия е Унгария, която се опитва със законодателни промени да въведе подобна забрана, но не е ясно как ще реагира Брюксел на това, коментира още зам.-председателят на БСП.

Той припомни, че чуждестранните юридически лица могат да създават юридически лица в България. И в момента има случаи, когато практически чужди лица чрез използване на инструментите на търговското право могат и придобиват земя, изтъкна депутатът от левицата.

България трябва да търси решения, тя не може да казва "не", несъобразявайки се с всичко съществуващо около нея, настоя Янаки Стоилов. Според него чрез промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи може да се предвидят мерки и изисквания за установяване на произхода на средствата за придобиване на земята.

Партиите да призоват симпатизантите си да не продават земя

Той предложи и още едно нестандартно решение, което няма законодателен характер – партиите да призоват привържениците си да не продават земя.

"Какво пречи да призовете собствените си симпатизанти: "Не продавайте своята земя"?", обърна се Стоилов към депутатите. Не може да искаме всички институции да са най-големите патриоти, а всеки български гражданин да мисли за собствения си джоб, изтъкна той.

Янаки Стоилов каза още, че освен за земята, трябва да се помисли и за нейното население. Демографският въпрос е по-застрашителен, отбеляза той.

Волен Сидеров опонира на Янаки Стоилов с думите, че призивът българите да не си продават земята на чужденци прилича на крилата фраза "За Бога, братя, не купувайте!", изречена от бившия премиер Димитър Попов по време на икономическата криза през 1990 г. Тогава инфлацията стигна 400% и хората и да искаха, нямаше с какво да купуват, каза Волен Сидеров. Сега казвате на народа да не продава земя, но ако човек е закъсал и трябва да плати операция, например, той нали ще бъде принуден да продаде тази земя, продължи той. И посъветва правителството да каже на Еврокомисията, че в България има изключително много обстоятелства, налагащи удължаване на забраната. Сидеров избори обстоятелствата: ниска цена на земята и ниски доходи. Той завърши изказването си с патетичния призив: Затова всеки един депутат днес трябва да гласува със сърцето си. Днес е денят!

Крещящ популизъм, от който никой нищо не печели, но губи България

Мораториумът поставя под съмнение статута на България като член на ЕС, предупреди Лютви Местан. "Единственото, което България може да поиска, ако това е възможно, е промяна на Договора за присъединяване към ЕС. Това трябва да бъде подкрепено от всички страни членки на ЕС”, отбеляза той.

Той предупреди, това не решава нито един въпрос, но същевременно отваря много въпроси, включително поставя под съмнение статута на България като член на ЕС.

От мен толкова, всичко друго е крещящ популизъм, от който никой нищо не печели, но губи България, каза още Местан.

След като решението бе гласувано, той коментира, че юридическата неточност на текста е най - малкият проблем."Това решение драстично се обявява против договора за присъединяване на България към ЕС, то е и противоконституционно", каза той.

ДПС се наема да сезира КС за обявяване на решението за противоконституционно, но си дава сметка, че са му необходими още 14-15 подписа на народни представители. Лютви Местан заяви, че се обръща и към президента Плевнелиев и той да сезира КС.

Отговорност за евентуална санкция от страна на ЕС е на онези политически сили, които гласуваха този текст, подчерта Местан.

Гласуването показа, че ДПС е единствената последователна евроатлантическа партия в този парламент, каза Местан, според когото ГЕРБ са се делегетимирали като евроатлантическа партия.

На изричен въпрос как тълкува гласуването на част от депутатите на БСП, лидерът на движението повтори отговора си, че "отговорността за санкции ще бъде на онези партии, подкрепили решението". Местан не уточни, че това решение на социалистите внася напрежение в коалицията.

Президентът: България трябва да спазва подписаните договорености

България трябва да спазва договореностите, които е подписала, включително и по отношение на продажбата на земеделските земи на чужди граждани, коментира президентът Росен Плевнелиев по време на посещение в Стара Загора.

България отдавна е подписала най-важните стратегически документи, които определят и нашата позиция като член на европейското семейство, включително и Договора за присъединяване към ЕС, така че подобни ясни ангажименти от България са поети. Когато ние искаме да сме член на ЕС, трябва да си дадем сметка, че ставаме член и на общия пазар. Когато сме член на общия пазар, трябва да се държим освен като българи, и като европейци, посочи той.

"Това е съзнателен избор на българската нация. Следователно ще спазваме законите, ще спазваме правилата, ще спазваме договорите, които сме подписали, за да бъдем достойни европейци. Не бива да се поставя под съмнение нещо, което отдавна е решено, разписано и предоставено като ясна и категорична българска позиция. Нещо повече, и днес в България съществуват всички възможности чужденци да купуват земеделска земя колкото пожелаят. Те просто могат да си направят фирма, и през тази фирма, да купуват колкото искат земеделска земя, затова аз апелирам към това България да покаже своето достойно и държавно отношение, като спазва договорите, които е разписала и правилата, които сама е приела", каза Росен Плевнелиев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional