Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Клонът на дивашкия популизъм се претоварва

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

 

ГЕРБ, БСП и "Атака" се съюзиха срещу ЕС за продажбата на земя

 
  •  
  •  
© Юлия Лазарова
 

Това Народно събрание явно е решено да вземе всички възможни абсурдни решения с мнозинства от всички възможни абсурдни комбинации, с които да се самоубие по особено грозен начин.

Докато досега публичните коментари основно разнищваха управленската прегръдка между "Атака", ДПС и БСП, във вторник дебютира и съюзът между ГЕРБ, БСП и "Атака" - с гласуваното удължаване на мораториума за продажба на земеделски земи на граждани от Европейския съюз.

Както многократно вече се изясни, че този акт по същество е безсмислен, тъй като забраната се заобикаля чрез покупка от името на регистрирана в България фирма, от самата парламентарна трибуна също беше обяснено, че единствената реална последица от него ще е пореден резил пред европейските ни партньори.

Защото трите гласували го партии на практика възложиха на правителството да започне процедура по преразглеждане на присъединителния ни договор и евентуално повторната му ратификация от вече 28 държави членки.

Ако целта е да освободим най-сетне ЕС от и бездруго произвеждащото предимно конфуз членство в него, то наистина това може да е един от успешните сценарии за постигането й. Забележителното е, че би станало благодарение на решаващата роля на партията на гражданите за европейско развитие на България и партията, чийто лидер е лидер и на европейските социалисти.

Този вариант обаче е теоретичен - заради еврофондовете, които са все по-жизненоважни за клиентелата покрай попресъхналите местни парични потоци. Властта едва ли ще рискува и нова наказателна процедура от Брюксел и жестоки глоби, които ще се трупат на ден.

Защо го правят ли? Поне по две причини - защото така искат "национално-отговорните" едри собственици на земеделски земи и защото явно са преценили, че могат да закрепят статуквото вече само с дивашки популизъм, чийто клон обаче започна да се претоварва фатално. Фактът, че "най-широките народни маси" са накарани да възприемат интересите си като  съвпадащи с тези на шепата контролиращи пазара на земя също е красноречив за пейзажа.

Възможна е и трета абсурдна причина - трите партии в парламента да са мобилизирани да лъскат образа на ДПС, която единствено гласува твърдо против. Няма да е чудно в следващите дни лидерите му да ни припомнят, че "пътят към Европа минава през Босфора".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional