Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Студенти окупираха зала на Софийския университет с искане за оставка

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Лора Филева, http://www.dnevnik.bg

 

  •  
  •  
  •  
  •  
 
 


Планът на студентите е да останат в Ректората до петък и по този начин да го блокират.

Акцията е на групата "Ранобудните студенти", които настояват за оставка на кабинета "Орешарски". Тя продължение на акцията от миналата седмица в Народното събрание, когато трима студенти опънаха транспарант "Не ви ли е срам".

Протестиращите студенти са влезли в залата, след като лекцията е започнала, прочели са декларацията си, което е довело до напускането на Токушев.

"Ние сме студенти, всеки със своите учебни и работни задължения. Имаме опасния навик да казваме, каквото мислим. Свикнали сме да обичаме истината, доблестта и да съдим според делата, а не според думите", пише в декларацията. "Време е да получим отговори. Време е да заживеем в истинска демокрация и в общество, в което знанието се цени", продължава текстът.

Някои от студентите са се възмутили от това, че лекцията им е прекъсната, защото "са си платили да учат". Други около 20-30 първокурсници са подкрепили протестиращите си колеги и са останали в аудиторията.


Две-три студентки от провалената лекция се върнаха в аудиторията и поискаха да разберат защо младежите си позволяват да протестират в университета. Според тях най-малкото акцията била обидна за професор Токушев.

Едно от момичетата, което не се представи, заяви че протестът трябва да е на улицата. Тя имала политическо мислене, но по думите ѝ не е мястото да го изразява в аудиторията. Според момичето тя ще може да изразява мнение след като завърши петте години образование по право.

Момичето мисли, че не може да се промени системата през университета и с подобни акции, но не каза как трябва да се случат нещата.

 

Младежите, превзели залата, са от различни факултети и пред "Дневник" заявиха, че приканват хора от други университети да направят нещо подобно. Идеята им е да няма лекции е най-голямата аудитория, която се използва основно от Юридическия факултет.

През времето на окупацията ще се водят дискусии, ще се прожектират филми, за да се разнообразява времето. Хората ще се редуват на смени. Студентите са разписали правила, ще има и нощни дежурства, така че да има поне по 15-20 човека в залата. В момента "окупаторите" обсъждат каква ще е програмата на акцията.

Сред правилата, изписани на дъската в аудиторията са: "без алкохол и цигари, без хора в нетрезво състояние, без политическа агитация, без насилие и нарушаване на реда, да сме солидарни с исканията, да се спазват правилата".

Студентите опънаха голям транспарант "Окупация", който опънаха пред залата.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional