Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нови драскотини по имиджа на България

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dw.de

 

Безсрамие под популистки чадър - така германската политоложка Йохана Даймел коментира оспорваното решение на България да удължи забраната за покупка на земя от чужденци. Ето какво заяви Даймел в интервю за Дойче веле:

"Фактът, че това популистко предложение бе подкрепено от толкова много депутати, е повод за сериозна тревога. Още повече, че предложението беше направено не от друг, а от екстремистите от партия „Атака”. Резулатът от гласуването беше категоричен, така че ние като европейски партньори на България сериозно трябва да се замислим. При влизането си в ЕС всяка страна поема един ключов ангажимент: че ще успее да издържи на конкуренцията. Все пак в хода на присъединителните преговори на България беше гарантиран мораториум върху продажбата на селскостопански земи до края на 2013 година, за да може селското ѝ стопанство да се подготви за излизане на европейския и на световния пазар. Но нито едно от последните правителства не проведе целенасочена аграрна и структурна реформа - нито БСП, нито ГЕРБ. Така че сегашното решение цели да прикрие този пропуск и за пореден път да отложи решаването на проблема", казва Йохана Даймел от германското Дружество за Югоизточна Европа.

Официалният мотив: опазване на "родната земя"

Какви са, според нея, политическите мотиви, които се крият зад това решение? "Официално става дума за опазване на така наречената „родна земя” - един мотив, който предизвиква у българите много емоции и дори може да доведе до общонародни протести. Упрекът, че не се грижат за опазването на родното селско стопанство, веднага ще се насочи срещу ГЕРБ и БСП, докато „Атака” ще може великолепно да използва протеста в своя полза. Принципът и за ГЕРБ, и за БСП гласи: По-добре да имаме лош имидж вътре в европейското семейство, отколкото да трябва да даваме обяснения за проспаното от 2007 година насам. По-добре заедно да се скрием под популисткия чадър, отколкото да чакаме протестите и да предоставим целия терен само на „Атака”. Да, такава ще да е сметката на ГЕРБ и БСП. А най-голямото безсрамие в случая е свързано с факта, че в удължаването на мораториума се дочуват и антиислямски нотки - защото нали се говори, че уж турски инвеститори щели да изкупят земята. В този смисъл е разбираемо, че депутати от ДПС гласуваха против", посочва германската политоложка.

"Гласувалите за мораториума са си направили сметката без кръчмаря", казва германската политоложка

Според нея това решение едва ли ще се отрази особено на баланса между различните политически сили в България. „Атака” така или иначе си има постоянен електорат. БСП пък толерира „Атака”, която осигурява мнозинството, а ГЕРБ просто се опитва да не отпадне от играта. Правителството на Орешарски, инсталирано от БСП, отведе България твърде надясно - колкото и парадоксално да звучи това, казва Даймел.

Ход, който вреди на българския имидж

Тя е на мнение, че решението за удължаване на мораториума би могло да доведе до последствия, които може да се окажат доста солени за България: "Гласувалите за мораториума са си направили сметката без кръчмаря", казва германската политоложка и продължава: "Да удължиш мораториума без изричното съгласие на всички останали 27 държави в ЕС е ход, който нанася много тежки вреди на българския имидж. Опитът да се спечелят набързо няколко популистки точки вътре в страната ще трябва да се изплаща на висока цена. В момента България не само чака да бъде приета в Шенген, но и от 1 януари 2014 година ще се възползва от отпадането на последните ограничения пред свободното придвижване и избор на работно място в ЕС. Да не забравяме обаче, че през декември предстои поредна среща на ЕС, на която 27-те (или част от тях) могат да кажат на България едно твърдо НЕ. А такова развитие на събитията вреди на цяла Европа", категорична е Йохана Даймел от германското Дружество за Югоизточна Европа.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional