Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Пред дълга и тъмна политическа зима

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Юлия Иванчева, http://www.dnevnik.bg

 

  

 

"Решението Делян Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС има смисъл само ако правителството е решило, че иска България да напусне Европейския съюз."

Това каза неотдавна Иван Кръстев. Преди дни станахме свидетели на второ парламентарно решение, което също е обяснимо с този мотив. Вече става дума не за изолиран инцидент, а за закономерност в поведението.

Решението да се удължи мораториумът върху продажбата на земя на граждани на ЕС до 2020 година не само наруши конституцията и постави под въпрос членството на България в Европейския съюз, то легитимира популизма като начин за водене на политика. Здравият разум окончателно напусна парламентарната зала, а на негово място се настани демагогията в лицето на

тотално безпринципна коалиция от БСП, ГЕРБ и "Атака"

ГЕРБ и БСП повярваха, че сърцето на народа е в ръцете на "Атака", и побързаха да се доближат до него, без да се интересуват от вредата, която нанасят на държавността. Представителите на Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) в българския парламент произведоха Волен Сидеров във висш арбитър по въпросите на патриотизма и националния интерес.

Формата на изява на популизма е демагогията... Демократът се оказва принуден да защитава непопулярни ценности, да иска саможертви, защото е загрижен и за бъдещите поколения; популистът спекулира с моментната, неизбежно краткотрайна емоция. В името на общия интерес демократът е готов да се застъпи за малцинствата в страната; популистът предпочита да се придържа до твърдите убеждения на мнозинството, обобщава Цветан Тодоров в книгата си "Интимните неприятели на демокрацията".

По описаните характеристики

ДПС се оказа единствен носител на демократичните ценности в българския парламент

Председателят на БСП и лидер на ПЕС не успя да убеди депутатите си в ползата от критериите за демокрация, а "Граждани за европейско развитие на България" единодушно отстъпиха от тях.

Ситуацията е драматична, защото

не само в България здравият разум и демократичното мислене напускат политиката

Възходът на националистическите популистки партии и движения вече е факт в много европейски държави. Всички те декларират загриженост за националната култура и готовност да я защитават от имигранти.

Съчетавайки опозиция на капитализма и либерализма с антисемитска и антиромска реторика, само за десет години унгарската партия "Йобик" се превърна в третата по големина политическа сила в страната. Отново трета по политическо влияние е Датската народна партия. Тя е част от коалиционно правителство от 2002 до 2011 година и публично заявява, че едно мултиетническо датско общество би било "национална катастрофа".

"Шведските демократи", които бяха изрично похвалени в манифеста на трагично известния Андерс Брейвик, също подтвърждават тенденцията. Крайно дясната политическа формация влиза в парламента през 2010 година с подкрепата на 5.7 на сто от избирателите, а в момента одобрението й се измерва някъде между 4.5 и 9 на сто. Италианската "Северна лига" вероятно може да претендира за най-голям политически успех. Партията три пъти е участвала в управлението, като в продължение на осем години държа няколко ключови министерства в коалиционното правителство, ръководено от Силвио Берлускони.

Въпреки че на последните избори холандската Партия на свободата намали броя на депутатите си, тя все още е трета политическа сила в страната. Преди около година тамошният еквивалент на Волен Сидеров - Герт Вилдерс, заяви: "От 1 януари 2014 година българите и румънците вече няма да имат нужда от разрешение за работа в Холандия. Те създават ядове по нашите улици, в нашите градове. Ето защо не бива да допускаме стотици хиляди българи и румънци да пристигнат в Холандия само след година. Министърът на труда трябва да го предотврати. Ако се налага, дори да блокира решенията на Брюксел и да работи за излизането на тези две страни от ЕС."

Вероятно ви звучи познато. Разликата е в това, че останалите политически сили в холандския парламент не подкрепиха устрема за сблъсък с Брюксел. Само в България представителите на ЕНП и ПЕС се съюзяват с крайните националисти, за да формират антиевропейско мнозинство.

Всички крайни политически субекти дължат успеха си на проста формула – залагат на страха. Страхът от другия, тревогата от неизвестността на бъдещето, опасенията за сигурността.

Дебати, изпъстрени с изрази като: "земя с кръв напоена", в която "лежат костите на дедите ни", няма как да бъдат рационални. Те разчитат на

дълбоко залегнали в националното съзнание архаични страхове

Пред тях аргументите са безсилни. Няма значение, че и сега, ако иска, всеки чужденец може да притежава земя в страната ни. Безсмислено е и да се настоява, че става дума за реципрочност в отношенията с останалите страни членки и поетите чрез договор ангажименти трябва да се изпълняват. В подобна ситуация картата на популизма винаги надделява.

Това разбраха от ГЕРБ и БСП и бързо потърсиха евтина популярност. От глупост или в защита на лични интереси

парламентът възкреси "Атака"

легитимира позициите й и я превърна в център на политическия живот. Тепърва ще търпим негативите от случилото се и те няма да дойдат единствено от Европа. Ще станем свидетели на засилващи се антиевропейски настроения в обществото и появата на все по-крайни националистически формации и движения.

Настъпва и разпад на БСП, чийто размах ще стане ясен при предстоящите обсъждания на въпросите за затварянето на границата ни с Турция и тютюнопушенето на обществени места. Широко дискутираната "заплаха за националната сигурност" ще придобие още по-драматични краски, а БСП ще е изправена пред дилема – как да позволи "нашествие на друговерци" и "заплаха за здравето на населението", след като не допусна "земята на дедите ни да бъде ограбена от чужденци".
 
От цяла Европа само в България толкова внезапно и неприкрито основните партии, стожерите на парламентарната демокрация, станаха носители на популизма и ксенофобията. БСП и ГЕРБ са онези, които гонят разума от политиката. А още от Гоя знаем, че там, където разумът не функционира, се настаняват чудовища. Ако и другаде в Европа представителите на ЕНП и ПЕС се подредят по подобен безпринципен начин зад своите си воленсидеровци, бъдещето на Стария континент ще започне да изглежда доста мрачно.

Затова е важно тази зараза да бъде изкоренена незабавно там, където възникне. В България предстои дълга и тъмна политическа зима. За да излезем от нея като граждани на цивилизована държава, не е достатъчно само да си дадем сметка, че онези, които ни тласкат към конфликт с Европейския съюз, в крайна сметка планират да ни вкарат в Евразийския. Трябва да си дадем сметка, че излекуването на цяла Европа зависи и от нас като едни от носителите на заразата. Трябва да излекуваме себе си, обществото и политиката от популизма, описван от Цветан Тодоров и демонстриран от "Атака", БСП и ГЕРБ. Алтернативата е тази зараза да се пръсне из целия континент и да доведе до онази "война на всеки срещу всеки", за предотвратяване на която големите следвоенни политици създадоха Европейския съюз.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional