Свободата днес и тук 04 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Европарламентът финансира фирма на Моника Йосифова по проекти

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
https://www.bivol.bg

 

Съмнения за конфликт на интереси със съпругата на шефа на ПЕС

Сградата на ул. Мария-Тереза 21 в европейския квартал в Брюксел, където се помещава офисът на фирмата на Моника Йосифова, е в непосредствена близост с офиса на ОЛАФ. Снимка: Google Maps

Европарламентът финансира едноличната фирма на Моника Йосифова – Станишева – “Актив груп” ЕООД. Фирмата на съпругата на председателя на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ и председател на БСП – Сергей Станишев е бенефициент по проект, който се субсидира с бюджета на европейския парламент. Главна дирекция “Комуникация” на ЕП дава половината от 118 720 евро за проекта “Как разбираме ЕП” на фирмата на Йосифова. Другата половина трябва да се поеме от самата фирма. Това става ясно от сайта на проекта razberiep.eu. “Актив груп” доби скандална популярност покрай аферата "Хохегер", като подизпълнител на осъдения в Австрия лобист.

Срещу съфинансиране с близо 70 000 евро, или около 135 000 лв. съпругата на Сергей Станишев трябва да проведе конкурс за детска рисунка в шест български града, да организира конференция на тема “Европейските ценности, Европейският парламент и ние” и да организира събитие-симулация на работата на Европейския парламент преди евроизборите. За проекта е изработена уебстраница с домейн,  Facebook страница (харесана до момента от 1,533 души) и информационни материали. Специалисти в областта на комуникациите споделят, че подобни дейности могат да се реализират качествено с пъти по-малки суми в български условия.

http://www.razberiep.eu

https://www.facebook.com/KakRazbirameEP

За сравнение, същата дирекция на Европейският парламент е подкрепила с 44 000 евро много по-мащабния и видим медиен проект „Европа за мен“ на Българското национално радио /БНР/,  в който си партнират предаването „Преди всички“ на програма Хоризонт“,  едноименното предаване „Европа за мен“ – Радио София и интернет сайта на БНР.

Фирмата на Моника Йосифова - Станишева има добри доходи според публикуваните годишни отчети. За 2012 г. тя има над 1 милион лева неразпределена печалба. Кореспондентът на Труд в Брюксел Веселин Желев съобщи в блога си, че тя поддръжа офис в Брюксел, в престижния "европейски" квартал, недалеч от сградите на Европарламента и Еврокомисията. Наемите на офисите в този район са от порядъка на около 30 евро/м2 на месец, като разходите за ток, вода и консумативи са отделно. Освен Европейския парламент, клиенти на фирмата на Моника Йосифова са 5 български министерства, Агенцията по туризма, Агенцията по заетостта и Министерски съвет.

Новината за финансирането на съпругата на шефа на ПЕС от европейския бюджет идва в същия ден, в който Европейската комисия обяви, че ще изпрати в София специална мисия, която да проучва нередностите при обществените поръчки. Говорителка по единния пазар и услугите Шантал Хюз каза в Брюксел, че  “Комисията е загрижена за положението с обществените поръчки в България”.

Споделяйки тази загриженост за разпределянето на евросредствата, изпратихме въпроса за възможен конфликт на интереси до Главна дирекция "Комуникация" на Европейския парламент. Единственият ни мотив е да си обясним критериите за установяване конфликта на интереси, според които работи най-висшия европейски законодателен орган.

Биволъ се свърза и с г-жа Йосифова по телефона с въпрос дали не смята, че се намира в конфликт на интереси, тъй като нейният съпруг е лидер на основна европарламентарна партия, а парите за този проект са отпуснати като грант от бюджета на Европарламента. Йосифова каза, че не е запозната с този проект, но обеща да изпрати подробен отговор на писмено зададени въпроси по мейл. Тъй като обаче не ни беше посочена електронна поща, на която да изпратим въпросите си, ще публикуваме отговора на Йосифова в последствие, ако го получим.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional