Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

И будителите са били малко, обявиха ранобудните студенти на обеден митинг

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Николай Драганов, http://news.ibox.bg

 

„Я, кажи ми, облаче ле бяло" запяха няколкостотин граждани пред стълбите на Софийския университет в Деня на народните будители като част от протеста, организиран от окупиралите сградата на Ректората ранобудни студенти.

Около 11 часа зад голям плакат „Университетските преподаватели призовават: събудете се" се наредиха около 50 преподаватели, които подкрепят исканията на студентите. Събралото се пред тях множество дълго ръкопляскаше и скандираше: „Ние сме с вас!".

Докато чакаха да дойдат и самите окупатори, преподавателите дадоха тон за „Оставка", мощно подет от обикновените граждани, събрали се на протеста.
Проф. Александър Кьосев призова ранобудните студенти да бъдат прекръстени на „ранобудещите", тъй като те са дали пример на своите преподаватели и на обществото. „непрекъснато им казват, че са малко, но и будителите са били малко", припомни Кьосев, след което се усъмни, че искащите оставка са толкова малко, позовавайки се на социологически проучвания.

Кьосев призова за референдум по въпроса „Искате ли предсрочни избори?". Той бе категоричен, че протестът е политически, но не е син, червен и не е на красивите или на софиянците, а е на всички възмутени граждани, които искат нов морал в политиката.

Към множеството се присъединиха студенти от Медицинския университет, УНСС, НАТФИЗ и други, а освен „Облаче ле бяло", един от студентите, с помощта на всички присъстващи, изпя и песента „Защо избягах".

В своята декларация ранобудните студенти отново се спряха на скандалните според тях кадрови назначения на новото правителство и бяха категорични, че то няма капацитет да определя тяхното бъдеще.

Според студентите не може премиер да е човек, нарекъл учителската стачка преди години „седенка". В Народното събрание пък стоят хора, на които не им пука, както, по думите им, е заявил самият председател Михаил Миков, не им пука нито за образованието, нито за бедността, нито за правото на достоен живот, а ги интересува само властта.

„Живеем в самодоволна безпросветност и ни призовават да емигрираме, когато даваме воля на справедливото си възмущение", разгневиха се студентите, след което се обърнаха с призив към всички граждани да се събудят и настояха за ефективна общонационална стачка.

Малко след това демонстрацията прерасне в шествие и се отправи към Народната библиотека.
Противно на първоначалните планове, заявени от предния ден в социалните мрежи, за четене на поезия пред Народната библиотека, протестиращите я подминаха. Единствено някои от тях оставиха цветя, но отново продължиха.

Блокирано е кръстовището пред Ректората, бул. „Левски" - в посока паметника, като няколко тролея останаха спрени. Линейки обаче минаваха спокойно.
Улица „Оборище" бе затворена от полицейски кордон още в нейното начало, откъм бул. „Васил Левски", тъй като около храм-паметника са се събрали няколкостотин граждани, подкрепящи правителството.

За кратко шествието спря и се обърна към контрапротестиращите, които от сутринта са около храма с възгласи „червени боклуци" и продължи напред към паметника Левски, където запя „Шуми Марица".

До паметника ранобудните младежи изпяха българския химн и потеглиха по ул. "Московска". С цел да няма сблъсъци при евентуалното им сливане с останалите контрапротестиращи, полицейското присъствие бе изключително засилено.

Студентите се обърнаха към органите на реда с думите "Пазите престъпници" - за депутатите, а за контрапротестиращите думите им бяха: "После да ги изпратите до селата".

Идеалният център на София е затворен за движение от полицията. Улица "Раковска" - от площад "Славейков" през "Цар Освободител" до "Дондуков", а "Цар Освободител" - от Министерски съвет до Народното събрание.

Пред парламента настроенията са сравнително спокойни и до сблъсъци не се стигна. Чуваха се обичайните освирквания и скандирания „Оставка" и „Вие сте позор - оставка и затвор" от страна на няколкостотин души. Върху паметника на Цар Освободител са се покатерили няколко души, които са издигнали голям плакат с надпис „Кой предложи Делян Пеевски".

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional