Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Рецепта за промяна

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Магдалина Генова, http://nervousshark.wordpress.com/

 

28/06/2013 by hungryshark

Тенджерка и лъжичка. Снимка Юлияна Николова, Sofia Photo Agency

Промяната е много сложно ястие, което не винаги се получава от първия път. Това, разбира се, не трябва да отчайва готвача, тъй като всеки един шеф добре знае, че са необходими много търпение, упорство, повторения, учене и осмислени грешки, за да станеш майстор-готвач.

Необходими уреди: тенджера под налягане, няколко малки тенджерки, лъжици, мегафон, тупан, свирки, фанфар, плакати, метла, почистващи препарати, кафе и чувство за хумор.

Вместо да отидем на пазар, изравяме продуктите от долапа на баба, мазето на съседите, холската секция и каквото е останало в хладилника от последното готвене.

Продуктите, които успяваме да съберем, включват: консерва “Монтерей”, внос по трето направление, три буркана свинско, едно кило гафове на зърна, 4 чаени чаши арогантност, 5 години икономическа криза, липса на реформи, една щайга прясна цаца, компот от кюстендилски череши, предавка от трактор, 3 кутии “Арда”, филия с мас, 5 апартамента, мустаци няколко броя, череп, монтански кашкавал, етническа карта, доза лудост, руски конфетки и морал.

Внимателно се опитваме да ги почистим от плесен, листни въшки, зависимости и корупция, но понеже ни писва, ги слагаме недоизчистени в тенджера под налягане. Включваме газовия котлон и оставяме ястието да ври на бавен огън. След две години установяваме, че сме забравили да подправим с морала, но вече е късно и си казваме “какво пък толкова, все накрая ще е манджа”. Няколко години по-късно непридвидливи гостенчета от чужбина (които баба ни е поканила, защото били внучета на нейна приятелка от Иркутск, с която си били писали писма в училище) решават да усилят газта до зуко, понеже били гладни и така си правели вкъщи, за да стане манджата по-бързо. Капакът започва да свисти, но не обръщаме внимание, защото подготвяме арт инсталация в четири измерения.

Някъде към 2013та тенджерата избухва.

Катарзисът омазва тавана, пода, масата, шкафовете, мивката, фикуса, покривката, гоблена на баба с Грешната Мадона, радиото и готвача, а от тенджерата изпълзяват в следния ред: прасетата, мустака, кубето, инвестиционното проектиране, череп и кости, няколко плъха, жена им, Ам-Гъл, майка му, баща му, едно фред пери, един с усмирителна риза и маса, момче по шортета с филията мас и трудно за преброяване количество въшки.

Готвачът, т.е. ние, изненадан от първоначалния резултат захвърля инсталацията, хваща мегафона, тупана, свирките, фанфарите, плакатите и метлата, полива с хлор, пестициди, антипсихотици, измита боклука, почиства основно и се връща към стъпка едно – избора на продукти.

Следваме пак всички стъпки, докато тенджерата спре да гърми, а ястието е годно за консумация.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional