Свободата днес и тук 05 Август 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Над 30 банкери от ЦКБ и придобити от нея банки са били сътрудници на ДС

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник, http://www.dnevnik.bg/

Общо 31 членове на управителни органи на Централна кооперативна банка и придобитите от нея фалирали институции са били сътрудници или щатни служители на бившата Държавна сигурност, показват данните на комисията по досиетата, цитирана от "Капитал daily".

Сред по-популярните имена от времето на прехода са Борислав Дионисиев, Радослав Ненов, Янко Янев, Георги Попов, Дончо Кючюков, Любомир Филипов, Красимир Стойчев, Атанас Тилев и др. За някои от тях вече е обявявана принадлежност.

Придобитите фалирали институции включват Банка за земеделски кредит, Българска търговска и индустриална банка, Кредитна банка, Капиталбанк, Кристалбанк, Добруджанска банка и Международна банка за търговия и развитие.

Борислав Дионисиев е бил агент на Второ главно управление на ДС с псевдоним, идентичен с бащиното му име Христов. За него комисията по досиетата има документи за получено заплащане и разходни документи. Към онзи момент Борислав Дионисиев е журналист в списание "Отечество".

Дионисиев е проверяван като член на борда на директорите на Капиталбанк. Започва бизнеса си като представител на гръцката фамилия Вардоянис, но постепенно развива и собствен бизнес. Той е почетен консул на Малдивите в България.

Радослав Ненов е бивш вицепрезидент на Конфедерацията на труда "Подкрепа" от зората на демокрацията и бивш вицепрезидент на "Мултигруп". Той е вербуван още през 1977 година по линия на Първо главно управление на ДС като агент Цветелин, а след това работи за Второ главно. Проверяван е като член на съвета на директорите на Кредитна банка.

Янко Янев, който в средата да 90-те години оглавява Банка за земеделски кредит, е бил вербуван през далечната 1962 година и е работил както за разузнаването, така и за контраразузнаването като агент и секретен сътрудник Здравко.

Името на Георги Кънчев Попов нашумя през 2000 година, когато оглавяваният от него "Йорсет холдинг" купи фалиралата "Първа частна банка" АД. Според комисията по досиетата той е бил агент на Първо главно управление на ДС с псевдоним Китин.

Дончо Кючюков е проверяван също като член на съвета на директорите на Банка за земеделски кредит. Бил е агент на Първо главно управление на ДС и е вербуван през 1984 година. Три години по-късно той се появява като управител на задграничното българско дружество в банковата сфера "Байериш-булгарише ханделсбанк", показва разследване на в. "Дневник" за задграничните дружества по времето на комунизма.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional