Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сблъсъци между полиция и протестиращи в 152-рия ден на протестите

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Радио Дарик

"Ранобудни студенти" от цялата страна излязоха във вторник още от сутринта на протест пред Народното събрание с искане за оставка на кабинета "Орешарски" . Студентите символично окупираха парламента, като го обградиха от всички страни.

Освен от Софийския университет, дойдоха млади хора от Великотърновския университет, пловдивските ВУЗ-ове, Нов български университет, Техническия университет, Лесотехническия университет и други университети от страната. Към студентите, за да ги подкрепят, се включиха и обикновени граждани.

Целта на протестиращите бе да не пускат народните представители да напуснат парламента. Поредният опит за блокада на Народното събрание, обаче, не беше успешен и депутатите си тръгнаха невредими от парламента.

През целия ден периодично напрежението ескалираше и на няколко пъти се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти.

 

 

По време на вечерния протестпротестиращите успяха да изтръгнат металните загражденията, разположени край сградата на Народното събрание. Около 21.30 часа полицията изненадващо изтласка демонстрантите от периметъра на парламента към сградата на Ректора на Софийския университет. След тези действия на органите на реда протестиращите постепенно започнаха да се разотиват.

По последни данни от МВР по време на протестните действия през целия ден са задържани 12 души. Един от задържаните е 24-годишен мъж, обявен за издирване във връзка с унищожаване на билбордове. Две жени на 45 и 35 години са отведени в полицията и предстои да им бъдат наложени наказания по Указа за борба с дребното хулиганство. За двама мъже - на 45 и 57 години предстоят същите действия. Двама мъже - 27 и 52-годишен, са отведени в районното управление за хулиганство. Четири жени на възраст между 23 и 33 години и един мъж на 49 са отведени в полицията за неизпълнение на полицейско разпореждане, предстои да им бъдат съставени предупредителни протоколи.

На този етап няма информация за сериозни пострадали след сблъсъците. Има бити студенти от Пловдив при протеста пред парламента, това каза пред Дарик един от протестиращите пловдивчани, който помоли да не се споменава името му. „Полицаите имат заповед да изблъскват протестиращите, а някои служители на реда удрят със сила и ритат навсякъде по тялото, включително и под кръста, в слабините и бъбреците, обясни той. По думите му няколко човека са изкарани с линейки. Според него има и полицаи, които подкрепят студентите и не се подчиняват на заповедите.

Други студенти от протестиращите пред парламента заявиха пред Дарик, че от тяхна страна не е имало провокации.

Вечерният протест - изтръгнати ограждения, провокации и сблъсъци

Около 18.00 часа към протестиращите студенти пред парламента се присъединиха и недоволните, които вече 152 дни протестират с искане за оставката на кабинета на Пламен Орешарски. На няколко пъти през вечерта демонстрантите успяха да отскубнат от пазещите полицаи металните заграждения, с които е опасана сградата на Народното събрание.

Повече от час протестът даваше вид, че отива към своя край, палеха се факли и свещи, но в един момент напрежението рязко се увеличи. Около 19.00 часа протестиращите успяха да изненадат органите на реда и използвайки кофи за боклук като щитове отмъкнаха няколко от металните заграждения. Въпреки че напрежението се покачи, не се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи. Тази ситуация наложи засилване на мерките за сигурност в периметъра около Народното събрание.

Демонстрантите замеряха сградата на парламента, както и органите на реда, с бомбички, бутилки, порцеланови чаши, както и кенчета от бира.

След кратко затишие, около 20.00 часа протестиращите отново „изригнаха" и успяха да изтръгнат нови метални заграждения. В посока на парламента отново полетяха бомбички и най-различни предмети.

Недоволните граждани бяха много шумни, скандираха „мафия", „червени боклуци", бяха превърнали контейнерите за смет в барабани и удряха по тях.

Около 21,30 часа полицията на свой ред изненада събралите се на площада хора, като предприе необичайна за вечерните протести акция. След като дойдоха подкрепления от всички краища на Народното събрание, както и силите на жандармерията, използвайки щитовете си органите на реда успяха да изтласкат протестиращите от периметъра около парламента до Ректората на Софийския университет.

Стигна се и до по-остри реакции от страна на полицията. Някои от демонстрантите бяха изтиквани към камионетките на жандармерията.

На кръстовището на бул. „Васил Левски" и „Цар Освободител" протестиращите бяха изградили барикада от изтръгнатите по-рано от тях заграждения. Демонстрантите преминаха зад металните ограждения, като органите на реда останаха пред тях. 
До по-сериозни сблъсъци между полиция и протестиращи не се стигна.

Точно заради изградената барикада от протестиращите по-рано през вечерта между част от тях, които се намираха пред сградата на Ректората на Софийския университет, настъпи неразбирателство. Протестиращи, които бяха против изтръгването на загражденията, се скараха на другите, виновни за това оградите да се намират пред сградата на Софийския университет. Противниците на идеята заявиха, че след като искат кабинетът законно да си подаде оставката, не трябва да правят незаконни действия каквито са чупенето на огради, както и мятането на бомбички пред сградата на парламента.

Другите от своя страна заявиха, че с мирни действия правителството никога няма да падне. На свой ред част от демонстранти им казаха, че и с безредици няма да падне. Така самите протестиращите не можаха да стигнат до консенсус дали извършеното от тях през днешния ден е било редно или не.

След като органите на реда опразниха периметъра около Народното събрание постепенно протестиращите започнаха да се разотиват, което сложи край на 152-ия ден на недоволство срещу управлението на страната.

Напрежение при извеждане на депутатите от парламента

След повече от 5 часа обсада от протестиращи, около 15:30 ч. полицията успя да създаде солиден периметър около парламента и на групи народните представители бяха извеждани под плътен кордон от органите на реда.

Направен бе Г-образен кордон, благодарение на жандармеристите. Депутатите, на практика, бяха извеждани през служебния вход, който се намира в триъгълника между храм-паметника „Александър Невски", парламента и БАН. Там депутатите се качваха дали в личните си автомобили, или в служебни, след което поемаха напред, за да стигнат до бул. „Цар Освободител", където можеха да завият надясно и да поемат към Министерски съвет и президентството.

Организацията по извеждането на депутатите бе много строга - събираха се по няколко автомобила на служебния паркинг и оттам се опитваха да напуснат тази част.

Непосредствено след извеждането от парламента на първите депутати започна едно преследване между полиция и протестиращи, по време на което се стигаше до напрежение и сблъсъци. Протестиращите освиркваха колите на депутатите, мятаха по тях различни предмети, зеленчуци, яйца, пиратки, водни бомбички.

В отсечката между Националната художествена галерия и Руската църква се стигна до ескалация на напрежението. Един от протестиращите младежи успя да пробие живата верига от полиция и да се изправи срещу два депутатски автомобила. Последваха го 4-5 момчета, които успяха да се качат на капаците на двата автомобила. След това полицията успя да проправи път по Жълтите павета на автомобилите и те потеглиха към Министерски съвет, а момчетата паднаха долу. Специалните полицейски сили се намесиха и успяха да изтласкат близо 40-50 младежи, които се опитваха да застанат на пътното платно и да легнат, за да спрат автомобилите.

По-рано през деня на няколко пъти също се стигна до ескалация на напрежението между студентите и полицията пред Народното събрание.

Моменти на ескалация на напрежението през деня

Близо час след началото на "окупацията" на парламента напрежението ескалира за първи път и полицаи се опитаха да избутат протестиращите, застанали на мястото, откъдето влизат и излизат депутатите. Протестиращите направиха жива верига, за да препречат пътя на депутатските автомобили.

За минути дойде голямо количество жандармеристи, които избутаха протестиращите и се стигна до кратък сблъсък между тях. Студентите се оплакаха, че са били бутани от полицията.

В резултат на всичко това част от протестиращите започнаха да блъскат полицейска патрулка. Недоволни студенти замеряха и сградата на Народното събрание с домати и яйца и заявиха, че е крайно време управляващите да чуят исканията им и да подадат оставка.

До моментна ескалация на напрежението се стигна и когато няколко коли, вероятно с депутати, потеглиха от сградата на парламента. Хората тръгнаха след колите, но не можаха да стигнат до тях, защото полицията осуети акцията. Протестиращите от своя страна се ядосаха на полицаите и започнаха да ги наричат еничари. Бяха обърнати няколко контейнера за боклук, но до по-сериозни сблъсъци не се стигна.

Малко по-късно напрежението отново се покачи, когато група от момчета се опита да избута загражденията пред парламента, но обстановката бързо се нормализира.

Полицейски кордон бе направен на площад „Народно събрание", така че протестиращите да не могат да тръгнат към кръстовището на Софийския университет, което ядоса хората и те отново стигнаха до лек сблъсък с полицията.

Сблъсък между полиция и протестиращи имаше и на ул. "Оборище", при храм-паметника "Свети Александър Невски". Причината беше, че протестиращите направиха опит да изградят от контейнери за боклук и бетонни блокчета заграждение, за да не пропускат автомобили, защото очакват от там да се опитват да преминават депутатите, когато си свършат заседанието. Полиция и жандармерия изтласкаха протестиращите и отстраниха загражденията им, после възстановиха металните заграждения. След сблъсъка, обстановката се поуспокои, протестиращите се отдръпнаха.

Около 15:00 ч. напрежението около Народното събрание отново се покачи. Стигна се до сблъсъци между полиция и протестиращи в задната част на парламента, от към храм-паметника "Св. Александър Невски". Близо десет автомобила на полицията се опитаха да влязат от към ул. "Московска" към Народното събрание. Пътят им бе препречен от протестиращи, които полицията се опита да избута. "Бият ни, повалят ни, но ние се изправяме и продължаваме да се държим за ръце....ПОМОЩ !!!", написаха във "Фейсбук" Ранобудните студенти.

Малко след това ситуацията се успокои и протестиращите в едната част на площада пред "Александър Невски" започнаха да скандират: "Без насилие". Много от полицаите свалиха каските и това беше посрещнато с бурни овации от събралите се. Някои дори започнаха да прегръщат полицаи.

Ситуацията през целия ден бе много динамична.

Един от окупаторите на Софийския университет „Светли Климент Охридски" Станислав Кашчийски разказа своята гледна точка за сблъсъците с полиците в обедни часове на деня, докато депутатите разглеждаха бюджетни теми: „Преди малко задържаха момче, което е един от хората, които скъсаха плаката на Сидеров. Казаха да го водят в прокуратурата и когато попитах защо, ми казаха, че е издирван за престъпление. Той беше един от хората, които късаха билборда. Според мен е долна провокация това, че го задържат отпред, пред парламента".

На излизане от парламента заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова и заместник-председателя на групата на ГЕРБ Красимир Велчев усетиха словесната любов на протестиращите граждани.

„Откровено агресивно поведение от страна на протестиращите, откровен сценарий да се ескалира напрежение в момент, в който се приемат бюджетите и на касата, и на общественото осигуряване", заяви Манолова.

„Това казах и на колегите - трябва да излезете с гордо вдигнати глави, защото това, което трябваше да направим, ние го направихме", допълни Велчев.

Депутатите от ГЕРБ останаха последни в парламента и се заканиха да си тръгнат пеша, но въпреки това нито един народен представител не се осмели да се разходи свободно по жълтите павета.

Начало на протеста

Сутринта студенти от университети от цялата страна се събраха пред Народното събрание с искане за незабавна оставка на правителството.

Около 10:30 ч. към тях се присъединиха и колегите им от Софийския университет, които обясниха, че в сряда вероятно блокадата на Ректората ще падне, но ще продължат да протестират и няма да се откажат.

Студентите от Софийския университет заявиха, че излизат да протестират на улицата, за да се чуе гласът им.

Младите хора заявиха, че ще окупират парламента, но символично, за да покажат, че търпението им вече се е изчерпало.

Контрапротестът

Около 50 души се събраха пред президентството на пореден контрапротест, за да изкажат недоволството си от политиката на Росен Плевнелиев.

Недоволните скандираха "оставка" и развяваха транспаранти против държавния глава, който според тях подкрепял студентските окупации и затова трябвало да се оттегли от поста си.

Както обикновено контрапротестиращите се събраха около обед пред президентството. Освен към Росен Плевнелиев, те насочиха недоволството си и към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и „Ранобудните студенти", които по същото време бяха окупирали Народното събрание. Контрапротестиращите се заканиха, че ще продължат с изявите си, докато продължават призивите за окупация на университетите и парламента.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

Акцията на студентите от Алма Матер е подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната, хиляди преподаватели и обикновени хора.

 

 


 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional