Свободата днес и тук 20 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Блумбърг": Орешарски не вижда основание за оставка, "докато работим за хората"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник, http://www.dnevnik.bg/

 

Докато България се подготвя догодина за пръв път от 2012г. да търси заеми от чужбина, премиерът Пламен Орешарски обещава да продължи да се противопоставя на исканията на протестите да подаде оставка, съобщава "Блумбърг".

В интервю за агенцията министър-председателят казва, че не вижда "причина за правителствена промяна, ако администрацията работи в интерес на хората".

Като отбелязва, че днес в София е имало протести, сблъсъци и арестувани, "Блумбърг" припомня, че през август правителството е ревизирало към разширяване бюджетния дефицит с цел да извърши социални плащания и погасяване на дълг.

Орешарски казва, че догодина икономиката може да расте с 1.5-2 процента, а чуждестранните инвестиции да надхвърлят 2 млрд. евро. Има "значителен инвеститорски интерес" към туризма, машиностроенето и инфраструктурата", допълва той.

Потиснатият растеж през отиващата си година се дължи на политическата нестабилност и бавното увеличаване на търсенето в ЕС на български износ, обяснява още премиерът.

"Целта ни е да ускорим възстановяването. Колкото по-скоро успеем да стимулираме икономически растеж, който да повиши доходите на населението и жизнения му стандарт, толкова по-дълъг ще бъде хоризонта на правителството. Работим с обичайната прогноза да сме 4 години на власт."

За дълговете премиерът обяснява, че са планирани около 1 млрд. евро заеми от финансовите пазари през 2014г.. От една страна, трябва да се погаси дълг от 1.1 млрд. долара с падеж на 15 януари, от друга кабинетът планира да предложи до 750 млн. евро облигации на вътрешния пазар с цел финансиране на бюджетния дефицит догодина плюс продажба на допълнителни ДЦК за рефинансиране на вътрешен дълг с падеж през 2014г. Данните на "Блумбърг" са, че през 2014г. държавата трябва да върне вътрешни облигационни задължения в размер на 1 млрд. лева.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional