Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

OFFNews пита министъра: Как ще накажете полицаите, които не спазват закона?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владимир Йончев, http://offnews.bg/

Малко след сблъсъците пред парламента в Нощта на белия автобус, изпратихме писмо до вътрешния министър Цветлин Йовчев по Закона за достъп до информация.

В него питахме следното:

(Въпросите и отговорите са със съкращения. Пълния текст можете да видите във факсимилето.)

1. Длъжни ли са полицаите да се легитимират пред гражданите по време на протест и как става легитимацията?

2. Има ли заповед полицаите да са без знаци, които ги идентифицират?

3. Има ли заповед при конфликтни ситуации по време на протест полицаите да не се представят пред гражданите?

4. Документира ли се кой е конкретният полицай, извършил задържане или арест по време на протест?

На 21.08.2013 г.  получихме ясен и конкретен отговор от вътрешния министър чрез директора на дирекция “Правно-нормативна дейност” Райна Димова.

1. Полицаите са длъжни да се легитимират със служебна карта или с личен знак.

2. Няма правно основание за издаване на такава заповед.

3. Няма правно основание за издаване на такава заповед.

4. При задържане се изисква писмена заповед, в която се посочват името, длъжността и местоработата на служителя, издал заповедта.

Въз основа на изчерпателните и точни отговори на МВР, днес изпращаме до вътрешния министър Цветлин Йовчев ново питане по Закона за достъп до информация. Ето текста му:

Уважаеми г-н Йовчев,

1. Каква наказателна и/или административна отговорност ще понесат служителите, които, в нарушение на цитираната от Вас Инструкция N Iз-815/25.03.2011 г., са без личен знак и отказват да се легитимират?

2. Каква наказателна и административна отговорност ще понесат преките ръководители на служителите, които са допуснали техните подчинени да са без опознавателни знаци?

3. Назначено ли е вътрешно разследване в МВР за издаване на заповед, за която няма правно основание, а именно служителите на реда да са без опознавателни знаци?

4. В случай, че служителите на реда са действали без такава заповед, назначена ли е проверка за масово неподчинение на ръководените от Вас полицейски служители? Подобно масово неподчинение на инструкция на МВР означава ли, че Вие като министър не успявате да контролирате подопечните Ви полицаи при изпълнение на служебните им задължения?

5. Колко полицаи са наказани за отказа си да се легитимират по време на протестите, съобразно горецитираната инструкция.

6. Бихме желали да получим списък на служителите, издали заповеди за задържане на протестиращите, който да публикуваме в нашия сайт.

Г-н Йовчев,

Използваме случая да отправим и няколко въпроса, които не са свързани с предходното писмо:

1. Колко полицаи бяха дислоцирани в центъра на София на 12 ноември и от кои Областни дирекции бяха те?

2. Каква е оперативната обстановка на територията на управленията, които бяха оголени откъм личен състав на 12, 13 и 14 ноември. Увеличиха ли се престъпленията на оголените откъм полиция територии или напротив – щатният състав полицаи е достатъчен да опазва реда и без изпратените в София полицаи?

3. Какви са разходите за опазването на 300 студенти и 200 “обикновени протестиращи”, както се твърди в “Опорните точки”, разпространени от МВР до народните представители?

4. Въз основа на каква процедура е избран четиризвездният хотел “Родина” за нощуване на депутатите? В кои други места за настаняване нощуват другите предислоцирани от провинцията служители на реда? Колко струват нощувките и въз основа на каква процедура са избрани хотелите?

5. Какви наказания сте наложили за превишаване на правата на отделни служители на реда и полицейско насилие. Какъв доказателствен материал е нужен, за да се установи полицейско насилие? Какъв е редът да се предаде доказателственият материал и как се установяват извършителите, след като те са без опознавателни знаци?

6. Кой е издал заповедта на хората да се допускат на протест само след представяне на документ за самоличност и не считате ли, че това е ограничение на правото на протест?

7. Какви наказания наложихте за безпрецедентното и неколкократно навлизане на униформени полицаи на територията на висши учебни заведения?

8. Отговаря ли на истината информацията, че Волен Сидеров е изведен в линейка през кордона, обградил парламента на 12 ноември и това решение на МВР ли е или на Спешна помощ?

9. Отговаря ли на истината информацията, че полицаят, чиято снимка с разплаканото момиче бе публикувана във всички медии, вече е уволнен?

С уважение, подхранвано от предишния Ваш бърз и изчерпателен отговор, както и с все по-намаляваща надежда да се възстановят толерантните отношения между полицаи и протестиращи, очакваме отговорите на така поставените въпроси, които извънредно много интересуват и читателите ни.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional