Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Окупацията на Ректората свалена, протестиращите остават в аулата

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мила Василева, Медиапул

"Окупацията изпълни своята цел – стана символ и изкара хората на улицата. В Ректората има революционна обстановка, време е да изкараме тази обстановка навън". Така Ранобудните студенти обясниха мотивите си за частичното сваляне на окупацията на Ректората на Софийския университет на пресконференция в понеделник.

Късно вечерта в неделя стана ясно, че занятията в главната сграда на СУ ще бъдат възстановени. Ранобудните обаче подчертаха, че това не е "пораженческо решение" и окупацията остава. Те ще освободят аудитория 272, от която започна студентският протест преди близо месец, и ще се преместят в аулата, която е най-голямата зала на Ректората и е с изглед към парламента. През деня достъпът до сградата ще се контролира от охраната на самия университет, а след 21 ч. ще се поема от студентите, които ще продължат да нощуват там.

Студентите обясниха, че възстановяването на учебния процес ще им помогне да спечелят доверието и на тези от колегите си, които подкрепят протеста и каузата им, но не са съгласни с формата "окупация" поради опасения за образованието си. Освен това запазването на пълния контрол върху сградата на Ректората досега държеше ангажирани твърде много от Ранобудните и затрудняваше провеждането на акции извън университета.

Тъй като защитаваме морални ценности, ние няма как да нарушаваме учебния процес, каза едно от знаковите лица на студентския протест Ивайло Динев по БНР в неделя. Той подчерта, че решението е взето трудно след няколкочасови дебати и по демократичен път, без натиск от ръководството на университета. То се е обсъждало отдавна.

"Да се включат и останалите студенти в нашите действия и да бъдем заедно, да бъдем един силен юмрук наистина. И второ – не искаме да спираме учебната година, да предизвикваме някакви конфликти, а да се премине към тази форма, която всеки един от нас иска, а именно някакво обединение", заяви Динев.

Политологът Ружа Смилова, преподавател в университета, заяви пред БНР, че протестите не са пречили на преподавателите и на студентите. А зам.-ректорът по учебната част Милена Стефанова освен че потвърди възстановяването на нормалната работа, каза, че ще се компенсира загубеното, без да има отражение върху учебната година:

"Днес се възстановяват учебните занятия, след като снощи научихме за достойното решение на "Ранобудните студенти". Искам да ги поздравя, защото с този акт те отново показаха на всички нас, на университетската общност и на обществото, че са отговорни граждани. Днес предстои да вземем доста трудно решение и за нас. Три седмици учебен процес на половината от студентите в Ректората ще трябва да бъде компенсиран. Ще го направим с минимални загуби за студентите и за общия учебен процес на университета. Възможно е да се компенсират дните, така че няма да се отразят на учебната година пропуснатите занятия.

Анкета на БНР показа, че повечето от студентите, които сутринта в понеделник са влезли в Ректората, категорично подкрепят протеста на колегите си, но и изпитват облекчение, че учебният процес продължава нормално.

От ръководството на университета съобщиха, че пропуснатите в Ректората занятия ще бъдат наваксани, като студентите ще учат и в събота, а коледната ваканция ще бъда намалена. График на занятията е качен на сайта на университета.

Студентите от театралната академия с нов етюд "Децата на прехода"

Рано сутринта в понеделник студенти от НАТФИЗ отново направиха кратко представление, този път направо пред главния вход на Народното събрание. Предишните си етюди студентите разиграваха на платното на улица "Раковски" пред сградата на театралната академия.

Днешното представление, което блокира за кратко "Цар Освободител" точно пред централния вход на парламента, бе наречен "Децата на прехода".

Участниците в представлението бяха с противогази, което символизираше отровената среда, в която са принудени да живеят т.нар. деца на прехода – родените около и след 1989 г.

По време на представлението студентите се гониха мълчаливо между колите, стоящи в задръстването пред парламента, като най-накрая "се умориха и спряха".

Преподаватели в писмо до Ранобудните: Вие печелите битката на идеи

В отворено писмо до протестиращите студенти, разпространено в понеделник, университетски преподаватели, които подкрепиха окупацията, отново окуражиха младежите, като ги нарекоха "победители в битката на идеи".

"Вие печелите битката на идеи. Посланието ви е чуто и намира широко обществено одобрение. Затова сме убедени, че пълната окупация постигна целта си – вие събудихте голяма част от обществото ни!… Чу ви и властта – и се изплаши", написаха във Фейсбук преподавателите. Преди няколко дни над 600 представители на академичната общност вече бяха подкрепили с подписите си студентското недоволство.

Ето обръщението към окупиращите Ректората, които по-рано днес освободиха достъпа до учебното заведение.

Като преподаватели, които подкрепят вашия справедлив протест и искания, изказваме своето възхищение от смелата ви гражданска позиция и заставаме зад взетото от вас решение да допуснете възобновяване на учебния процес при продължаване на протестните действия.

Окупирането на университет е и символен акт. Той изпрати ясен сигнал, че ситуацията в държавата е наистина критична, след като толкова много студенти са готови да рискуват обучението си, за да отправят своето послание за морал в политиката и обществото ни. Фактите са красноречиви: след първите дни към вас се присъединиха стотици ваши колеги от Софийския университет; с окупации на зали се включиха и други университети в страната; послания във ваша подкрепа изпратиха български студенти от университети по целия свят; а много ваши преподаватели и цели факултети застанахме зад вас и ви подкрепяме. И най-важното – малцина оспорват справедливостта на исканията ви.

Вие печелите битката на идеи. Посланието ви е чуто и намира широко обществено одобрение. Затова сме убедени, че пълната окупация постигна целта си – вие събудихте голяма част от обществото ни! А тези, които не приемаха тази форма на протест, сега могат още по-открито да заявят своята подкрепа и да се присъединят към вас!

Чу ви и властта – и се изплаши.

Срещу силата на вашите аргументи управляващите противопоставиха многохилядна полицейска сила; срещу вашите искрени и непоколебимо защитавани позиции – влакови композиции и рейсове с хора, на които дори не се постараха да обяснят накъде и с каква цел ги водят; на вашия пример за активна гражданска позиция успяха да противопоставят примера на Христо Бисеров.

На искането ви политиката да стане това, което трябва да бъде – да служи на общото благо, властта отговори, че не иска да пусне „държавното кебапче”. От тези реакции на властта стана пределно ясно, че управляващите не подбират средства за постигане на целта си – власт на всяка цена. Това само потвърди убеждението ни, че срещу нас е едно напълно делегитимирано управление, разчитащо на безпринципна коалиция с радикални национал-популисти, доказало арогантната си нечувствителност към базови морални норми и обществени настроения.

Ще се намерят хора, които не разбират решението ви и ще ви обвинят в малодушие, в страх. Говорете с тях, не им обръщайте гръб – но не им позволявайте да ви разколебаят и разделят! Вие постъпвате отговорно и правилно.

Сега е време да продължим нататък – заедно, единни, Ранобудните студенти и техните преподаватели и съграждани. Протестът ви постига невероятното – събира на едно място хора, които не се познаваха; кара ги да споделят обща визия и да работят за една по-добра, демократична, европейска България.

С вас сме – продължаваме напред!"


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional