Свободата днес и тук 11 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ПротивоГаз(пром)

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, www.ivo.bg

 

Насложиха ми се сюжетите на протестиращи студенти с противогази и настъпващия по всички фронтове ( срещу България) руски имперски инструмент Газпром-гигантът идва и в „Левски” през януари, радват се на благоволението посредниците.

По отношение на проникването във футбола се сбъдва прогнозата ( ми), базирана на осведомени източници още преди три години, че предстои нова инвазия на руското влияние в България по спортна линия.

Но това е само част от проблема с превземането на България от чужденци, които са си извоювали статута на недосегаеми за изблиците на българския т.н. национализъм.

Студентското символично шоу с противогазите тази сутрин пред Народното събрание показа омерзението им от задушаващата атмосфера. Защо обаче, извън този смътен протест, липсва съпротивата срещу задушаващия Газпром?

Как така хипотетичното дупчене на „майка България” в търсене на на шистов газ – само за проучване, а не за добив дори, предизвика толкова митингаджийски шум и такава отзивчивост в тройната коалиция ГЕРБ, БСП и ДПС, че те дружно забраниха със закон през януари 2013-та да знаем дали „газ газим, жадни за газ ходим”?

В същото време за прокопаването надлъж на снагата същата тази мащеха България ( по отношение на неруските интереси) не причинява никакви неудобства на мегапатриотите ни.

В „Южен поток” са закопани милиарди, които предстои да бъдат разпределени между победителите в задкулисната битка за тяхното „усвояване”. Нали не си въобразявате, че руският раздавач на икономическите порции „Газпром” ще остави на случайността наградата за най-послушните?

Ако искате да разберете същината на подземните вълнения, свързани с раздаването на порциите, каквото не е имало в такъв мащаб в рамките не едно сервиране от поне четвърт век насам в България, трябва да следите менюто, колкото и да е оскъдна информацията за него.

Ето малко от него:

Седем консорциума са поискали да участват в проектирането и изграждането на българския участък на газопровода “Южен поток”, а един кандидат се е отказал поради липса на време, пише в днешния си брой “Капитал” източници, запознати с провежданата процедура. Проектната компания “Южен поток България” АД със съсобственици БЕХ и “Газпром”, не съобщава нито колко, нито кои фирми са подали писма за намерение до изтичане на крайния срок 15 ноември. В тайна остават и сроковете за пресяване на кандидатите и на обявяването на победителя.

Прогнозната стойност на проекта е 3.5 млрд. евро.

Според източници на изданието обединенията са от руски, германски, австрийски и турски фирми са сред кандидатите, а най-често споменаваното име е на руската “Стройтрансгаз”. В консорциумите като подизпълнители участват и български фирми, виждани в предишни газово-ремонтни поръчки – като “Главболгарстрой” (на Симеон Пешов), “Енергоремонт холдинг” (свързано с Богомил Манчев), “Адванс инженеринг” (на братята Кирил и Георги Домусчиеви), “Водстрой 98″ (финансирано от Корпоративна търговска банка) и др., допълниха източници.

Изборът на строител на българската отсечка не става по правилата на Закона за обществените поръчки. Процедурата е наречена “Публичен конкурс”.

В публикацията се напомня, че конкурсът беше обявен на 31 октомври, а фирмите имаха едва две седмици, за да кандидатстват. Съмнения предизвиква и събирането на всички основни дейности в една процедура – проектиране, доставка на тръби, изграждане на компресорни станции , обучения на персонала, въвеждане на тръбопровода в експлоатация.

Според обявения график същинската дейност по проектиране и строителство трябва да се извърши между декември 2013 и декември 2017 г., което означава, че до следващия месец победителят ще бъде определен”. ( Дневник)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional